Articol de GSP - Publicat vineri, 21 ianuarie 2011 00:00
Profesorul Mencinicopschi ne ajută să decidem corect cu ce ne hrănim cînd facem sport, în frig. Care sînt alimentele recomandate şi ce pericole ne pîndesc în meniul de la restaurant
Regula nescrisă a schiorilor e că masa de prînz o bifezi la pîrtie, să nu întrerupi ziua de schi. Profesorul Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare şi autor a tratate despre nutriţie, a detaliat pentru www.gsp.ro ce e indicat să mănînce oamenii pe pîrtie în condiţii de frig.
Varianta românească
Oferta de la pîrtiile autohtone e cunoscută: grătare, sendvişuri, ori meniu de restaurant la cabanele de pe munte. "Principiul e să bem ceva cald şi să ne energizăm corect. Dar nu luăm mîncăruri grele, să nu forţăm digestia, că atunci trimitem sîngele de la cap la abdomen. Şi la schi ai mare nevoie de cap", conluzionează profesorul Mencinicopschi.
"Nu mergem cu burta plină la pîrtie, dar nici nu ne ghiftuim acolo, să ne ia somnul pe schiuri"
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Pui, peşte, porc fără grăsime
Sfaturile sale?: "O friptură la grătar, dar nu una groasă. Cu murături ori salată. Aşadar o bucată de carne de pui, un cotelt de porc slab. Nu cred în mitul porcului care ne face rău. Carnea slabă ne furnizează suficientă energie pentru o zi de schi sau alt sport de iarnă. Normal că, dacă iei o ceafă de porc, grasă, cu cartofi prăjiţi, nu e bine! Evident, şi peştele e bun, dar e mai greu de găsit pe munte, făcut la grătar".
Împotriva "wurst-ului" austriac
Profesorul Mencinicopschi e de părere că şi pe pîrtiile din afara ţării trebuie să selectezi cu atenţie ce conţine farfuria de la prînz: "Acele hot doguri delicioase sau celebrii cîrnaţi din Austria, nu sînt o variantă indicată. E foarte bun meniul italian, o porţie de paste corecte, al dente, cu sos de roşii, busuioc şi parmezan, pe care le poţi comanda acolo, e prînzul perfect. Pastele îţi dau energia necesară şi te lasă să rămîi <în priză>, nu te cuprinde toropeala".
Secretul ciocolatei
Nutriţionistul spune că un aliat de bază al omului care face sport în frig este ciocolata. Dar ciocolata neagră, nu dulcurile rafinate. "E un furnizor de energie şi te ţine treaz, eşti vigilent. De asemenea, fructele cu antioxidanţi sînt foarte bune.
"E bine să avem mereu la noi într-o punguţă nuci, migdale sau caju, crude, neprăjite. Şi ele sînt furnozor de energie, mai ales că se poate întîmpla să te rătăceşti sau să te prindă o avalanşă, şi ai nevoie să rezişti pînă intervine cineva"
Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare
Fără alcool!
Profesorul atrage atenţia asupra unui mare pericol ce te tentează în toate locurile unde se fac sporturi de iarnă: vinul fiert. Şi "rudele" acestuia, ţuica fiartă ori ceaiul cu rom. "Fără alcool la schi! Vă daţi seama ce înseamnă să prinzi 100 de kilometri la oră băut? Eşti exact ca un şofer".
Recomandarea lui Mencinicopschi (foto) pentru hidratare? Supele şi ciorbele calde, apa şi ceaiul verde. "Acesta din urmă are antioxidanţi dar şi priprietatea de a te ţine <în priză>."
Viorel Moldovan vrea o regulă ce ar înfuria FCSB și Craiova: „De ce în altă parte se poate?!”
Nadia Comăneci s-a întors în sportul românesc » Cu ce club va colabora