TIMP LIBER  »  DIETA&FITNESS  »  DIETE

Patru greşeli în alimentaţie care te îmbătrânesc prematur

Greseli în alimentaţie care te îmbătrânesc prematur sursa:www.gymswagger.com
Greseli în alimentaţie care te îmbătrânesc prematur sursa:www.gymswagger.com

Articol de GSP - Publicat miercuri, 25 mai 2011 00:00 / Actualizat joi, 26 mai 2011 10:01

Deşi schimbările care vin odată cu înaintarea în vârstă sunt inevitabile, unele alimente care fac parte din dieta ta sau, dimpotrivă, pe care eviţi să le consumi, pot grăbi procesul de îmbătrânire. De regulă, consumăm prea multă mâncare procesată, aşa că organismul nostru primeşte multe calorii şi prea puţini nutrienţi, precum vitamina B12 sau acizi omega-3. Vezi mai jos care sunt cele mai întâlnite greşeli în alimentaţie care te fac să îmbătrâneşti prematur şi cum poţi combate efectele acestora.

Greşeala nr 1: Eviţi toate proteinele animale

De ce te îmbătrâneşte: Ai putea avea o deficienţă de vitamina B12, care este esenţială pentru a avea energie.

Gasit doar în produsele animale, acest nutrient ajută nu numai la reglarea metabolismului şi producerea de energie, dar contribuie şi la sănătatea creierului şi sistemului nervos. „Oboseala este un semn clar al deficienţei de vitamina B12, care apare în cazul celor care nu consumă proteine animale”, spune Danine Fruge, director al unui centru de sanatate si longevitate din Miami. Mestecarea in exces a antiacidelor împotriva arsurilor stomacale poate fi de asemenea o cauză a deficienţei de vitamina B12.

Recomandare: Mănâncă de două ori pe zi lactate degresate, precum lapte sau iaurt cu 0% grăsimi şi 80-120 grame de carne slabă zilnic. Vitamina B12 poate fi găsită în fructe de mare precum peşte, scoici, stridii şi midii, precum şi în carne slabă de vită sau porc, pui şi cereale integrale.

Greşeala nr 2: Eviţi să iei suplimente

De ce te îmbătrâneşte: Îţi lipsesc manganul şi cuprul, elemente care ajută la prevenirea durerilor de articulaţii.

Pentru că manganul şi cuprul sunt amândouă esenţiale pentru întreţinelea cartilajelor articulaţiilor şi flexibilităţii, în cele mai multe cazuri, suplimentele ce conţin aceşti nutrienţi reversează deteriorarea articulaţiilor şi elimină durerea. Corpul poate repara un procent semnificativ din daune daca este „ajutat”.

Recomandare: Nucile, carnea de vită şi spanacul sunt surse de unde poţi lua mangan şi cupru, însă nu poţi mânca suficient pentru a acoperi deficienţele. Aşadar, medicii recomandă să optezi pentru suplimente. Dacă iei 2 mg de cupru şi 5 mg de mangan zilnic, în maximum trei luni, articulaţiile vor durea mult mai puţin.

Greşeala nr 3: Eviţi să mănânci peşte şi grăsimi

De ce te îmbătrâneşte: Peştele şi uleiurile sănătoase (precum cel de măsline) sunt cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali omega-3, care ajută la prevenirea pierderilor de memorie.

Aceşti acizi graşi fac parte din sistemul natural de apărare al creierului. Dacă nu consumăm destui în dieta noastră, arhitectura creierului slăbeşte şi funcţiile acestuia, inclusiv memoria, au de suferit. Cantitatea de omega-3 nu este singurul aspect la care trebuie să avem grijă; raportul dintre acizii omega-3 şi omega-6 este la fel de important. De cele mai multe ori, organismul nostru este saturat de acizi graşi omega-6, ce provin in principal din mâncarea procesată. Cu cât consumăm mai mulţi omega-6, cu atât avem nevoie de mai mulţi acizi omega-3 pentru a echilibra nivelul acizilor graşi.

Recomandare: În primul rând, e important să reducem consumul de mâncare rafinată şi procesată şi să folosim la gătit ulei de măsline sau rapiţă. Apoi, specialiştii nutriţionişti recomandă consumul a câte 100 de grame de somon sălbatic şi hering, sardine sau halibut, săptămânal. Adaugă zilnic în bolul cu cereale sau shake-ul de dimineaţă două linguri de seminţe de in măcinate. De asemenea, este indicat ca de cinci ori pe săptămână să adaugi în salate sau cereale o lingură de nuci. O ultimă recomandare este consumul a câte 10 migdale de patru ori pe săptămână.

Greşeala nr 4: Preferi alimentele ambalate celor integrale.

De ce te îmbătrâneşte: Mâncarea ambalată conţine mult sodiu, ce creşte tensiunea arterială, iar fructele şi legumele conţin prea mult portasiu, ce cauzează scăderea bruscă a tensiunii.

Un nivel prea scăzut al potasiului creşte efectele toxice ale consumul excesiv de sare. Cele mai multe alimente procesate au sodiu adăugat, însă nu au potasiu, aşa că, dacă preferi mâncarea „din cutie”, te supui riscurilor. Mai mult decât atât, atunci când rinichii încearcă să elimine sarea în exces, organismul pierde şi mai mult potasiu. Acest dezechilibru dăunează vaselor de sânge şi creşte tensiunea arterială. Dacă mâncăm sănătos, această problemă poate fi corectată rapid.

Recomandare: Limitează consumul de sodiu la maximum 1.500 mg zilnic şi consumă şapte până la nouă porţii de fructe şi legume în fiecare zi.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Superliga
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin
Handbal
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (2)
blaustein
blaustein  •  25 Mai 2011, 14:28

"Peştele şi uleiurile sănătoase (precum cel de măsline) sunt cele mai bune surse de acizi graşi esenţiali omega-3, care ajută la prevenirea pierderilor de memorie. Aceşti acizi graşi fac parte din sistemul natural de apărare al creierului. Dacă consumăm destui în dieta noastră, arhitectura creierului slăbeşte şi funcţiile acestuia, inclusiv memoria, au de suferit" Cum vine asta? Poate vroia sa zica: daca NU consumam destui

yocowner
yocowner  •  25 Mai 2011, 13:54

pt greseala 2. fa exercitii si sport si durerile trec de la sine

Vezi toate comentariile (2)
Comentează