Articol de Bogdan Fechită - Publicat luni, 24 octombrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 24 octombrie 2011 13:12
În urmă cu 200 de ani, un strigăt de luptă a devenit simbolul renaşterii unui popor din Pacific. Haka, dansul tradiţional al maorilor a fost preluat şi consacrat de selecţionata de rugby a Noii Zeelande.
Legenda spune că versurile acestui cîntec au fost scrise în 1820 de Te Rauparah, un şef de trib din Oceanul Pacific. Povestea pe care liderul maor a vrut să o transmită prin dansul său nu este una dedicată războiului, ci este o celebrare a supraveţuirii acestuia în urma unui atac al unui trib advers. (VERSURILE MAI JOS)
Începînd cu 1884, rugbiştii All Blacks au interpretat înaintea fiecărui meci celebrul ritual. Dansul lor a devenit o tradiţie cunoscută în toată lumea. Pînă în 2005, dansul se termina cu neo zeelandezii imitînd gestul tăierii gîtului, acesta fiind însă interzis de Federaţia Internaţională în 2007.
Amploarea fenomenului i-a determinat pe adversarii selecţionatei All Blacks să caute replici prin care să anihileze dansul.
Ieri, în timp ce jucătorii Noii Zelande executau celebrul ritual, rugbyştii francezi, în frunte cu căpitanul Thierry Dusautoir, s-au aşezat în formă de V, semnificînd victoria (VEZI AICI VIDEO), iar apoi s-au îndreptat înspre terenul adversarilor, lucru interzis de regulament. "Am simţit nevoia să facem acest gest. Ne-a ajutat să ne motivăm. Ar fi fost şi mai bine dacă avansam mai mult", a explicat Fabien Bracella. Noua Zeelandă a cîştigat şi a devenit campioană mondială.
Franţa a "ripostat" şi în 2007
Selecţionata Franţei a repetat practic episodul, în 2007. Cele două echipe se întîlneau în sferturile de finală ale Campionatului Mondial. În momentul în care All Blacks a început celebrul Haka, componenţii Franţei s-au poziţionat la centrul terenului, înlănţuiţi de după umeri şi s-au apropiat la mai puţin de un metru de adversarii lor, care executau neperturbaţi celebrul ritual "Haka". Video AICI.
Atunci, francezilor le-a ieşit. Au cîştigat cu 20 - 18.
Aceeaşi metodă de a riposta a fost folosită şi de naţionala Angliei, în 2003. Şi ei au cîştigat, cu 15 - 13. Video AICI.
Haka vs Tonga
Cea mai frumoasă replică pentru Haka rămîne, însă, dansul Tonga, interpetat de naţionala cu acelaşi nume.
Cele două echipe s-au întîlnit în meciul care a deschis Cupa Mondială, pe 9 septembrie. Imediat după ce s-au intomnat imnurile celor două echipe, jucătorii s-au îndreptat fiecare în partea lor de teren. All Blacks au început cu obişnuitul Haka, iar adversarii lor nu s-au mulţumit doar să privească, executînd şi ei, la rîndul lor, la fel de ameninţători, dansul lor tradiţional. Ce a ieşit? Un adevărat SPECTACOL. Meciul s-a terminat însă trist pentru Tonga, care a pierdut cu 10 la 41. Video AICI.
Versurile Haka:
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Ka mate! Ka mate! Ka ora! Ka ora!
Tenei te tangata puhuru huru
Nana nei i tiki mai
Whakawhiti te ra
A upa ne! ka upa ne!
A upane kaupane whiti te ra!
Hi !!!
Voi muri! Voi muri! Trăiesc! Trăiesc!
Acesta este bărbatul păros
Cel care a adus soarele
Şi care l-a făcut să străluceasca din nou.
O treaptă mai sus, şi încă o treaptă,
Şi încă o treaptă mai sus…soarele străluceşte!
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”