SPORTURI  »  BOX  »  BOX

FOTO The King's Speech! » Povestea celui mai controversat promotor din istoria box-ului

Relaţia stricată cu Ali s-a refăcut, acum testează aceleaşi acadele. +12   FOTO
Relaţia stricată cu Ali s-a refăcut, acum testează aceleaşi acadele.

Articol de - Publicat luni, 19 decembrie 2011 00:00 / Actualizat luni, 19 decembrie 2011 18:25

Cel mai faimos şi mai controversat promotor din istoria pugilismului a împlinit 80 de ani şi tot n-are astîmpăr. Istoria lui Don King începe cu "Rumble in the Jungle" şi încă nu are sfîrşit. Prin mîna lui au trecut toate numele mari ale boxului

Don King a schimbat nu doar boxul, ci şi "toată lumea asta ticăloasă" atunci cînd i-a convins pe Muhammad Ali şi pe George Foreman să lupte în Zair, la Kinshasa, în mijlocul unui stadion înnebunit de nerăbdare şi de emoţie. Asta a fost acum 37 de ani, însă cel mai dur promotor al istoriei continuă să conteze în lumea pumnilor. Tocmai i-a împrumutat lui Floyd Mayweather jr. 500.000 de dolari, o mişcare uşor subversivă, dar inteligentă, ce îl poate transforma în copromotorul celui mai costisitor meci din toate timpurile, Mayweather contra Pacquiao.

Acesta e Don King. Omul care face şi desface. Cel care a promovat aproape toate numele importante ale boxului. L-au admirat, l-au urît, l-au dat în judecată, apoi s-au întors la el. Pentru că el este unic. Inegalabil. Din mijlocul biroului său, o hardughie kitsch ticsită cu obiecte primite sau aduse de peste tot, tapetată cu poze în care apare alături de felurite personalităţi, King conduce lumea. În august, pe 20, a împlinit 80 de ani. Încă n-a obosit.

Proust, lectură de închisoare
Vorbeşte o engleză îngrijită, deşi în focul conferinţelor de presă limbajul îi scapă de obicei de sub control. O manevră. Tipul dur contra celui cultivat. Altă manevră. Don King şi-a desăvîrşit educaţia în închisoare, pe cînd ispăşea o pedeapsă de 4 ani pentru omor. Atunci a obţinut o diplomă la fără frecvenţă de la o universitate din Ohio, atunci a avut timp să-i citească pe Shakespeare, Goethe, Proust, Churchill şi mulţi alţii. "Cuvintele minunate ale acelor oameni mari m-au oprit să mă întorc pe stradă, aşa cum credeau mulţi că se va întîmpla", explică Don King. "De la Machiavelli am învăţat că e mai bine să fii temut decît iubit. Dacă eşti bun înseamnă că poţi fi şi slab".

În diverse momente ale vieţii, pugilişti precum Muhammad Ali, Mike Tyson sau Lennox Lewis s-au întors împotriva lui. I-au intentat procese, l-au chemat la tribunal. Acum, King îşi permite să fie generos. "Au fost voci care le-au picurat vorbe otrăvite în ureche, despre bani pe care i-ar fi meritat şi nu i-au primit. M-au dat în judecată, devenise o modă, dar pentru mine a fost dureros. Cel mai tare am suferit cînd am auzit cuvinte grele din partea celor pe care i-am ajutat cel mai mult. Cu mine, Mike Tyson a făcut nu milioane, ci sute de milioane. Lennox Lewis a avut cele mai mari burse. Pînă la urmă, aproape toţi s-au întors la mine. Mike şi Ali sînt din nou prietenii mei. Asta e răzbunarea mea", declamă King triumfător.

"Ali a fost un geniu"
Răsfoind în fugă file de istorie, King spune că Tyson a fost "cea mai distructivă forţă care a intrat vreodată în ring. Nimeni nu a fost mai ahtiat după KO-uri, dar şi mai capabil să le livreze". Despre Ali, se întreabă filozofic cît de şi mai mare ar fi devenit dacă nu ar fi fost suspendat timp de 4 ani în chiar perioada sportivă cea mai bună. "Atunci am fi căutat cuvinte superioare celui ca fenomen pentru a-l descrie. Cum a dovedit-o în ring, a fost un geniu. Ali ar fi putut deveni orice şi-ar fi dorit să fie", spune promotorul.

King şi-a sărbătorit ziua de naştere cu discreţie. Fără soţia sa, Henrietta, cu 8 ani mai în vîrstă, care s-a stins din viaţă înainte de Crăciun, dar alături de copiii săi, de restul familiei şi de prieteni. Rugat acum ceva vreme să-şi aleagă un epitaf, el s-a oprit la "A muncit pentru ziua în care oricine va fi acoperit de demnitate". Un citat care se regăseşte pe unul dintre pereţii biroului, alături de altul, care parcă i s-ar potrivi mai bine: "E capabil Don King să salveze lumea? Dacă nu, cu siguranţă ştie pe cineva care poate!".

Între Bush şi Obama
King îl sprijină pe actualul preşedinte al Statelor Unite, Barack Obama, chiar dacă în trecut a făcut campanie pentru George W. Bush (foto). "Persoanele de culoare mă întreabă cum am putut să fiu apropiat de George, iar eu le spun să se gîndească un pic la ceea ce a făcut pentru noi. Se presupune că sîntem acei negri stupizi, leneşi care fură, mint şi omoară, dar G.W. Bush a pus pe doi dintre noi, Colin Powell şi Condoleezza Rice, să fie responsabili cu securitatea naţională. Asta i-a deschis uşa lui Obama pentru a deveni preşedinte", explică Don King.

Meciul care a schimbat totul
Cariera de promotor a lui Don King, tipul care părea că e încontinuu electrocutat din cauza coafurii ciudate, a prins aripi o dată cu întîlnirea dintre Muhammad Ali (foto) şi George Foreman din 1974. "Nu a fost uşor, dar îi convinsesem pe cei doi şi le promisesem 5 milioane de dolari pentru fiecare. Aveam nevoie însă de o garanţie de 1,5 milioane şi nu găseam aceşti bani. Cineva l-a convins pe Mobutu Sese Seko, preşedintele Zairului, că îşi poate face ţara cunoscută dacă organizează meciul. Aşa că s-a aranjat totul. Am fost la Bruxelles să cădem de acord pentru cele 10 milioane, apoi la Paris ca să confirmăm că vor fi plătite prin Crédit Lyonnais. În ziua-cheie însă, managerul băncii din Kinshasa s-a îmbolnăvit brusc. Mobutu şi-a trimis soldaţii peste el, l-au găsit pe marginea piscinei proprii, sorbind cocteiluri. L-au ţinut în custodie pînă a dat banii", îşi aminteşte Don King. Ali i-a închis gura gălăgiosului Big George, făcîndu-l KO în runda a opta.

"Cu mintea şi compasiunea lui, Ali ar fi putut să devină primul preşedinte negru al Statelor Unite. Ar fi putut să fie orice şi-ar fi dorit" (Don King)

"Ipocrizia e mama tuturor relelor, iar prejudecata rasială e copilul ei favorit. Încă există un număr de şomeri negri dublu faţă de cel al albilor" (Don King)

Ierarhiile lui Don King

Boxerul favorit din toate timpurile: Sugar Ray Robinson

Top 5 în afară de Robinson
1. Joe Louis
2. Muhammad Ali
3. Larry Holmes
4. Julio César Chávez
5. Roberto Durán

Top 5 meciuri pe care le-a promoţionat
1. Ali vs Foreman 1974 - Rumble in the Jungle
2. Ali vs Frazier 1975 - Thrilla in Manila
3. Holmes vs Ken Norton 1978 (Holmes a cîştigat cu braţul rupt)
4. Chávez vs Meldrick Taylor 1990 (Julio a fost făcut KO în ultimele secunde, era dominat clar)
5. Durán vs Sugar Ray Leonard 1980 - la Montréal

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Superliga
Dinamo poate pierde 1 milion de euro » Ultimele informații despre acest caz care le dă fiori „câinilor”
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
Campionate
Neil Lennon a semnat » Unde s-a angajat la o lună după despărțirea de Rapid
MM Stoica, uluit după meciul din Superliga: „Parcă m-am uitat la Bundesliga”
Superliga
MM Stoica, uluit după meciul din Superliga: „Parcă m-am uitat la Bundesliga”

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (2)
bulbuci
bulbuci  •  19 Decembrie 2011, 12:10

ati uitat sa spuneti ca este omul care a ruinat unu dinre cei mai mari oameni din box ( mike tyson )

ciup
ciup  •  19 Decembrie 2011, 10:11

Articol foarte bun. Felicitari si la cat mai multe astfel de postari.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează