FOTBAL  »  Superliga  »  SPECIAL

Infarctul suferit de Muamba pe teren forţează introducerea defibrilatorului în manualul de licenţiere

Aşa arată un defibrilator automat. +2   FOTO
Aşa arată un defibrilator automat.

Articol de - Publicat miercuri, 21 martie 2012 00:00 / Actualizat miercuri, 21 martie 2012 12:32

Doar Dinamo şi echipa naţională îşi pot salva jucătorii şi la antrenamente în eventualitatea unor atacuri de cord. Medicul Stelei spune că vrea să-şi convingă conducerea să achiziţioneze un defibrilator.

Veşti îmbucurătoare din Anglia. Congolezul Fabrice Muamba (23 de ani) şi-a revenit după stopul cardiac suferit sîmbătă, în meciul de Cupă cu Tottenham. Miljocaşul lui Bolton Wanderers a fost salvat, practic, de modul exemplar în care medicii au acţionat acolo, pe teren, pentru a-l resuscita. În toată povestea, folosirea defibrilatorului automat a contat enorm în repornirea inimii după infarct.

Asiguraţi doar la meciuri
Cazul lui Muamba a sensibilizat şi lumea fotbalului românesc, zguduită, la rîndul ei, după episoadele Vrăbioru şi Hîldan. Surse din cadrul FRF susţin că se pune problema ca defibrilatorul automat să devină cerinţă obligatorie pentru licenţierea cluburilor de Liga I. În prezent, cu excepţia lui Dinamo, care beneficiază de o salvare ultramodernă, nici o echipă din primul nostru eşalon nu deţine un astfel de aparat pentru a-l folosi la antrenamente în cazuri de urgenţă. Fotbaliştii sînt asiguraţi din acest punct de vedere doar la meciuri, unde cluburile sînt obligate să asigure la stadion prezenţa unei ambulanţe dotate inclusiv cu defibrilator.

"Sper să nu-l folosesc
"Naţionala" este acoperită din acest punct de vedere. La şedinţele "tricolorilor", medicul lotului, Pompiliu Popescu, are în permanenţă la marginea terenului un defibrilator, pregătit pentru orice eventualitate. "L-am achiziţionat de curînd, dar sper să nu-l folosesc niciodată", confirmă doctorul reprezentativei. Pompi explică: "Defibrilatorul nu face totul în procedura de resuscitare. Şocurile electrice trebuie alternate cu compresiile toracice făcute cu podul palmelor şi cu oxigenarea creierului, prin metoda gură la gură".

"Nu avem defibrilator la Steaua. Le-am propus de mai multă vreme şefilor să cumpărăm unul. După acest caz voi insista şi mai mult să luăm unul automat, mai ales că nu costă foarte mult, pînă în două mii de euro" (Radu Paligora, medic Steaua)

"În afara controalelor medicale semestriale, cluburile din Liga 1 au obligaţia să le facă jucătorilor, din doi în doi ani, ecocardiografii şi electrocardiograme cu 12 leduri pentru a avea informaţii corecte despre inima acestora" (Pompiliu Popescu, medicul "naţionalei" României)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Nicușor Dan, anunț de ultim moment despre Arena Națională
Superliga
Nicușor Dan, anunț de ultim moment despre Arena Națională
Dune 3 se poate filma în Anglia! Imagini catastrofale surprinse la arena Plough Lane » Meciul cu Newcastle, amânat
Campionate
Dune 3 se poate filma în Anglia! Imagini catastrofale surprinse la arena Plough Lane » Meciul cu Newcastle, amânat
Gigi Becali a scos azi 900.000 de euro din buzunar: „Am închis-o cu el, gata!”
Superliga
Gigi Becali a scos azi 900.000 de euro din buzunar: „Am închis-o cu el, gata!”

Gigi Becali a dezvăluit meciul la care va reveni pe stadion » Câți bani a strâns pe biletele din Europa League până acum

Bănel Nicoliță a dezvăluit ce salariu are în Liga 4 din România. Primă uriașă primită la semnătură


Comentarii (4)
bog23
bog23  •  21 Martie 2012, 15:40

domnul viorel tudorache ia sa te mai interesezi si o sa vezi ca nu numai dinamo si nationala au defibrilatoare mai sunt si alte echipe in liga 1

gaby1999
gaby1999  •  21 Martie 2012, 14:37
Postat de laurmarian pe 21 Martie 2012, 14:23

Ai mare dreptate:)) Ce conteaza ca moare un fotbalist, un om pe teren?

A FOST TARE ASTA:))

laurmarian
laurmarian  •  21 Martie 2012, 14:23
Postat de uesteaua pe 21 Martie 2012, 12:56

pai stelistilor le trebuiesc banii pentru lucruri mai importante...cum ar fi o valiza...

Ai mare dreptate:)) Ce conteaza ca moare un fotbalist, un om pe teren?

Vezi toate comentariile (4)
Comentează