GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  SPECIAL

Ce l-a învăţat sportul pe unul dintre cei trei elevi din Bucureşti care au luat media 10 la Bac

Alex Boţu (la minge) şi toţi colegii săi de la +2   FOTO
Alex Boţu (la minge) şi toţi colegii săi de la "Tudor Vianu" au luat Bac-ul, caz unicat anul acesta în Bucureşti

Articol de - Publicat marti, 10 iulie 2012 00:00 / Actualizat marti, 10 iulie 2012 13:17

Există în Bucureşti un singur liceu, e vorba de Colegiul de informatică "Tudor Vianu", care are rată de promovabilitate de 100% la Bacalaureat. Lista celor 238 de elevi de la "Vianu" este deschisă de Alex Boţu, cel care a luat media 10. Gazeta vă prezintă azi povestea fostului portar de la juniorii lui Poli Iaşi.

Absolvent al Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu" din Capitală şi medaliat la concursuri internaţionale de fizică, tînărul este pasionat de sport şi se pregăteşte de aventura engleză, pe care o va începe imediat după Jocurile Olimpice.

Alex Boţu e un tip înalt, robust, genul de băiat pe care nu îl remarci în mod special cînd îl zăreşti pe stradă. Dar el este special: e unul din cei doar trei elevi din Bucureşti care au luat notele maxime la examenul de Bac.

Imediat după afişarea rezultatelor, a fost asaltat cu mesaje de colegi, prieteni, dar şi de mass-media. Astfel că timpul sacrificat pentru învăţat a fost înlocuit de ore întregi de mulţumiri, explicaţii şi interviuri.

"Măcar un sinonim dacă nimerea!"
Întîlnirea are loc la Piaţa Victoriei, la doar doi paşi de locul în care a realizat ultima performanţă şcolară. E relaxat şi zîmbitor. "Subiectele au fost mai uşoare decît anul trecut. Mai ales la matematică şi română, la fizică a fost mai greu." Uşor la română? Manole, de la naţionala U-19, a luat 1! E surpins cînd află. "Cum? Unu!? Nu îmi dau seama cum a reuşit. Măcar un sinonim dacă nimerea!"

Portar la Iaşi şi la olimpiade
Vorbeşte aprins despre subiectele de la examen. Dar nu poate sta departe de un alt subiect de interes. "Sînt pasionat de fotbal! L-am şi practicat la Iaşi". Între clasele a şaptea şi a noua, a fost goal-keeper la "Noua Generaţie", un club de juniori. "Am ieşit de două ori cel mai bun portar la categoria mea de vîrstă!", se mîndreşte Alex. Dar s-a lăsat. La Bucureşti a apărat doar poarta echipei liceului. "Lipsă de timp? Da, pentru performanţă. În rest, jucam. Chiar şi în timpul concursurilor internaţionale de fizică!".

Idealul Cambridge
Din toamnă, tînărul are parte de o nouă provocare. Va merge în Anglia, la Cambridge. De ce acolo? "E o universitate serioasă. M-au impresionat cînd am fost la interviu. Şi chiar le pasă de sport!". Alexandru explică: "Ca să faci parte din echipele lor, trebuie să ai note foarte bune. Nu e suficient să faci mişcare". Visează ca, într-o zi, să apere în echipa universităţii.

Coşmaruri cu Schweinsteiger
Dar Anglia nu îl atrage din punct de vedere sportiv. Ţine cu Bayern Munchen, care l-a dezamăgit crunt în ultimul sezon. "Îţi dai seama cum m-am simţit anul acesta! Au pierdut şi titlul, şi Liga! Iar Schweinsteiger, preferatul meu, a ratat penalty-ul decisiv". Gesticulează nervos, îi pare rău şi acum! Se înseninează însă cînd vorbeşte despre idolul său, Casillas: "E cel mai bun portar din lume. Am tricou cu el şi cu Kahn".

"Naţionala? Nişte muieri!"
A ţinut cu Steaua, "trage", din patriotism local, cu Iaşul. La ultimul derby cu Ceahlăul, a avut parte de un episod inedit. "Galeria nemţenilor era formată din doi oameni. Unul era chiar tata, care e din Neamţ! Eu mi-am văzut de treabă, i-am încurajat pe ieşeni".

De naţională e însă dezamăgit. "Tricolorii sînt ca nişte muieri! Cînd am participat la diferite olimpiade şi concursuri internaţionale, simţeam ceva special la intonarea imnului. Ei nu simt nimic!".

Au luat toţi Bacul!

Elevii Colegiului Naţional de Informatică "Tudor Vianu" au reuşit o performanţă neegalată anul acesta în Bucureşti. Toţi cei 238 de absolvenţi ai liceului au luat examenul de Bacalaureat, aproape jumătate dintre aceştia cu o medie mai mare de nouă! Şi în anii trecuţi, procentul de promovabilitate a fost de peste 98%.

A făcut furori pe internet cu teza în care şi-a criticat profesoara de fizică
Acum cîteva luni, Boţu a creat vîlvă pe internet. Motivul? Mass-media a preluat o teză a lui, în care îşi critica profesoara de fizică. "Nu am vrut să se ajungă pînă aici. Era ceva personal cu acea profesoară. Luam note mici la clasă, deşi, la aceleaşi subiecte, aveam realizări la olimpiade şi concursuri", a clarificat Alex subiectul.

"Sportul este cea mai bună modalitate de a te relaxa. Prefer să joc fotbal, să alerg, nu să îmi pierd banii prin cluburi. Mulţi consideră că elevii cu note mari sînt «tocilari», lipsiţi de viaţă socială, dar nu este aşa" (Alex Boţu, elev)

18 din cei 23 de elevi ai clasei a XII-a I de la Colegiul "Tudor Vianu" vor continua studiile în Marea Britanie. Alţi doi vor pleca în SUA, iar trei rămîn în ţară

Performanţele lui Alex Boţu
- Olimpiada Internaţională de Fizică "Tuymaada", Rusia: bronz (2011)
- Romanian Masters of Mathematics: bronz (2011)
- Romanian Masters of Physics: bronz (2012)
- Olimpiada Naţională de Fizică: argint (2009, 2010), bronz (2011)

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali tocmai a reușit primul transfer al iernii! A semnat un contract valabil 3 sezoane cu FCSB
Superliga
Gigi Becali tocmai a reușit primul transfer al iernii! A semnat un contract valabil 3 sezoane cu FCSB
Soția fotbalistului care a semnat astăzi cu FCSB câștigă 500 de euro zilnic dintr-o meserie a viitorului
Stiri extrasport
Soția fotbalistului care a semnat astăzi cu FCSB câștigă 500 de euro zilnic dintr-o meserie a viitorului
Colosul european e în pragul FALIMENTULUI » Fosta câștigătoare a Ligii Campionilor mai are doar o zi să achite datoriile: „Meciul din week-end poate fi ultimul”
Handbal
Colosul european e în pragul FALIMENTULUI » Fosta câștigătoare a Ligii Campionilor mai are doar o zi să achite datoriile: „Meciul din week-end poate fi ultimul”

România, 99% sigură de locul ei » Cum arată urnele pentru preliminariile Campionatului Mondial în acest moment + variantă de grupă grea și grupă ușoară

David Popovici a spus de ce nu mai conduce mașinile-cadou primite de la Ion Țiriac


Comentarii (22)
boby18b
boby18b  •  11 Iulie 2012, 11:12
Postat de pancone84 pe 10 Iulie 2012, 19:40

Normal ca avem si noi laturile noastre, dar majoritatea vin din provincie. Daca n-ar mai migra toata taranimea, Bucurestiul ar fi un oras mult mai civilizat decat e.

te inseli amarnic....mai necivilizati sunt Bucurestenii decat multe alte persoane din provincie ;)

pancone84
pancone84  •  10 Iulie 2012, 19:40
Postat de lightblue pe 10 Iulie 2012, 15:25

Ba e fix cocina cu laturi :)

Normal ca avem si noi laturile noastre, dar majoritatea vin din provincie. Daca n-ar mai migra toata taranimea, Bucurestiul ar fi un oras mult mai civilizat decat e.

lightblue
lightblue  •  10 Iulie 2012, 15:25
Postat de pancone84 pe 10 Iulie 2012, 10:25

Radeti voi de Bucuresti dar toti taranoii viseaza sa ajunga aici. Pentru voi Bucuresti e Las Vegas.

Ba e fix cocina cu laturi :)

Vezi toate comentariile (22)
Comentează