SPORTURI  »  HANDBAL  »  HCM CONSTANŢA

Omul care a scos Macedonia în stradă » HCM Constanţa are un antrenor care a făcut istorie în ţara sa natală

Zvonko Sundovski pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, unul dintre simbolurile oraşului. În medalion, cu echipa Macedoniei, după locul 5 la CE // Foto: Telegraf Constanţa +3   FOTO
Zvonko Sundovski pe faleza din faţa Cazinoului din Constanţa, unul dintre simbolurile oraşului. În medalion, cu echipa Macedoniei, după locul 5 la CE // Foto: Telegraf Constanţa

Articol de - Publicat vineri, 07 septembrie 2012 00:00 / Actualizat joi, 06 septembrie 2012 21:38

HCM Constanţa l-a ales pe selecţionerul ţării ex-iugoslave, Zvonko Sundovski, ca să facă istorie în Liga Campionilor.

Campioană fără să cunoască gustul înfrîngerii în întrecerea internă, HCM Constanţa a trăit dezamăgirea unui sezon ratat în Liga Campionilor. Constănţenii au încheiat pe ultimul loc în grupă, departe de visul unei calificări în "şaisprezecimile" celei mai puternice competiţii intercluburi din lume.

Decişi să nu mai repete eşecul, oficialii grupării de pe Litoral au dat lovitura, aducînd în această vară la Constanţa unul dintre antrenorii în vogă în Europa. Campioana l-a instalat pe banca tehnică, în urmă cu două luni, pe Zvonko Sundovski, selecţionerul care a dus Macedonia pe un istoric loc 5 la Campionatul European, desfăşurat la începutul anului în Serbia.

Impresionat de oraş
Macedoneanul, care a împlinit ieri 45 de ani, a fost asaltat de oferte în vară, dar cea mai tentantă a venit de la HCM. Un contract pe doi ani, şansa să joace din nou în Liga Campionilor, dar şi să rămînă selecţionerul reprezentativei ţării sale. "Am primit o ofertă din Germania, dar ar fi trebuit să renunţ la postul de selecţioner. Urmărisem HCM în Liga Campionilor, mai ales că a fost în aceeaşi grupă cu Metalurg Skoje, şi ştiam destul de multe. Faptul că evoluează constant la cel mai înalt nivel spune multe din start. Apoi, am venit la Constanţa şi mi-a plăcut mult oraşul. Pentru mine, este o provocare, mai ales că sînt la prima experienţă în afara Macedoniei", a mărturisit Sundovski.

Tehnicianul nu se află la prima vizită în România, participînd în mai multe rînduri la Trofeul Carpaţi, ca jucător, cu "naţionala" ţării sale. "Pe la mijlocul anilor ’90 am fost de trei ori la Trofeul Carpaţi ca jucător. Prima amintire despre România vine însă de prin 1988. Eram printre tinerii jucători ai naţionalei Iugoslaviei şi am fost la un turneu la Tbilisi, unde participa şi România. Atunci am avut ocazia să joc împotriva lui Vasile Stîngă. Incredibil jucător!", povesteşte Sundovski, care soarbe încet dintr-un espresso scurt: "Este ritualul din fiecare dimineaţă: două-trei ceşcuţe de espresso".

Campionul de acasă
Drumul prin handbal parcurs de Sundovski reprezintă o punere în scenă a visului american. Născut la Bitola, un oraş cu o numeroasă comunitate aromână, antrenorul HCM-ului s-a numărat printre starurile echipei locale, RK Pelister, ajungînd în fazele superioare ale cupelor europene. Tot acolo a lucrat pentru prima oară cu un antrenor român, Bogdan Macovei, alături de care a ajuns în finala Challenge Cup, în 2002.

Un an mai tîrziu, a preluat postul de antrenor principal, reuşind să cucerească în două rînduri campionatul şi Cupa Macedoniei. Rezultate ce l-au adus în 2006 în postura de antrenor al reprezentativelor macedonene de juniori şi seniori, iar după trei ani de muncă a calificat echipa mare la turneul final al Campionatului Mondial din Croaţia.

În sezonul următor, a preluat banca tehnică a RK Metalurg Skopje şi a intrat în grupele Ligii Campionilor. Revenit la cîrma "naţionalei", a continuat seria succeselor, clasîndu-se pe locul 5 la ultimul Campionat European.

"Pentru mine, este un vis împlinit. Handbalul este viaţa mea şi am avut norocul să-mi fac ceea ce-mi place. Performanţa de la Europene a fost un pas uriaş pentru handbalul macedonean. Sîntem o ţară mică, puţin peste 2 milioane de locuitori, şi oamenii ne-au primit extraordinar cînd ne-am întors acasă. Peste 100.000 au ieşit pe străzi, la Skopje. Cu unii dintre jucători am fost coleg, pe alţii i-am promovat de la juniori. Le ştiam foarte bine calităţile, am muncit mult, dar atmosfera a fost atuul nostru. Ne-am simţit ca o familie, şi în teren, şi în afara acestuia", explică Sundovski.

Csepreghi, jucătorul-cheie
Mîna lui Sundovski s-a simţit rapid la HCM. Macedoneanul a făcut "curăţenie" în lot şi a primit din partea conducerii patru transferuri de marcă: doi internaţionali sîrbi, Dalibor Kutura (centru, Ademar Leon) şi Milutin Dragicevici (pivot, THW Kiel), dar şi doi spanioli de top, Alberto Sancho Val (pivot, Caja3 BM Aragon) şi Javier Gaminde Humet (inter dreapta, Caja3 BM Aragon).

"Am găsit jucători buni, dar prea mulţi, astfel că am făcut nişte schimbări. Au venit handbalişti importanţi, de la cluburi mari din Europa. Kutura are o experienţă uriaşă, Dragicevici a fost la campioana Europei şi cunoaşte foarte bine spiritul HCM, iar cei doi spanioli au jucat într-un campionat extrem de tare. Jucătorul-cheie al echipei poate fi însă Csepreghi, în jurul căruia să construiesc jocul echipei. Alături de el, m-au impresionat Şimicu, Popescu, unul dintre cei mai buni portari din lume, şi Toma, căpitanul care se implică în viaţa echipei. Fiecare jucător primeşte şansa de a juca, are rolul său în echipă, indiferent cîte minute intră pe teren", spune Sundovski.

Primele emoţii
Tehnicianul va debuta oficial la sfîrşitul acestei săptămîni, cînd HCM va juca, pe teren propriu, în turneul preliminar pentru accederea în grupele Ligii Campionilor. Primul examen este sîmbătă, cînd constănţenii vor lupta împotriva campioanei Italiei, SSV Loacker Bozen Sudtirol. "Nu va fi uşor, chiar dacă sîntem favoriţi. Italienii au adus cîţiva jucători din Spania, dar trebuie să cîştigăm, mai ales că jucăm acasă! Nu ne gîndim la finala turneului, mergem pas cu pas, dar avem şanse mari să ne calificăm în grupe. Acolo vom da peste trei dintre echipele de top ale Europei, însă nu ne temem. HCM a mai învins nume mari", explică Sundovski.

Departe de familie
Tehnicianul nu şi-a adus familia la Constanţa, soţia sa, Valentina, şi cei doi copii rămînînd la Bitola. "Fiul meu, Sotir, are 21 de ani şi este student, dar a jucat şi handbal. Fata mea, Ana, este componentă a lotului naţional de handbal al Macedoniei, la cadete, şi a fost aleasă printre cele mai promiţătoare talente, care se vor pregăti la un centru din Skopje. La finalul acestei săptămîni, joacă la un turneu internaţional în Bulgaria, dar, din păcate, nu pot să merg să o văd", explică Sundovski.

Învaţă româneşte
Antrenorul HCM-ului ştie deja cîteva cuvinte în română, dar promite că în scurt timp va învăţa şi mai mult. "Pentru început, vreau să-mi însuşesc cuvintele folosite în handbal. Oricum, comunic uşor cu jucătorii, pentru că mă ajută Adzici şi Angelovski. Mai vorbesc şi în engleză, iar Buligan mă ajută cu cei doi spanioli", spune Sundovski.

La pescuit de crapi
Săptămîna trecută, Sundovski a profitat de ziua liberă şi a mers duminică la pescuit, împreună cu Toma şi Popescu. "Este pasiunea mea şi băieţii mi-au promis că mergem la pescuit. Am prins cîţiva crapi mari. În schimb, nu am reuşit să văd oraşul, dar luni, după calificare, îmi voi petrece ziua plimbîndu-mă prin Constanţa", mărturiseşte Sundovski.

Hagi macedonean
Antrenorul macedonean s-a declarat încîntat cînd a aflat că este vecin cu cel mai mare fotbalist român din toate timpurile, Gică Hagi. "L-am urmărit jucînd, mai ales că există o poveste despre originile sale macedonene. Din cîte am auzit, strămoşii săi au fost stabiliţi în Macedonia, chiar lîngă Bitola. De altfel, sînt mulţi macedoneni care au venit să muncească în România, înaintea celui de-al Doilea Război Mondial", povesteşte Sundovski.

"Sînt un tip dur la antrenamente şi în timpul meciurilor. În rest, sînt prieten cu jucătorii şi vorbesc mult cu ei. Sînt profesionist sută la sută şi asta le cer şi lor" (Zvonko Sundovski)

"Am auzit vorbe frumoase despre Zoran Kurtes şi le promit tuturor că voi lucra cu sufletul şi voi face tot ce depinde de mine pentru a face performanţă la HCM" (Zvonko Sundovski)

"În Macedonia, lumea iubeşte sportul şi investim mult. Cel mai important este că există răbdare, iar oamenii au înţeles că nu se pot obţine rezultate peste noapte" (Zvonko Sundovski)

"Una din marile probleme este că nu putem juca la Constanţa şi în grupe. Am auzit că este un public senzaţional" (Zvonko Sundovski)

"Bitola este la 15 km distanţă de Grecia şi multe dintre vacanţe mi le-am petrecut împreună cu familia la Halkidiki, unde am întîlnit mulţi români" (Zvonko Sundovski)

"Lucrez cu inima şi le cer mereu jucătorilor să dea totul pe teren, chiar şi la antrenamente. Şi încă un lucru: să ştie mereu că handbalul este un sport de echipă!" (Zvonko Sundovski)

Programul turnelui de la Constanţa

Sîmbătă
Ora 18:00: HCM Constanţa - SSV Loacker Bozen Sudtirol (Italia)
Ora 20:30: Tatran Presov (Slovacia) - Maccabi Srugo Rishon Lezion (Israel)

Duminică
Ora 18:00: finala mică
Ora 20:30: finala mare

11 meciuri amicale a jucat HCM în turneele efectuate în această vară în Serbia, Slovenia şi Germania. A cîştigat 8 şi a pierdut 3

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali plătește salariile la încă o echipă din Superliga: „A promis că ne trimite banii”
Superliga
Gigi Becali plătește salariile la încă o echipă din Superliga: „A promis că ne trimite banii”
Imaginile zilei vin de la Catedrala Patriarhală » Cum s-a afișat Gigi Becali de Bobotează: în bocanci și pantaloni de piele
Diverse
Imaginile zilei vin de la Catedrala Patriarhală » Cum s-a afișat Gigi Becali de Bobotează: în bocanci și pantaloni de piele
Cristina Ich, fosta iubită a lui Alex Pițurcă, a fost cerută în căsătorie: „Este logodnicul meu!”
Stiri extrasport
Cristina Ich, fosta iubită a lui Alex Pițurcă, a fost cerută în căsătorie: „Este logodnicul meu!”

Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”

Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”


Comentarii (2)
godot
godot  •  07 Septembrie 2012, 10:03

Hagi nu e macedonean, e macedo-român (aromân - cel mai corect). Macedonenii sunt slavi sudici, iar macedo-românii (care, e adevărat, pre şi interbelic erau numiţi, impropriu şi derutant, şi "macedoneni" de opinia publică) sunt o ramură a românismului - autohtoni în spaţiul nord-balcanic, de etnogeneză a românilor, roirea lor spre interiorul teritoriilor balcanice (Macedonia, Tesalia, Epir) datorându-se invaziilor provocate de slavi începând cu secolul al VII-lea. Mai pe scurt, macedonenii sunt macedoneni slavi, iar macedo-românii (aromânii) sunt români "absoluţi".

cordos_eu
cordos_eu  •  07 Septembrie 2012, 01:38

un articol complet, solid. nu prea vezi multe la Gazeta in ultimul timp. Constanta e un oras foarte frumos, mai ales cartierul Mamaia, dar cazino-ul ala cand e gata? ala e un fel de Casa Poporului, toti se pozeaza cu el.

Vezi toate comentariile (2)
Comentează