Articol de Florin Dincă, Liviu Manolache - Publicat duminica, 11 noiembrie 2012 00:00 / Actualizat sambata, 10 noiembrie 2012 21:37
În ultimii 30 de ani, Gică a apărut împotriva Stelei şi ca jucător, şi ca antrenor, iar diseară va bifa şi ultima ipostază posibilă ca adversar: manager de club.
A venit şi această ipostază pentru Hagi. Să fie împotriva Stelei şi în ultima calitate posibilă din fotbal. Ca manager al unui club. Viitorul Constanţa - Steaua va fi cel de-al zecelea meci în care Regele va înfrunta echipa despre care spune că "a fost, e şi va fi întotdeauna echipa mea de suflet". Cum au fost precedentele 9 confruntări Hagi-Steaua?
Cronica din '82: "Un junior (Hagi) stopează echipa bucureşteană"
Primul astfel de duel s-a petrecut fix în urmă cu 30 de ani. Mai precis pe 6 noiembrie 1982. Hagi era la Farul Constanţa, avea 17 ani şi 9 luni şi debutase pe prima scenă în urmă cu 7 săptămîni.
A început meciul ca rezervă, a fost introdus la pauză, cînd Steaua conducea pe Ghencea cu 1-0, şi a realizat un meci fabulos, făcîndu-l pe Stelian Trandafirescu să scrie despre Hagi chiar în titlul cronicii din Sportul (facsimil): "Un junior (Hagi) a stopat echipa bucureşteană".
Hagi a marcat un gol fabulos în minutul 88, chiar lui Vasile Iordache, şi a fost declarat cel mai bun om de pe teren, deşi la adversari jucau deja Iovan, Sameş, Majearu şi Balint.
A marcat şi la ultimul meci contra Stelei
Din vara lui '83 a trecut la Sportul, cu care a jucat nu mai puţin de 6 jocuri împotriva Stelei. La ultimul, cel din septembrie 1986, terminat 2-1 pentru roş-albaştri, Hagi a marcat singurul gol al studenţilor. În ianuarie '87, Hagi a trecut la Steaua, împrumut pentru Supercupa cu Dinamo Kiev, însă a rămas definitiv în Ghencea.
1-2 în duelul cu Steaua lui Olăroiu
După 20 de ani, în 2006, Hagi a revenit ca adversar al Stelei, de această dată ca antrenor. Era "principal" la Poli Timişoara şi a jucat în deplasare cu Steaua lui Olăroiu. Hagi a pierdut atunci, scor 1-2, iar după doar două luni avea să-şi dea demisia de la Poli. Aceea a fost ultima oară cînd s-a aflat faţă în faţă cu Steaua, însă diseară va bifa şi a treia postură ca adversar: de această dată, ca manager al Viitorului Constanţa.
Hagi, o legendă a Stelei
Nu numai că nu şi-a ascuns niciodată slăbiciunea şi simpatia pentru Steaua, dar Hagi a fost unul dintre cei mai mari jucători care au îmbrăcat tricoul roş-albastru. A evoluat în Ghencea timp de 3 ani şi jumătate, în perioada februarie 1987 - iulie 1990, timp în care a realizat nişte cifre uluitoare.
Două recorduri fabuloase ca jucător în Ghencea
Hagi a reuşit, atît timp cît a evoluat pentru gruparea din Ghencea, două lucruri pe care nici un alt fotbalist român nu şi le-a trecut în CV. Ambele performanţe au fost reuşite în cea mai tare competiţie intercluburi din lume, Cupa Campionilor Europeni:
1. Al doilea jucător al competiţiei în 1988-1989. În ediţia în care a ajuns cu Steaua pînă în finala CCE, Hagi a fost declarat al doilea cel mai bun fotbalist al competiţiei. Primul a fost desemnat Marco van Basten, de la cîştigătoarea AC Milan, autor a două goluri şi în finala cu Steaua.
2. Golgeterul CCE în 1987-1988. Cu un an înainte, tot în Cupa Campionilor, a fost un capitol la care Hagi a fost lider. E vorba despre clasamentul golgeterilor, Gică reuşind nu mai puţin de 4 goluri.
" Suporter te faci din două motive: că îţi plac culorile echipei, jucătorii sau că au mentalitate de învingători. Idolii mei au jucat la Steaua. Echipa juca tehnic şi fotbaliştii aveau mentalitate de învingători, lucrurile astea m-au făcut să ţin cu Steaua" (Gheorghe Hagi)
"De la 8 ani şi pînă la ultimul meci, am dat tot pentru Steaua. O iubesc în continuare, chiar dacă nu sînt acolo. Mereu am un gînd bun pentru această echipă" (Gheorghe Hagi)