Articol de Bogdan Vladu - Publicat sambata, 15 decembrie 2012 00:00 / Actualizat vineri, 14 decembrie 2012 21:46
ANAF Ialomiţa i-a acţionat în instanţă pe cei din Consiliul de Administraţie al Unirii Urziceni pentru o datorie de 1,5 milioane de euro. Printre cei pe care statul vrea să-i pună să plătească se află Mihai Stoica, Dan Petrescu şi Dumitru Bucşaru.
La mai bine de un an şi jumătate de cînd fosta campioană a României, Unirea Urziceni, a fost declarată oficial în faliment, statul a deschis proces foştilor administratori ai clubului pentru a putea recupera o datorie de 6,7 milioane de lei, undeva în jur de 1,5 milioane de euro.
Următorul termen e pe 18 ianuarie
Direcţia Generală a Finanţelor Publice Ialomiţa a intentat proces în această toamnă, numărul dosarului fiind 3163/98, iar primele termene de judecată au avut loc pe 26 octombrie şi 23 noiembrie. Împotriva cui s-a îndreptat DGFP Ialomiţa pentru a le sechestra bunurile şi pentru a-şi putea recupera astfel datoria?
E o listă care conţine 8 nume, în frunte cu patronul Unirii Urziceni, Dumitru Bucşaru, dar ea îi cuprinde şi pe actualul manager general al Stelei, Mihai Stoica, în aceeaşi funcţie la Unirea atunci, Felix Grigore, directorul sportiv al ialomiţenilor, dar şi pe antrenorul de atunci, Dan Petrescu.
ANAF solicită angajarea răspunderii administratorilor
Următorul termen în dosar va avea loc pe 18 ianuarie, iar judecătorul trebuie să decidă dacă solicitarea făcută de ANAF, conform Legii creditorilor, e sau nu acceptată. Obiectul dosarului? Angajarea răspunderii conform articolului138 din Legea 85/2006.
Ce solicită ANAF? Să se poată îndrepta spre bunurile administratorilor pentru a le sechestra şi apoi a le valorifica pentru a-şi acoperi suma pe care Unirea Urziceni o datorează. Procesul care e deja pe rol va avea ca scop final o singură speţă: dacă Bucşaru, MM, Dan Petrescu şi ceilalţi pot fi traşi la răspundere şi le poate fi imputată datoria către ANAF.
De unde susţine ANAF că provine datoria
Datoria Unirii Urziceni care apare în raportul ANAF Ialomiţa e de 6,7 milioane de lei, adică în jur de 1,5 milioane de euro. Aceasta provine din, susţin inspectorii fiscali, neachitarea tuturor impozitelor şi taxelor pe salariile jucătorilor, dar şi din neplata TVA-ului.
Cum se apără administratorii clubului
Suma a fost contestată de Unirea Urziceni, iar clubul s-a apărat susţinînd că a achitat toate impozitele aferente salariilor jucătorilor.
"Statul, în speţă ANAF, a calculat impozite aferente unor contracte individuale de muncă, însă nu era vorba despre aşa ceva, ci despre nişte convenţii civile. Diferenţa de impozitare între cele două ajunge chiar şi la 50-60 la sută, deci de aici provine trei sferturi din datoria aceea de 1,5 milioane de euro. Însă, din moment ce unui fotbalist, atunci cînd i se reziliază contractul, nu i se acordă şomaj, cum poate fi asimilat el ca fiind angajat cu contract individual de muncă? Restul datoriei, cam un sfert, e într-adevăr, din neplata TVA-ului", a explicat ieri unul dintre cei care au condus clubul Unirea Urziceni.
Cum s-a ajuns la faliment
De ce a ajuns un club care în 2008-2009 a cîştigat titlul, iar în sezonul următor a încasat 25 de milioane de euro, să falimenteze? Patronul Dumitru Bucşaru a avut mari probleme cu lichidităţile în momentul în care piaţa imobiliară a intrat în recesiune, mai ales că dezvoltase un imens proiect la ieşirea din Bucureşti, cu sute de locuinţe. A direcţionat toţi banii de la club acolo, după care a retras echipa din toate competiţiile.
De ce e acuzat şi Dan Petrescu
Dacă numele lui Bucşaru, Mihai Stoica şi Felix Grigore nu surprind atunci cînd ANAF a decis să se îndrepte împotriva lor deoarece toţi cei 3 erau în conducerea clubului, faptul că Dan Petrescu e şi el implicat doar ridică semne de întrebare. "E şi Dan Petrescu parte în proces pentru că făcea şi el parte din Consiliul de Administraţie sau Consiliul Director, cum se numea el atunci la Unirea Urziceni", a spus ieri unul dintre foştii angajaţi au clubului ialomiţean.
E şi fata lui Bucşaru acuzată
Pe lista de 8 nume împotriva cărora ANAF Ialomiţa a intentat proces se află şi Ramona Magdalena Glăvan, fiica lui Dumitru Bucşaru. Ea a fost trecută de tatăl ei ca făcînd parte din Consiliul de Administraţie al Unirii Urziceni, chiar dacă nu avea putere de decizie şi nici nu avea drept de semnătură în actele oficiale ale clubului.
Al doilea proces de evaziune pentru MM
Pentru managerul general al Stelei e a doua acţiune în instanţă, în calitate de pîrît, în care e acuzat de evaziune fiscală. El e unul dintre cei 8 din Dosarul Transferurilor, care deja a trecut de primele două instanţe, Tribunalul Bucureşti şi Curtea de Apel, iar în acest moment Mihai Stoica are o condamnare la 4 ani de închisoare cu executare. MM a făcut deja apel, care se va judeca la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
N-au putut să vîndă bunurile sechestrate
În primăvara lui 2011, ANAF Ialomiţa a pus sechestru pe bunurile clubului de fotbal, pe care ulterior a dorit să le valorifice în bani şi le-a scos la licitaţie. Bunurile au însemnat însă porţile terenului de fotbal, turnicheţii, sistemul video de supraveghere, tabela de schimbări pentru arbitri etc. Acestea au fost scoase la licitaţie pe 12 mai 2011, însă nu s-a prezentat nimeni pentru a le cumpăra. Licitaţia a fost reluată după două săptămîni şi, conform legii, preţurile au scăzut cu 25 la sută, dar nici aşa nu s-au putut vinde.
Preţurile de pornire ale bunurilor la licitaţie
Cele două porţi - 3.875 lei bucata
Tabela electronică de scor - 234.000 lei
Tabela de schimbări - 4.200 lei
Sistem supraveghere video - 242.000 lei
Turnicheţi - 370.000 lei
Aparat electroterapie - 27.430 lei
Ecran de perete - 250 lei
Două mese terapie - 1.500 lei bucata
TOTAL 888.630 lei
"Retragem clubul Unirea Urziceni din toate competiţiile organizate de Federaţia Română de Fotbal. Unirea Urziceni nu va mai exista" (Comunicat al CA Unirea Urziceni, 6 iulie 2011)
25 de milioane de euro a încasat Unirea Urziceni doar în sezonul 2009-2010 de pe urma participării în Champions League, plus drepturile TV din Liga 1
550 de mii de euro a costat lotul cu care Unirea Urziceni a cîştigat titlul de campioană în Liga 1 în sezonul 2008-2009
57 de ani a existat Unirea Urziceni, club fondat în 1954 şi care a activat sub mai multe denumiri: Aurora, Avîntul, Ferom, Agricultorul, Unirea
Clubul are palmares de invidiat
- a cîştigat un trofeu: titlul în liga 1 (2009)
- a fost finalistă a Cupei României (2008)
- a jucat două Supercupe ale României (2009, 2010)
- a jucat în grupele Champions League, în 2009-2010, acumulînd 8 puncte într-o grupă cu Sevilla, Stuttgart şi Glasgow Rangers
- s-a calificat într-o primăvară de Cupa UEFA, în 2009-2010, fiind eliminată de Liverpool în "16-imi"
Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor