Articol de Justin Gafiuc - Publicat joi, 20 iunie 2013 00:00 / Actualizat joi, 20 iunie 2013 09:27
Cei doi şefi ai fotbalului românesc sînt prinşi în acest moment în cinci dosare, aflate în diferite stadii: două sînt deja în instanţă, alte trei se află în faza cercetărilor. Cu ajutorul specialiştilor consultaţi de GSP şi folosind informaţii suplimentare din surse DNA, Gazeta conturează tabloul complet al axei Sandu - Dragomir - justiţie.
Capii fotbalului românesc au devenit personaje de dosare penale pe bandă rulantă în ultimul an de zile. Ciclic, ştirile despre întîlnirile lui Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir cu procurorii s-au adunat aproape nebăgate în seamă. În realitate, problemele cu justiţia ale celor doi au căpătat amploare, iar în momentul de faţă şefii FRF şi LPF apar în cinci dosare aflate în diferite faze de derulare!
1) Dosarul Craiova
Nivelul cazului: trimis în instanţă, la Judecătoria Sector 2 Bucureşti (primul termen, pe 12 septembrie)
Implicaţi: Mircea Sandu, Dumitru Dragomir (ambii cu statut de inculpaţi)
Acuzaţie: abuz în serviciu
Ce riscă: închisoare 3-15 ani şi interzicerea anumitor drepturi
Sume în dosar: 53 de milioane de euro (prejudiciu estimat, bunuri sechestrate)
Instrumentată de DNA Bucureşti, povestea dezafilierii Craiovei şi-a început cursul pe 22 august 2011, atunci cînd Adrian Mititelu a făcut plîngere penală împotriva capilor fotbalului românesc. După aproape doi ani de cercetări, audieri şi colectări de probe, dosarul a fost încredinţat Judecătoriei Sector 2, unde, la începutul lui septembrie, va începe judecarea speţei. DNA a dispus punerea sub sechestru a sediului LPF şi a tuturor proprietăţilor cuplului Sandu - Dragomir.
Rechizitoriul explică şi de ce au fost scoşi de sub urmărire penală ceilalţi membri ai Comitetului Executiv care, pe 20.07.2011, susţinuseră dezafilierea oltenilor: "Şi-au exprimat votul numai ca urmare a exercitării influenţei şi autorităţii de către Mircea Sandu şi Dumitru Dragomir, fără a fi în deplină cunoştinţă de cauză cu privire la conţinut. Au avut un rol decorativ. Au primit materialele în ziua respectivă, cu puţin timp înainte de începerea şedinţei, aşa cum au precizat unii dintre membri, «le-am găsit pe scaune»".
Acelaşi document conţine şi o declaraţie a lui Octavian Goga, reprezentantul AJF-urilor, care a explicat anchetatorilor cum a decurs tema dezafilierii în şedinţa incriminată: "S-a purtat un singur dialog între preşedinte şi consilierul juridic, o singură intervenţie, Dumitru Dragomir".
Magistraţi, bănci şi cluburi într-un caz disjuns!
Actul de trimitere în judecată a cuplului Sandu - Dragomir conţine şi o indicaţie a procurorilor referitor la disjungerea din "dosarul dezafilierii" a altor speţe. Toate însă în legătură directă cu dezastrul Craiovei. Punctual, rechizitoriul anunţă punerea în mişcare a cercetărilor pentru 4 magistraţi, 7 bănci (BCR, CEC, Raiffeisen, BRD, ING, Piraeus, UniCredit), 7 cluburi (Steaua, Dinamo, Gaz Metan, Petrolul, Astra, AFC Tg. Mureş, Alro Slatina), plus membrii comisiilor FRF/LPF care au avut tangenţă cu cazul!
3,6 milioane euro e suma pe care o reclamă statul român din "afacerea Craiova"
"FRF respinge acuzaţiile formulate de procurorii DNA şi îşi exprimă încrederea că justiţia va confirma că decizia de excludere a fost luată în conformitate cu regulamentele în vigoare" (comunicat frf.ro)
2) Dosarul Lobonţ
Nivelul cazului: NUP la DNA, Judecătoria Sector 2 a întors dosarul procurorilor sub menţiunea începerii urmării penale
Implicaţi: Mircea Sandu, Dumitru Dragomir
Acuzaţie: abuz în serviciu
Ce riscă: închisoare 3-15 ani şi interzicerea anumitor drepturi
Sume în dosar: 2 milioane de dolari (datoria Rapidului către Corvinul, confirmată de ÎCCJ)
În septembrie 2000, Comitetul de Urgenţă FRF respinge cererea Corvinului de a încasa suma de 900.000 de dolari dinspre Rapid, cota aferentă transferului lui Lobonţ la Ajax. Patru luni mai tîrziu, Copos divizează clubul în UFC Rapid şi AFC Rapid, lăsînd datoriile pe prima societate, pe care n-o mai recunoaşte ca precursoare a noii grupări. Abandonează datoria către hunedoreni, dar încasează chiar şi în 2012 bani de pe urma lui Lobonţ, de la AS Roma, pe actualul club!
În noiembrie 2009, Corvinul obţine decizie favorabilă, definitivă şi irevocabilă la ÎCCJ pentru dreptul de a încasa banii de la Rapid, suma ajungînd la 2 milioane de dolari, cu întîrzieri de plată şi penalităţi! FRF refuză să ia act de hotărîrea judecătorească şi acordă licenţă Rapidului pentru sezonul 2009-2010, în ciuda restanţelor financiare: giuleştenii obţin un plus de circa 4,3 milioane de euro din drepturi TV şi participarea în Europa League!
6 persoane, actuali sau foşti federali, se află sub urmărire penală în "cazul Lobonţ": în afara lui Sandu şi Dragomir, mai apar Kassai, Lupescu, Duru şi juristul FRF, Stîngaciu
400.000 de dolari trebuie să recupereze statul drept taxe de pe urma transferului lui Lobonţ
"Federaţia nu are nici o putere pentru punerea în aplicare a deciziei obţinute de Corvinul în civil. Trebuie să apeleze la un executor judecătoresc spre a-şi recupera banii, nu la FRF" (Adrian Stîngaciu, jurist FRF, noiembrie 2011)
3) Dosarul "Mită de la RCS"
Nivelul cazului: cercetare la DNA
Implicat: Dumitru Dragomir
Posibile acuzaţii: luare de mită, abuz în serviciu
Ce riscă: închisoare 6 luni-15 ani şi interzicerea anumitor drepturi
Sume în dosar: 3,5 milioane euro (valoarea contractului suspect RCS/Dragomir)
Procurorii DNA susţin că Sorin Alexandrescu, şeful Antena Group, l-ar fi şantajat pe Ioan Bendei, administratorului RCS, să semneze un contract de retransmitere prin satelit a programelor Antena TV. Tema: o posibilă mită de 3,5 milioane de euro oferită de Bendei, ca reprezentant RCS, lui Mitică Dragomir, urmare a parteneriatului LPF-Digi pentru drepturile TV pe perioada 2011-2014.
E vorba despre un contract de publicitate încheiat în 2009 între RCS şi salonul de evenimente al lui Dragomir, "Crystal Palace", bănuit că acoperă, de fapt, o mită din partea companiei de cablu pentru a obţine drepturile TV cu sprijinul şefului LPF.
Dragomir e martor în dosarul de şantaj, iar cazul "Mită de la RCS" e în cercetare la DNA, cu intenţia de a fi disjuns.
"A fost o asociere între două firme. RCS lua 15 la sută pe aproape 10 ani şi în ultimii ani lua întregul cîştig al asocierii, unde e neregula? Eu n-am voie să mă uit la RCS pe cablu, dacă-s şef la Ligă?" (Dumitru Dragomir, preşedinte LPF)
4) Dosarul " Lise Sandu - Bistriţa"
Nivelul cazului: cercetare la DNA
Implicaţi: Mircea Sandu, Dumitru Dragomir
Posibile acuzaţii: spălare de bani, complicitate la spălare de bani, evaziune fiscală
Ce riscă: închisoare 1-10 ani şi interzicerea anumitor drepturi
Sume în dosar: 400.000 euro (drepturi TV virate de LPF în conturile soţiei lui Mircea Sandu)
În 2009, în contul soţiei lui Mircea Sandu, Lise, a fost virată suma de 400.000 de euro din partea LPF, reprezentînd drepturile TV cuvenite echipei Gloria Bistriţa. Jean Pădureanu, preşedintele ardelenilor, a susţinut că suma respectivă a ajuns la Lise Sandu cu titlul de restituire a unui împrumut. Cazul trenează din noiembrie 2011, e disjuns din "dezafilierea Craiovei", iar procurorii suspectează că împrumutul n-ar fi existat.
"Da, am luat un împrumut de la soţia preşedintelui FRF, dar banii au fost înregistraţi legal în contabilitatea clubului. Am făcut acest împrumut ştiind că în scurt timp urmau să ne vină banii din drepturile TV" (Jean Pădureanu, preşedinte Gloria, noiembrie 2011)
5) Dosarul " Teodorescu non grata"
Nivelul cazului: în instanţă, la Tribunalul Bucureşti (termen 16 septembrie)
Implicat: Mircea Sandu
Acuzaţii: abuz în serviciu
Ce riscă: închisoare 3-15 ani şi interzicerea anumitor drepturi
Sume în dosar: 500.000 euro (valoarea daunelor solicitate lui Sandu)
În mai 2008, Adunarea Generală FRF îl declara persona non grata pe Adrian Teodorescu, un conducător cu stagii la ligile inferioare, la Galaţi, Cîmpina, Moreni. Sancţiunea a fost ridicată în ianuarie 2010, dar Teodorescu l-a dat în judecată pe Mircea Sandu pentru abuz în serviciu pe considerentul că, la ora deciziei, nu ocupa nici o funcţie oficială la un club! Astfel, la influenţele lui Sandu, hotărîrea ar fi fost luată împotriva unei persoane oarecare, fără tangenţe cu un membru afiliat FRF!