Articol de GSP - Publicat duminica, 30 iunie 2013 00:00 / Actualizat sambata, 29 iunie 2013 22:25
După decizia tribunalului sportiv, Federaţia e obligată să renunţe la articolul din ROAF care limita numărul fotbaliştilor din străinătate pe foaia de joc şi sporea şansele autohtonilor.
De un an şi două săptămîni au avut nevoie oficialii din Gruia pentru a elimina bariera numărului de extracomunitari şi prezenţa obligatorie pe foaia de joc a celor autohtoni. Ieri, clubul clujean a primit o copie a deciziei Tribunalului Sportiv de la Lausanne, care le-a dat dreptate în diferendul cu Comitetul Executiv.
Forul federal decisese pe 18 iunie 2012 că echipele din Liga 1 sînt obligate să-şi limiteze prezenţa în lot a jucătorilor extracomunitari în următoarele trei sezoane, ajungînd ca pînă în 2016 să aibă un număr de 8 jucători români pe foaie.
Extrem de activi pe piaţa de transferuri externe în ultimii 7 ani, ardelenii au contestat hotărîrea CEx, la finele lui iunie anul trecut, la Lausanne, pentru a nu fi limitaţi să treacă pe foaie un număr de 5-8 jucători români.
Concret, FRF va trebui să renunţe la prevederile articolului 46.7.1, care, în opinia TAS, încalcă flagrant prevederile Constituţiei Europene privind dreptul la libera circulaţie a muncii pe teritoriul său.
În mod normal, Federaţia va convoca de urgenţă un nou Comitet Executiv ce va pune în practică decizia din Elveţia, aşa cum va fi ea tradusă şi legalizată, urmînd să renunţe total sau parţial la prevederile din ROAF invocate, cu efecte pentru toate eşaloanele.
Dacă hotărîrea nu va fi pusă în aplicare, FRF riscă sancţiuni financiare drastice şi chiar excluderea echipelor româneşti din cupele europene.
Reguli mai drastice la ligile inferioare
La eşaloanele inferioare, situaţia se schimba radical. Astfel, echipele din "B trebuiau să aibă pe foaia de arbitraj minimum 10 români, maximum 3 extracomunitari pe teren şi doi jucători sub 21 de ani obligatoriu pe toată durata partidei. În vara lui 2016, acestea nu mai puteau folosi decît un extracomunitar şi 12 români pe foaie, iar la eşalonul trei era interzisă prezenţa jucătorilor extracomunitari!
"De ce să cumperi la preţuri prohibitive fotbalişti români cînd poţi găsi în Portugalia un raport corect între calitate şi preţ?!" (Arpad Paszkany, patron CFR)
Ce prevede articolul 46.7.1 din ROAF
Jucătorii străini cetăţeni ai unor state membre ale Uniunii Europene (jucători comunitari) sau jucătorii străini cetăţeni ai unor state care nu sînt membre ale UE (extracomunitari) se pot legitima sau transfera la cluburi din România în conformitate cu regulamentele FIFA/FRF în materie şi pot participa la jocurile oficiale din cadrul tuturor competiţiilor organizate de FRF/LPF/AJF cu respectarea condiţiilor prevăzute mai jos pentru echipele din fiecare categorie competiţională.
Echipele din Liga 1:
a) în anii competiţionali 2012/2013 şi 2013/2014 au dreptul să folosească 5 extracomunitari în acelaşi timp în teren şi au obligaţia să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minimum 5 jucători formaţi la nivel naţional;
b) în anul competiţional 2014/2015 au dreptul să folosească 3 extracomunitari în acelaşi timp în teren şi au obligaţia să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minimum 6 jucători formaţi la nivel naţional;
c) începînd din anul competiţional 2015/2016 au dreptul să folosească 2 extracomunitari în acelaşi timp în teren şi au obligaţia să înscrie în raportul de arbitraj la fiecare joc oficial minimum 8 jucători formaţi la nivel naţional.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”