INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  FRANŢA

VIDEO Idoli uitaţi: Youri Djorkaeff, francezul cu inimă de armean

Articol de - Publicat duminica, 08 decembrie 2013 00:00 / Actualizat marti, 25 februarie 2014 18:22

În vara lui 1998, imediat după ce arbitrul Said Belqola sufla ultima dată în fluier şi consemna victoria Franţei în finala Cupei Mondiale, un mijlocaş de 30 de ani îşi vedea visul devenit realitate în faţa a peste 80,000 de spectatori care îi scandau numele.

Era Youri Djorkaeff şi tocmai devenise campion mondial. Un vis preluat de la tatăl său, de asemenea fost fotbalist.

O tradiţie de familie
Youri şi-a început cariera de fotbalist la Grenoble. A fost îndemnat spre acest sport de tatăl său, persoană care l-a susţinut şi cel mai mult în cariera sa. După cinci ani petrecuţi la prima sa echipă, Djorkaeff bifează primul său transfer, la Strasbourg, echipă la care evoluează numai un singur sezon. Cifrele sale sînt, însă, impresionante, mijlocaşul ofensiv reuşind să marcheze 25 de goluri în cele 35 de prezenţe pe care le-a bifat la echipa din estul Franţei.

Îşi găseşte stabilitatea la AS Monaco, echipă la care a evoluat timp de cinci ani şi alături de care cucereşte primul titlu de golgeter, în 1994. După încă un an petrecut la PSG, pentru Djorkaeff vine cea mai mare provocare: Inter Milano. La gruparea italiană, Djorkaeff se cosacră definitiv ca un star al fotbalului şi reuşeşte să intre în inima suporterilor milanezi cucerind Cupa UEFA în 1998. Tot în acelaşi an cîştigă şi Cupa Mondială, alături de naţionala Franţei.

La un an după marele succes cu Franţa, Djorkaeff semnează cu FC Kaiserslautern, echipă la care mai rămîne trei ani. În 2000, mijlocaşul îşi mai trece în palmares un titlu important, Campionatul European.

Pe final de carieră, Djorkaeff a încercat şi campionatul englez. După doi ani în care s-a încadrat perfect în stilul de joc al lui Bolton, mijlocaşul trece la Blackburn, echipă la care prinde numai trei meciuri şi de la care pleacă după numai un singur an. Cîntecul de lebădă a fost în America, la New York Red Bulls, echipă la care bifează şi ultimele performanţe notabile. Devine primul jucător francez din MLS şi e numit cel mai bun jucător al sezonului în 2005.

Fiul i-a călcat pe urme
Fotbalul se poate spune că e o tradiţie în familia Djorkaeff. Youri a moştenit talentul tatălui său, Jean, şi l-a transmis mai departe către fiul său, Micha. Acesta din urmă nu a avut o carieră la fel de strălucitoare. A început tot la Grenoble, însă pe urmă a trecut pe la mai multe echipe modeste, ieşind în evidenţă doar în perioada petrecută la Rouen şi Kaiserslautern.

A lansat un videoclip şi se implică în meciuri caritabile
După retragerea din 2006, Youri Djorkaeff s-a mai făcut remarcabil prin două gesturi. Mai întîi, şi-a încercat norocul în industria muzicală şi chiar a reuşit să lanseze un videoclip foarte apreciat printre francezi, "Vivre dans ta lumiere". Proiectul său muzical nu a avut, însă, o continuare, aşa că Youri s-a întors la ceea ce ştia mai bine, fotbal. A început să organizeze şi să participe la meciuri caritabile. Principala cauză pe care o susţine fostul mijlocaş francez a fost cea a locuitorilor din Armenia, cărora le-a donat cîştigurile din mai multe partide caritabile organizate de el.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Scene COLOSALE în Liga 2! Finanțatorul echipei juca table la stadion cu 30 de minute înainte de meci și asculta „Ani de liceu” » Reacția lui când i-a văzut pe reporterii GSP
Liga 2
Scene COLOSALE în Liga 2! Finanțatorul echipei juca table la stadion cu 30 de minute înainte de meci și asculta „Ani de liceu” » Reacția lui când i-a văzut pe reporterii GSP
Viața în România a fotbalistului aflat la 11.000 de kilometri distanță de casă: „Mie asta îmi place cel mai mult aici. Îmi dă siguranță
Superliga
Viața în România a fotbalistului aflat la 11.000 de kilometri distanță de casă: „Mie asta îmi place cel mai mult aici. Îmi dă siguranță"
MM Stoica l-a văzut pe Bîrligea la antrenamente și a dat verdictul
Superliga
MM Stoica l-a văzut pe Bîrligea la antrenamente și a dat verdictul

Povestea de film a unui fotbalist născut la Aiud, ajuns antrenor la Galatasaray, Dinamo Tbilisi și Lokomotiv Moscova! » A dispărut după singurul meci la care a asistat Stalin în tribune și se spune că ar fi fost executat

Medaliata cu argint de la Jocurile Olimpice i-a lăsat muți de uimire! A venit cu o rochie transparentă la „Săptămâna modei”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează