SPORTURI  »  TENIS  »  TENIS

Fed, Davis Cup, anyone? Decizia Simonei Halep de a nu juca împotriva Canadei se încadrează într-un curent care ia amploare

Echipa României de Fed Cup
Echipa României de Fed Cup

Articol de , - Publicat marti, 07 aprilie 2015 00:00

Tot mai mulţi jucători şi jucătoare de top îşi exprimă nemulţumirea faţă de programarea întîlnirilor din cele două competiţii pe echipe. Federer, Nadal, Djokovici, toţi cîştigători ai Salatierei de Argint, au avut ani în care s-au concentrat pe realizările personale

Revenită în ţară după două turnee nord-americane glorioase, dar şi epuizante, Simona Halep a anunţat în urmă cu trei zile că nu va face deplasarea la Montréal, pentru întîlnirea de Cupa Fed dintre România şi Canada. Care contează pentru barajul de calificare în Grupa Mondială. Motivele numărului 3 mondial sînt legate de oboseala acumulată, de distanţa mare, de schimbarea de suprafaţă înaintea sezonului de zgură, dar şi de obligaţiile pe care le are faţă de turneul de la Stuttgart, care începe în săptămîna imediat următoare celei de Cupa Fed.

"Programul e rău"

Anunţul a fost întîmpinat cu reacţii amestecate. S-a vorbit de patriotism, de interes personal, de spiritul de echipă. Realitatea celor două competiţii pe echipe din tenis, Cupa Fed şi Cupa Davis, este însă, în această perioadă, una complexă şi deloc pastelată. Pe rînd, Roger Federer, Rafael Nadal şi Novak Djokovici au cerut modificări în sistemul de desfăşurare şi în calendarul competiţiei. "Programul, în special pentru jucătorii de top, este foarte, foarte rău", a spus liderul ATP. "Cupa Davis e programată după Australian Open, după Wimbledon sau după US Open. Dacă ajungi în finală la vreunul dintre aceste turnee, să schimbi fusul orar, suprafaţa în interval scurt, de doar două-trei zile, presupune un risc foarte mare de accidentări. Mi-ar plăcea să joc mai mult, dar uneori trebuie să faci alegeri. De aceea, sprijin schimbarea formatului cît mai curînd posibil", a încheiat Djokovici.

"Minciună pentru toată lumea"

Federer completează: "E evident că sînt lucruri care nu merg", iar Nadal nuanţează: "Cupa Davis e o competiţie istorică şi e important să păstrăm asemenea întreceri. Dar după cum se desfăşoară totul, pare că ITF îi acordă din ce în ce mai puţină valoare. Pînă la urmă, e o minciună pentru toată lumea. Vor spune că anul trecut a fost grozav doar pentru că a cîştigat Elveţia, că a cîştigat Federer. Dar eu nu am jucat, Novak nu a jucat, mulţi jucători importanţi nu au jucat". Roger Federer şi-a construit calendarul din 2014 în mod special pentru a include şi Cupa Davis, pe care îşi propusese s-o cîştige.

La rîndul ei, Maria Şarapova s-a plîns de faptul că oficialii ITF nu ascultă şi sugestiile jucătoarelor. "Sînt dezamăgită, am nişte întîlniri cu ei, dar n-am ajuns la nici un rezultat", a spus rusoaica. Totuşi, cei din federaţia internaţională vor analiza la toamnă varianta introducerii tie-break-ului în setul decisiv în ideea scurtării meciurilor.

12-6e bilanțul Simonei în Cupa Fed din 13 întîlniri cuprinse între 2010 și 2015

Date de disputare în 2015
CUPA FED
7-8 februarie după Australian Open
18-19 aprilie la începutul sezonului de zgură
14-15 noiembrie după Turneul Campioanelor
CUPA DAVIS
6-8 martie înainte de Indian Wells
17-19 iulie după Wimbledon
18-20 septembrie după US Open
27-29 noiembrie după Turneul Campionilor

Jucătoarele române cu cele mai multe întîlniri în Cupa Fed

1. Monica Niculescu 31 28-16
2. Ruxandra Dragomir 29 30-17
3. Virginia Ruzici 24 25-13
4. Cătălina Cristea 20 20-13
5.-6. Florenţa Mihai 15 9-9
Mariana Simionescu 15 13-7

Echipele României de Cupa Fed în ultimii 8 ani

2007 Raluca Olaru, Monica Niculescu, Mădălina Gojnea, Irina Begu
2008 Raluca Olaru, Monica Niculescu, Sorana Cîrstea, Simona Halep
2009 Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Raluca Olaru, Mihaela Buzărnescu
2010 Alexandra Dulgheru, Raluca Olaru, Simona Halep, Irina Begu
2011 Alexandra Dulgheru, Monica Niculescu, Sorana Cîrstea, Cristina Dinu
2012 Irina Begu, Simona Halep, Mihaela Buzărnescu
2013 Sorana Cîrstea, Andreea Mitu, Raluca Olaru, Cristina Dinu
2014 Simona Halep, Sorana Cîrstea, Monica Niculescu, Irina Begu

În SUA şi Polonia

Săptămîna aceasta, jucătoarele române de top, cu excepţia Simonei Halep, care a venit în România, dispută turnee WTA. Pe tabloul de la Charleston, concurs de categorie Premier 700, se află 4 reprezentante ale tricolorului. Irina Begu, numărul 35 mondial, e favorită 13, iar alături de ea se regăsesc Alexandra Dulgheru, Andreea Mitu şi Edina Gallovits-Hall. E de aşteptat ca acelea dintre ele care vor fi convocate să rămînă în America de Nord pînă la întîlnirea contra Canadei, de la Montréal. Monica Niculescu, în schimb, e pe tabloul de la Katowice, turneu WTA International, unde urmează s-o înfrunte în primul tur pe Kristina Mladenovic. Căpitanul nejucător al echipei României, Alina Tecşor-Cercel, nu a dorit să comenteze situaţia actuală, precizînd că îşi va prezenta punctul de vedere într-un comunicat.

"Caii de la bicicletă"

În 1995, Irina Spîrlea, pe atunci cea mai valoroasă jucătoare română, a intrat într-un conflict cu federaţia română şi cu Ministerul Tineretului şi Sportului, refuzînd apoi să se mai prezinte la convocările din Cupa Fed. Ea reclama faptul că anumite cheltuieli, precum biletele de avion, nu erau acoperite de forurile române sau erau acoperite parţial. Ministrul TS de atunci, Alexandru Mironov, s-a exprimat dur la adresa Irinei, care a furnizat o replică antologică: "Şi ce poate să-mi facă, să-mi ia caii de la bicicletă?". Ulterior, Spîrlea a revenit la echipa României, dar în calitate de căpitan nejucător, în 2010 şi 2011.

"E de înţeles"

Ruxandra Dragomir, fostă jucătoare, căpitan nejucător, dar şi preşedintă a FRT, spune că Simona Halep nu trebuie condamnată pentru decizia pe care a luat-o

- Doamnă Dragomir, s-a născut o întreagă dezbatare dacă Simona Halep a făcut bine sau nu că a renunțat la întîlnirea de Fed Cup cu Canada. Dumneavoastră în ce tabără sînteți?
- Depinde din ce unghi privești. Dacă privești din colțul jucătorului profesionist, a făcut bine. Să ţinem cont de faptul că tenisul e un sport individual! Ea vine după o perioadă foarte grea, cu multe meciuri în America, cu rezultate deosebite. I-ar fi foarte greu să se întoarcă în Canada, să joace și apoi să revină în Europa. Nu e de condamnat. Dacă privești din colțul fanilor, e altceva, ei își doreau să o vadă jucînd pentru echipa națională, cîștigînd. Dar și fanii trebuie să o înțeleagă!

- Este totuși barajul pentru Grupa Mondială, pentru intrarea între primele opt echipe ale lumii...
- Simona a jucat pentru această echipă de fiecare dată cînd nu a fost accidentată. Prima selecționare a Simonei a fost atunci cînd eu eram căpitan nejucător, în 2008, pe cînd avea doar 16 ani. Nu trebuie să uităm că Simona a ajutat echipa să ajungă pînă în acest punct alături de Irina, de Monica, de Sorana.

- Pentru dumneavoastră ce însemna să jucați în Fed Cup?
- Eu abordam cu totul diferit, mie îmi plăcea să joc, însemna foarte mult pentru mine. Îmi plăceau echipa, atmosfera și căpitanul nejucător, doamna Florența Mihai.

"De condamnat mi se pare faptul că ea spune că e obosită, dar se duce la Stuttgart. La Fed Cup nu sînt mașini Porsche. Dacă eram în locul ei, jucam la Fed Cup. Joacă o singură dată pe an sau de două ori pentru echipa națională. Poate nu îi place spiritul de echipă"
Ilie Năstase

Cazul Germania

Anul trecut, componentele echipei de Fed Cup a Germaniei au fost nevoite să joace în semifinale tocmai în Australia. Andrea Petkovic, Angelique Kerber, Julia Goerges și Anna Lenna Groenefeld au făcut deplasarea de 24 de ore pînă la Brisbane și s-au impus cu 3-1. În turneele precedente, de la Miami și Indian Wells, cel mai sus urcase Kerber, care a făcut sferturi de finală în Florida. "Sîntem un pic zăpăcite de fusul orar de aici, dar în Fed Cup uităm mai repede de acest lucru", spunea Petkovic la sosirea la Antipozi. Participarea le-a stricat turneul de la Stuttgart, Kerber a cedat de la meciul de debut, la fel și Petkovic, doar Goerges a obținut o victorie, dar apoi a pierdut.

Șarapova, doar patru întîlniri

Maria Șarapova a jucat pentru Rusia doar patru întîlniri, deoarece aceasta era condiția necesară pentru calificarea la Jocurile Olimpice. Prima participare a avut loc în februarie 2008, după ce în 2007 s-a retras de două ori în ultima clipă din echipă, lucru care i-a adus numeroase critici. "Oricum, nu-și dorea să joace, a vrut să fie nominalizată în echipă doar ca să fie eligibilă pentru Olimpiada de la Beijing", spunea atunci Anna Dmitrieva, fostă jucătoare de tenis și comentatoare la un post de televiziune din Rusia. Pînă la urmă, Maria, 27 de ani, și-a făcut debutul în 2008, în februarie. Apoi a mai jucat de două ori, în 2011 și 2012, pentru că așa îi cereau criteriile de calificare la Londra. Pentru a merge la Rio, ea are nevoie de trei prezența în echipa de Fed Cup într-un ciclu olimpic. Una a bifat-o în februarie, cu Polonia, urmează cea de la Soci, cu Germania, şi îi mai trebuie una pînă inclusiv sezonul viitor.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Mircea Lucescu a luat o decizie surprinzătoare! Selecționerul României a lăsat în afara lotului 3 „tricolori” pentru meciul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a luat o decizie surprinzătoare! Selecționerul României a lăsat în afara lotului 3 „tricolori” pentru meciul cu Kosovo
România nu a jucat încă, dar a URCAT în clasament! Tricolorii, tot mai siguri de urna 2, după meciurile de joi seara » Ce rezultate ne trebuie în ultimele două jocuri
Nationala
România nu a jucat încă, dar a URCAT în clasament! Tricolorii, tot mai siguri de urna 2, după meciurile de joi seara » Ce rezultate ne trebuie în ultimele două jocuri
Fostul prim-ministru al României, declarații categorice înainte de meciul cu Kosovo: „E o prostie ce reclamă acești indivizi! Ne-au fluierat imnul? Motivele kosovarilor sunt mai puternice decât ale noastre!”
Nationala
Fostul prim-ministru al României, declarații categorice înainte de meciul cu Kosovo: „E o prostie ce reclamă acești indivizi! Ne-au fluierat imnul? Motivele kosovarilor sunt mai puternice decât ale noastre!”

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (18)
341968516013923
Marcel Puscas  •  09 Aprilie 2015, 08:55
Postat de aran pe 07 Aprilie 2015, 09:30

Ca de obicei ne place scandalul inutil, Romania are 8 jucatoare clasate in primele 200, Canada o are doar pe Bouchard, apoi vine una, Fishman, pe la locul 230. E un fel de Romania-Feroe la fotbal, daca nu suntem capabili sa obtinem cele 3 puncte, cu a doua jucatoare a gazdelor si la dublu, faptul e mult mai grav decat absenta, motivata in mare masura, a Simonei

Ce simplu vezi tu problema, doar ca sa o scoti cu basma curata pe halep. 1. Absenta lui halep este NEMOTIVATA. 2. Motivata este absenta lui Niculescu - accidentata. 3. Daca ar fi facut la fel ca halep si Begu si Olaru sau Mitu ? 4. Caracterul lui Halep il stim, il stim de mult. Acum doar a subliniat felul ei de a fi.

dixit
dixit  •  08 Aprilie 2015, 00:39
Postat de blacksun_14 pe 07 Aprilie 2015, 11:26

hai da-ti o palma.Avem ***, ***, dar in romania *** sunt la putere

blacksun_14: mi-am dat o palma! surpriza! nu contezi!

1349magus
1349magus  •  07 Aprilie 2015, 13:26
Postat de pe 01 Ianuarie 1970, 02:00

Asa-i cel mai destept comentariu de cand scrii pe gsp.

Vezi toate comentariile (18)
Comentează