Articol de Luminiţa Paul - Publicat duminica, 31 mai 2015 00:00
Numărul 100 mondial. 23 de ani. Victorie în fața unei foste campioane de la Paris, 7-5, 6-4 cu Francesca Schiavone. Emoție, lacrimi, atenție, apoi calm, engleză bună, speranțe
Dreapta se duce bine, e bine, e bine, în teren, era a treia minge de meci, cîtă emoție să mai încapă? Dintr-o dată, se termină, e în optimi de finală, Andreea simte doar lacrimile care pornesc în jos, pe obraji. De departe, din vîrful tribunei, se văd umerii care tresaltă ușor, racheta unde e?, a căzut, iar românca se îndreaptă spre fileu parcă în transă, incapabilă să pună barieră acelui plîns fericit. Tabela ornată cu iederă de pe Terenul 2, cel care a văzut multe în zeci de ani de existență, arată 7-5, 6-4 pentru Mitu în fața unei foste campioane de la Roland Garros. Francesca Schiavone, 34 de ani, cîștigătoarea din 2010, primește demn înfrîngerea. "M-a bătut pe spate, cred că mi-a zis «Good match» sau «Well done», dar plîngeam, nu mai știam de mine", încearcă să reconstituie Mitu.
"Cred că trebuie să mă bucur puțin"
Dar ea, ea ce face? "Începusem să tremur la sfîrșit și nu știam… Îmi ziceam: e doar un meci, n-am cîștigat nimic, n-am cîștigat turneul, să mă arunc pe jos, să arunc cu rachetele, să țopăi, ce să fac? Cred că trebuie să mă bucur puțin, zic. Să mă duc la antrenor, să nu mă duc? Hai că mă duc!", spune, ușor amuzată. Îl îmbrățișează pe Ionuț Gavrilă, preparatorul fizic. Lacrimile sînt tot acolo. Și o ia înapoi, spre scaunul ei. Atunci ridică, în fine, brațul spre tribuna care aplauda cu entuziasm și aștepta un semn de la ea. "Da, am ascultat sfatul de data trecută și am salutat publicul. Așa, mai timid, dar…"
Publicul care venise s-o vadă pe Francesca, poate, dar puțin și pe această româncă necunoscută, proaspătă, care arătase curaj și temperament în turul anterior. "Bravo, Federica!", strigase o doamnă din tribună, după ce italianca izbutise o minge de a ei, demodată, învîrtită, imposibil de atins. "Francesca!", o corectează soțul, iar dînsa roșește ca la o nouă propunere în căsătorie. La final, aceeași doamnă o aplaudă admirativ pe Andreea.
Un alt stil
Dar cum a fost? Ce diferență față de meciul anterior, cu Karolina Pliskova, disputat pe același teren! "Joacă foarte diferit față de ce se vede acum. Bănuiesc că are același joc ca acum 10, 20 de ani, de cînd a început. E foarte atipic, foarte greu", explică Andreea. "Trebuia să atac, dar mă scotea din ritm cu slice-urile alea. Erau niște mingi foarte lente, îmi stopa din viteză, îmi oprea ritmul, și mă bucur tare mult că am reușit să fac ceva și să cîștig".
"Am scos-o la capăt. Din nou"
A întors primul set de la 0-3, a condus ea cu 3-1 în al doilea, între acte italianca a luat o pauză lungă de vestiar. "La 3-1 în al doilea s-au schimbat mingile, de la 3-2 la 4-3 a făcut două game-uri incredibile. Îmi venea să plîng, îmi venea să fac exact ca Zvonareva, să-mi pun prosopul pe cap și să încep să plîng în hohote. Atît de neputincioasă mă simțeam. Și apoi am avut eu două game-uri incredibile, la 4-3, 5-4. Nu mai țin minte nimic, știu că am dat în toate mingile. Mi-am zis: bagă serviciul ăla în teren și… să joc, atît. Nu mai țin minte scorul, nu mai știu cîte mingi de meci am avut, trei, patru. Două? Unde să mai dau, ce să fac? Trebuie să fac punct neapărat, să fiu tot agresivă și… am scos-o la capăt. Din nou".
Da, din nou. E pentru prima dată în carieră direct pe tabloul unui turneu de Mare Șlem și iat-o în "optimi"! Ultima româncă rămasă în picioare. Și deja una dintre poveștile acestei ediții, indiferent cîte paragrafe va avea.
100 contra 93
Pentru un loc în sferturile de finală, Andreea Mitu, care e locul 100 în lume, o va întîlni pe belgianca Alison Van Uytvanck, 21 de ani, numărul 93 WTA. Aceasta a trecut ieri de una dintre favoritele locale, franțuzoaica Kristina Mladenovic, cu 6-3, 6-1, reușind cea mai bună performanță a carierei în turneele de Mare Șlem. "Nu o știu", a recunoscut românca, "dar ne vom vedea în curînd, la meci. Și poate și alte jucătoare mă vor cunoaște pe mine".
145.000 €este premiul în bani pe care și l-a asigurat Mitu pentru calificarea în optimi
259.263 de dolarisînt cîștigurile totale din carieră ale româncei pînă înainte de Roland Garros, dintre care 42.743 obținuți anul acesta
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”