SPORTURI  »  TENIS  »  WIMBLEDON

Prietenie. Răbdare. Rezultate » Tecău și Rojer vor disputa astăzi finala de dublu de la Wimbledon, prima asemenea realizare de cînd și-au început colaborarea

Articol de , - Publicat sambata, 11 iulie 2015 00:00

Horia Tecău, 30 de ani, și Jean-Julien Rojer, 33 de ani, se știu de mai bine de un deceniu, joacă împreună de anul trecut, acum au o ocazie mare în față

Cînd sînt amîndoi pe teren, dacă unul strigă "Come on!", în 9 cazuri din 10 e vorba despre Rojer. El are acea ardoare caraibiană care te duce cu gîndul la albastrul intens al apei de mare și al lichiorului de Curaçao. El e aprig, ușor exuberant, un pic mai gălăgios în momentele grele, cînd e nevoie de încurajare. "Va fi o combinație bună, văzînd ce putem aduce fiecare în această colaborare. Juls este atletic, talentat, mai talentat decît mine și foarte competitiv", spunea Horia într-un interviu pentru Gazetă din decembrie 2013. Adică doar cu cîteva săptămîni înainte de începerea oficială a colaborării dintre cei doi.

Îndemînare și rigoare

Ce înseamnă mai talentat decît Tecău? O spune chiar românul:
- Îndemînatic, are mîini mai bune, mereu inventează cîte o lovitură.
Dar el, el cum e?
- Sînt mai calm, calculat, țin mai mult în mine.

Așa e, așa a fost întotdeauna. Horia are o rigoare care impune, o geometrie frumoasă, armonioasă a jocului, ca un set nou de echere, raportoare și linii. La el, pînă și stopurile au un soi de sobrietate, care la Rojer s-ar transforma în veselie. "Ne știm de foarte multă vreme, Horia a rămas același, ceea ce e un lucru foarte bun pentru că unii oameni, o dată ce urcă în clasament, se mai schimbă", explica Juls într-o discuție avută la București, anul trecut.

"După fiecare meci, urcăm vreo 15-20 de minute pe bicicletă și recapitulăm meciul abia încheiat, vedem ce am făcut bine, unde am greșit. Nu ținem nimic în noi, spunem totul pe loc"
Horia Tecău

Se știu de mult timp

Este și ceea ce i-a adus împreună, chiar dacă asta s-a întîmplat după oarecare timp. "Noi sîntem foarte buni prieteni. Ne cunoaștem de foarte multă vreme, de cînd am locuit și eu, timp de trei ani, la Miami. El, fiind din zonă, din Antilele Olandeze, era aproape. Ne întîlneam atunci aproape săptămînal fiindcă jucam la toate turneele ITF și challenger de pe acolo. Avem o relație specială, putem să vorbim despre orice", spunea Tecău. "Îmi place atitudinea lui, faptul că e competitiv, ca și mine, se antrenează mult. În plus, după Florin, e al doilea prieten cu care voi juca", atenționa Horia în 2013. Acel Florin, Mergea, pe care l-a învins după un duel pasionant, complet, joi în semifinalele de la Wimbledon.

Primul an al parteneriatului dintre Tecău și Rojer a avut părți bune și părți mai puțin bune. Au cucerit 8 titluri, Zagreb, Casablanca, București, ‘s-Hertogenbosch, Washington, Shenzen, Beijing și Valencia, dintre care trei de categorie ATP 500. În turneele de Mare Șlem însă, nu au trecut de prima săptămînă, turul 2 la Australian Open, turul 3 la celelalte, Roland Garros, Wimbledon, US Open. Nu s-au panicat însă.

Puterea de a reveni

"Am avut parte de înfrîngeri dureroase în turneele mari. Am știut de la început că va fi un proces lung, știm că avem potențial, că tenisul nostru e bun", explica Rojer.

"Încercăm să ne uităm la jocul de pe teren și apoi, la antrenament, să lucrăm la ceea ce nu a ieșit bine. Avem încredere că rezultatele mari vor veni. Avem puterea să revenim după o înfrîngere, să vedem ce nu a mers și să începem să exersăm imediat"
Horia Tecău

Aveți răbdarea necesară? Da, răspundeau amîndoi, într-un mic cor calm și hotărît. Au avut-o și rezultatele au început să apară anul acesta, precum acele perle roz, atît de rare, pe care le găsesc pescarii caraibieni. Chiar dacă au un singur titlu, cel de la Rotterdam, au mai disputat două finale și, cel mai important, au ajuns în semifinale la Australian Open, apoi la Roland Garros, iar azi vor disputa finala de la Wimbledon. Pentru Horia, a patra aici și a patra de Mare Șlem, pentru Juls, o premieră absolută.

Drumul lor s-a netezit în concursurile importante, acolo unde mizele apasă greu, aproape dureros pe umeri. Au mai și pierdut, dar au păstrat intact miezul de la care au pornit. Acele lucruri care i-au adus împreună și care i-au ajutat să progreseze: prietenia, răbdarea, dialogul, munca susținută. Toate acestea le pot aduce azi, contra lui Jamie Murray și John Peers, o mare bucurie și o mare performanță. Dacă nu va fi așa, ocazii vor mai apărea. Cu siguranță.

9 titluriau cucerit împreună Tecău și Rojer, 8 anul trecut și unu anul acesta, disputînd alte 3 finale

Pereche sudată

Jamie Murray, 29 de ani, și John Peers, 26 de ani, joacă împreună din 2013 și, chiar dacă au mai luat pauze, a fost din cauza accidentărilor. "Primul turneu la care am participat împreună a fost în februarie 2013, la Montpellier. Jamie mă abordase după Australian Open, am constatat că avem un program asemănător.

Apoi, ne-a mers foarte bine", a spus John pentru Gazeta Sporturilor în 2014. Ce apreciază unul la altul? "E un partener grozav, sîntem de vîrste apropiate şi ne înţelegem foarte bine. John aduce multă energie pe teren, are un serviciu excelent, unul dintre cele mai puternice din circuit, şi mereu e dispus să înveţe ceva nou", spunea Murray. "Este de mare ajutor să am alături pe cineva care ştie atît de bine jocul, mai ales cel de dublu. Avem stiluri diferite, de aceea ne completăm foarte bine. Jamie e foarte bun la fileu, iar eu sînt mai puternic din spatele terenului. În plus, petrecem mult timp împreună şi în afara terenului, sîntem buni prieteni", completa Peers. Înainte de Wimbledon 2015, cea mai bună performanță a lor în turneele de Mare Șlem era atingerea sferturilor de finală la US Open 2013.

5 titluriau cucerit Jamie și John din 2013, de cînd au început să joace împreună

Întîlnirile dintre Tecău/Rojer și Murray/Peers

2014 București semifinale 2-6, 7-6 (3), 10-8
2015 Brisbane optimi 3-6, 4-6
2015 Rotterdam finală 3-6, 6-3, 10-8

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
Superliga
Dorinel Munteanu, exploziv după plecarea de la Oțelul: „E important să știe și lumea!”» Nemaivăzut: clipul, postat chiar pe contul oficial al clubului
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Superliga
I-a sedus pe fanii lui Dinamo și dezvăluie ce a surprins-o la București, în concertul de pe Arenă » Interviu GSP cu violonista Jana Ceklanovic: „România e a doua mea casă!”
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie
Altele
Cele mai tari 24 de imagini din sport în anul 2024 » Să mai admirăm o dată lacrimile de bucurie „tricolore” și ipostazele EPICE pentru cărțile de istorie

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează