Articol de Marian Ursescu - Publicat joi, 19 noiembrie 2015 00:00
Anul acesta a împlinit 70 de ani. Numele lui Gațu e cunoscut în întreaga lume a handbalului pentru că a fost un jucător unic. Spun asta chiar foștii lui coechipieri și adversari
În cadrul tîrgului de carte de la Romexpo, Horia Alexandrescu a lansat ieri cartea "Steaua lui Gațu". Nu e o biografie a fostului mare conducător de joc, ci sînt povestite fragmente din viața unui handbalist unic, un "campion al driblingului", cum l-a numit Cristian Țopescu.
"M-am rugat mult de Cristi să scriem această carte. Pe noi ne leagă multe lucruri comune, am copilărit împreună, părinții noștri au lucrat în același birou la «Sportul popular». Lor le-am și dedicat acest volum. Am scos cu cleștele amintiri de la Cristi. Gațu nu a avut niciodată un meci de retragere, nici de la Steaua, nici de la echipa națională. Am încercat astfel să reparăm o scăpare a celor care puteau face acest lucru", a declarat ziarsitul Horia Alexandrescu.
Fotbalist la "Tînărul dinamovist"
Cristi Gațu, care a făcut carieră la Steaua, și-a început însă activitatea sportivă la Dinamo. Și nu ca handbalist, ci ca fotbalist. "Am jucat cu Dinamo în 1963 în finala campionatului republican de juniori. O finală care m-a determinat să las fotbalul. Nu pentru că am mîncat bătaie cu 2-1 de la Farul Constanța, ci pentru că antrenorul Fane Stănculescu mi-a călcat în picioare personalitatea la meciul acela. M-a obligat să fac ceea ce nu-mi plăcea, să am sarcini defensive. L-am ascultat, am făcut ceea ce a zis el, dar la sfîrșitul jocului mi-am predat bocancii și am zis adio fotbalului", povestește Cristian Gațu.
"Cristi Gațu rămîne un unicat în istoria handbalului românesc, un jucător cum nu am mai văzut în lumea handbalului mondial. Povești despre jocul lui strălucit aud de multe ori cînd întîlnesc sportivi germani care i-au fost adversari"
Petre Ivănescu, fost coechipier România"Ceea ce făceam eu pe terenul de joc făceau aproape toți handbaliștii, dar ceea ce făcea Crist era unic şi nimeni nu reuşea să-l imite. Vă spun asta după ce am făcut parte, împreună cu el, dintr-o echipă națională şi o echipă de club, Steaua, absolut extraordinare"
Ștefan Birtalan, fost coechipier Steaua
Cum a cumpărat prima "Dacie"
Cristian Gațu a fost considerat unul dintre cei mai buni conducători de joc din istoria handbalului mondial. Cu el pe teren, echipa României a cîștigat titlul lumii în 1970 și 1974. După titlul mondial cîștigat la Paris, în 1974, echipa României a fost primită pe aeroport de conducerea de partid. "Acolo, la festivitatea de la Ceaușescu, a venit lîngă mine Ion Gheorghe Maurer, care mi-a spus: «Bravo, Cristian! Inginer ești, ofițer ești, campion mondial ești, ce-ți mai trebuie?!» La care eu i-am răspuns rîzînd: «O mașină!»... L-a chemat imediat pe un subaltern de-ai lui şi i-a spus să rezolve problema, iar după cinci zile am fost trimis la Colibași să iau cea dintîi Dacie a mea. Contra cost, firește, și cum prima noastră a fost de numai 5.000 de lei, a trebuit să mă împrumut de la băieți. Așa am adunat banii necesari", povestește Gațu în carte.
Revoluția l-a prins în Ghencea
Gațu povestește în carte și episodul Revoluției din 1989, el fiind vicepreședintele Clubului Steaua. Cum cadavrele soților Ceaușescu, aduse de la Tîrgoviște, au fost făcute dispărute pentru a nu afla oamenii unde sînt. Gațu a aflat mai tîrziu adevărul de la "Laurențiu Roșu, fostul fotbalist, care era ofițer la o unitate din spatele stadionului. Eu eram la o masă cu handbaliștii și le povesteam întîmplări din '89, cînd Roșu, îmi zice: «Hai, bre, nea Cristi, că eu am luat cadavrele cu alți militari de la noi din unitate! Primisem ordinul să venim acolo urgent, unde sosise o salvare, în care am urcat cadavrele și le-am dus la Spitalul Militar!»".
Gațu povestește și episoade din perioada în care a fost ministru al Sportului, vicepreședinte al Comitetului Sportiv Român, dar și președinte al federației de handbal. "Sînt prea lăudat în cartea asta! Eu am încercat să scot în evidență calitățile generației din care am făcut parte. Noi am fost o mare familie, a handbalului. Nu degeaba, toți jucătorii din generația mea, care au făcut și rezultate, s-au realizat și profesional. A fost o generație în care toți am făcut facultatea la zi", a mărturisit Cristian Gațu.
"Am citit cartea, a fost viața lui Cristi pe repede înapoi. Lucruri frumoase, aduceri aminte, cu greutăți și amintiri extraordinare. Am trăit aproape, am fost coleg de cameră cu el, l-am avut șef ca președinte de federație, un tip învingător, căruia nu i-a plăcut niciodată să piardă"
Nicolae Munteanu, fost coechipier Steaua"L-am ajutat să-și aducă aminte cîteva momente frumoase petrecute împreună. Le-a băgat doar pe cele normale în carte, că sînt și altele care vor rămîne pentru noi. Sînt multe de spus, noi stăteam pe vremea aia cîte opt-nouă luni pe an împreună în cantonament. O perioadă frumoasă care, din fericire, a fost încununată și cu rezultate"
Radu Voina, fost coechipier Steaua
Cristian Gațu
- s-a născut pe 20 august 1945
- campion mondial cu România 1970, 1974
- medaliat cu argint la JO Montreal 1976 și bronz la JO Munchen 1972
- fost ministru al Sportului
- fost președinte al Federației Române de Handbal (1996-2014)
"Familia este marea mea bucurie, dar simt că îi sînt dator cu vîrf și îndesat. Am pus mereu sportul înaintea familiei, dar familia nu m-a neglijat niciodată"
Cristian Gațu
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”