FOTBAL  »  Superliga  »  LITIGIU

Un nou "caz Bosman" » TAS obligă FRF să schimbe un articol din Regulamentul privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal

Mareș joacă acum la FC Brașov și e cotat la 150.000 euro // Foto: Bogdan Bălaș
Mareș joacă acum la FC Brașov și e cotat la 150.000 euro // Foto: Bogdan Bălaș

Articol de - Publicat marti, 08 decembrie 2015 00:00

Mareș a fost dat în judecată de Sportul fiindcă nu și-a prelungit contractul de junior, ci a semnat la Petrolul, însă a cîștigat la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne.

În urmă cu cîteva zile, un caz banal al unui fotbalist român la TAS a primit o rezoluție ce poate revoluționa fotbalul românesc, după modelul "cazului Bosman". George Mareș (19 ani), fost junior al Sportului Studențesc, a semnat în iunie un contract cu Petrolul, fiind împrumutat ulterior la FC Brașov.

Vasile Șiman a vrut să-l suspende, bazîndu-se pe art. 14 al Regulamentului privind statutul și transferul jucătorilor de fotbal (RSTJF) al FRF, unde se prevede că, dacă clubul la care activează jucătorul de pînă în 19 ani îi propune un nou contact, acesta este obligat să semneze pe încă 5 ani.

Sportul nu i-a propus prelungirea și, evident, a pierdut în instanțele fotbalistice românești. A mers însă la TAS, care i-a dat dreptate tot jucătorului, dar a mai sesizat și alte nereguli.

"Încalcă legislația UE!"

Printre concluziile TAS în acest caz, judecătorul, bulgarul Ivailo Dermenjiev, consemnează că respectivul articol al RSTJF, prin care juniorii de 16 ani sînt obligați să semneze un contract pe 3 ani cu clubul care i-a format, iar la 19 încă unul pe 5 ani, dacă li se propune acest lucru, nu este conform cu legislația europeană a liberei circulații și a dreptului la muncă.

Dermenjiev precizează că "acest articol este în contradicție cu normele europene și trebuie să fie revizuit". Altfel spus, nici un junior nu poate fi obligat să semneze cu clubul la care activează, nici la 16, nici la 19 ani, chiar dacă i se propune un nou angajament.

"Noi am propus în două rînduri, în Comitetul Executiv, armonizarea acestui articol cu legislația europeană, cu reglulamentul FIFA, care spune clar că nici un junior nu este obligat să semneze prelungirea acordului cu clubul la care joacă. Dar nu s-a dorit să se facă această schimbare", a spus Emilian Hulubei, președintele sindicatul fotbaliștilor.

"Simple opinii"

Departamentul Juridic FRF a precizat că "aprecierile arbitrului TAS reprezintă simple opinii care nu pot conduce la o modificare a RSTJF. O asemenea modificare nu poate fi făcută decît în Comitetul Executiv și urmează a fi dezbătută de acest for. Subliniem că FRF nu a făcut parte din acest caz și nu are o copie a rezoluției TAS".

"O să propunem iar modificarea art.14 din RSTJF conducerii FRF. Dacă nu vor, o să le transmitem juniorilor să dea în judecată cluburile, la TAS, unde vor cîștiga"
Emilian Hulubei, președinte AFAN

"Eu nu am vrut să ies în evidență, ci doar să joc fotbal. Domnul Șiman m-a dat în judecată la TAS. Acel articol nu e corect, îți îngrădește dreptul la muncă și la alegere"
George Mareș, jucător FC Brașov

"Toate prevederile art.14 din RSTJF sînt nule. Juniorii trebuie să știe asta. De exemplu, nici Patrick Petre, care nu are 19 ani, iar Dinamo i-a propus extinderea contractului, nu e obligat să semneze"
Josep Vandellos, avocat

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Superliga
Dorinel Munteanu, acuze grave după CFR Cluj - Oțelul: „Viciere de rezultat, cum se făcea pe vremuri!”
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Superliga
Șoc în Superliga » Antrenorul a dus echipa pe loc de play-off și și-a dat demisia: „A anunțat în vestiar”
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”
Altele
Bernadette Szocs și-a deschis sufletul despre viața personală: „Curtată sunt, bineînţeles, dar..”

Dosarul lui Dan Șucu de la CNSAS: „La data de 16.08.1984 a semnat un Angajament, preluând numele conspirativ «Mircea Crișan»” + „Vreau să asigur organele de securitate de deplina mea sinceritate, loialitate”

7 curiozități din clasicul Dinamo - Rapid: cea mai mare diferență de scor, giuleștenii au produs un moment istoric + Palmaresul lui Marius Șumudică împotriva „câinilor”


Comentarii (7)
portardelegenda
portardelegenda  •  08 Decembrie 2015, 15:55

o lege abuziva asa cum mai sunt destule prin regulaamentele FRF Ele sunt introduse tocmai pentru a masca lipsa unui MANAGEMENT DE CALITATE la toate nivelurile cu atat mai mult cu cat banii sunt putini ei trebuie gestionati cu maxima responsabilitate . Iar mascariciul ala de Hulubei care zice el ca reprezinta sindicatul jucatorilor e un lider fals pe care nu l-a ales nimeni in fruntea AFAN el doar simuleaza ,,lupta sindicala " si incaseaza tacut indemnizatiile de sedinta prin comitetul executiv si finantarile de la FIFPRO ,singura lui grija fiind sa nu deranjeze prea tare . Ce mizerie !!!!!!

74esl
74esl  •  08 Decembrie 2015, 15:20
Postat de Catalin Stancu pe 08 Decembrie 2015, 11:22

74esl eu stiu bine ca sunt probleme in intreaga economie romaneasca. Problema se poate rezolva usor reducand perioda contractului de la 5 la 3 ani si un plafon salarial minim impus (sa zicem 800-1000 Euro pentru liga I de exemplu). Dar revin la idee si discutam pe concret, Petre are la Dinamo 1400 euro ,peste cateva luni semneaza cu altcineva pe 2500 iar clubul primeste grila de formare care te las pe tine sa estimezi cam cat va fi. Apoi vei intelege de ce mai bine aduci pe zero lei un strain lipsit de valoare si de ce nu investeste aproape nimeni in tineri iar intr-un final "apoteotic" de ce nu vine nimeni la stadion desi intrarea este libera.

Daca Petre e apreciat de Dinamo atunci o sa primeasca o oferta decenta de prelungire din partea clubului... Cum se face ca numai noi ne plangem de asta? De la cluburile din Vest de ce nu pleaca juniorii in alta parte pt bani mai multi? Oare are cumva legatura cu respectul reciproc si, mai ales, cu conditiile oferite? Conditii de pregatire, antrenori specializati, medicamentatie adecvata, cazare, masa etc? In Romania luam juniori cu sacul, conditii zero, mai punem si parintii sa le cumpere echipamente, uneori sa scoata banii din buzunar si pentru cantonamente, arbitraje sau cadouri pt "dom' Profesor" ca sa prinda echipa... Dar vrem sa nu plece din curtea noastra atunci cand un alt club le ofera conditii decente... Nu e vorba de Dinamo, e o chestie generalizata... "Cum adica sa primesc doar grila de formare cand eu am investit in jucator?" In sectorul juvenil investitiile sunt fix 0 lei!

696253093853906
Ghita Florin  •  08 Decembrie 2015, 14:06

Eu club la care s-a format juniorul primesc aproape zero lei,iar cei care nu investesc nimic se aleg cu un jucator format,in acest caz cine o sa mai investeasca in copii,poate cei de la AFAN ca si asa mananca banii de pomana

Vezi toate comentariile (7)
Comentează