Articol de Marian Ursescu, Mirela Neag - Publicat miercuri, 13 ianuarie 2016 00:00
Gazeta a calculat cît a investit statul în federațiile olimpice și care sînt federațiile cele mai eficiente din România
Luînd în calcul bugetele federațiilor în ciclul olimpic 2009-2012, Gazeta a calculat cît a costat o medalie pentru România, neținînd seama de culoarea ei, la Jocurile Olimpice de la Londra 2012.
Astfel, cele 15 federații olimpice care au avut reprezentanți în capitala Marii Britanii, la întrecerile olimpice, au avut un buget cumulat din partea Ministerului Tineretului și Sportului, între 2009 și 2012, de 39 milioane 280 de mii de euro.
Sub Marea Britanie și Australia
De aici, reiese faptul că fiecare din cele 9 medalii cîştigate la Londra a costat 4,36 milioane euro. Un preț mai mic decît cel al Marii Britanii, care a investit aproximativ 4,83 milioane euro pentru o medalie, și mult mai mic decît cel al Australiei. Conform Institutului de Sport australian, o medalie s-a ridicat pentru "canguri", la Londra, la suma de 6,89 milioane euro!
Judo, cea mai rentabilă federație
Luînd în calcul doar numărul de medalii, Federația Română de Judo a fost cea mai eficientă în ciclul olimpic 2009-2012. Astfel, medaliile de argint cîștigate la Londra de Alina Dumitru și Corina Căprioriu au dus federația pe primul loc al rentabilității. La un buget de aproximativ 2,5 milioane de euro pe parcursul celor patru ani luați în calcul, FR Judo a avut un cost per medalie de un milion 245 mii euro. Federația de tir stă și ea foarte bine, cu 1,25 milioane de euro, cu amendamentul că medalia de la tir, cîștigată de Alin Moldoveanu, a fost de aur.
Toate cele cinci federații care au cîștigat medalii la Londra sînt însă pe plus, pentru că sînt sub costul mediu al unei medalii.
"Gaura neagră", atletismul
La polul opus, federațiile care au avut cel mai mare buget, atletismul și canotajul, nu au reușit să ia nici o medalie la Londra 2012. La fel și federația de lupte care, deși a avut al patrulea buget cumulat, a rămas datoare la performanță!
Bugete în funcție de rezultate
Ministerul Tineretului și Sportului acordă, de obicei, bugetele federațiilor în funcție de rezultatele obținute la Jocurile Olimpice, Campionatele Mondiale și Europene. Așa se explică bugetele mari primite în 2009 de FR de atletism și FR de canotaj, două federații care veneau după JO de la Beijing 2008, acolo unde avuseseră rezultate foarte bune.
Alte federații de fiecare dată!
Luînd ca studiu de caz doar ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice, demn de remarcat e faptul că, la fiecare dintre acestea, au adus medalii doar cîte cinci federații. Gimnastica a fost singura care s-a regăsit de fiecare dată pe lista cu medalii. Astfel, la Atena 2004 au cîștigat medalii gimnastica, înotul, canotajul, atletismul și boxul, în 2008 au "punctat" gimnastica, judo, canotajul, scrima și atletismul, iar în 2012 din nou gimnastica, scrima, judo, tir și haltere.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”