SPORTURI  »  TENIS  »  PLAYOFF GRUPA MONDIALĂ

Duel de numere 2 WTA » România va juca cu Germania pentru menținerea în Grupa Mondială. Meciurile se joacă pe teren propriu

Kerber e proaspătă campioană la Australian Open // Foto: Getty Images
Kerber e proaspătă campioană la Australian Open // Foto: Getty Images

Articol de - Publicat miercuri, 10 februarie 2016 00:00

Tragerea la sorţi de ieri, de la Londra, a scos în calea României puternica echipă a Germaniei, din care face parte recenta campioană de la Australian Open, Angelique Kerber.

Echipa României a ajuns în 2016 din nou în Grupa Mondială, după 24 de ani petrecuţi în eşaloanele inferioare ale Fed Cup. A fost însă o şedere fulgurantă, ce poate fi prelungită doar prin cîştigarea barajului programat pe 16 şi 17 aprilie.

Tragerea la sorţi efectuată ieri, la Londra, a scos în calea tricolorelor puternicul team al Germaniei, care a cedat în "sferturi" în faţa Elveţiei, 2-3. O confruntare care va veni la mai bine de patru decenii de precedenta - şi unica - între cele două naţiuni. Alte generaţii, alt tenis, altă miză.

În 1974, o Germanie condusă de Helga Masthoff, finalistă la Roland Garros 4 ani mai devreme, învingea cu 3-0 o echipă română a foarte tinerelor Virginia Ruzici şi Mariana Simionescu. Erau sferturile Grupei Mondiale, disputate la Napoli, pe zgură.

În tenisul de azi, cele două formaţii au drept numărul 1 jucătoare care au atins treapta a doua în clasamentul mondial. Angelique Kerber, recenta învingătoare la Australian Open, chiar a înlocuit-o pe Simona Halep pe această poziţie. "Poate fi blockbuster-ul playoff-ului", notează site-ul oficial al Fed Cup.

"Sănătoase şi în formă"

Disputa nu se rezumă însă doar la un posibil duel între Halep şi Kerber. E lupta pentru fiecare punct care asigură rămînerea în Grupa Mondială. "Jucăm din nou cu o echipă puternică, din fericire acasă", a spus ieri Alina Tecşor-Cercel, căpitanul nejucător, pe site-ul FRT. " Germania este o echipă cu tradiţie şi jucătoare experimentate în Fed Cup. Îmi doresc să am toate jucătoarele sănătoase şi în formă ca să putem alinia cea mai bună echipă".

La Cluj, weekend-ul trecut, în "sferturile" Grupei Mondiale, contra Cehiei, nu au putut fi prezente pe teren nici Irina Begu, nici Alexandra Dulgheru, ambele accidentate. În funcţie de formă şi de starea fizică, Tecşor le are pe listă pe Monica Niculescu, jucătoarea cu cele mai multe prezenţe în Cupa Fed pentru România, Andreea Mitu sau Raluca Olaru, toate trei pe teren la Cluj, dar şi alte variante.

Pentru Germania, Andrea Petkovic, Sabine Lisicki, Annicka Beck, Julia Goerges, Anna Lena Groenefeld vor fi în vederile căpitanului Barbara Rittner.

Ca în 2014

Pînă la jumătatea lui aprilie, cînd e programat barajul, mai sînt de disputat însă multe turnee, întîi pe hard, în Orientul Apropiat şi în SUA, după care se deschide sezonul de zgură. Va fi o situaţie similară celei din 2014, cînd tricolorele au înfruntat Serbia în playoff-ul de promovare în Grupa Mondială II, iar întîlnirea s-a disputat tot cu România gazdă. Anul trecut, jucătoarele noastre au traversat Oceanul pentru a juca împotriva Canadei, la Montréal, în playoff-ul Grupei Mondiale I.

Pe zgură?

Suprafaţa aleasă pentru disputarea barajului ar putea fi zgura. Faptul că se joacă în România are şi avantajul rămînerii în Europa, unde, în săptămîna imediat următoare, e programat turneul de la Stuttgart.

Acesta e primul concurs important pe zgură al primăverii, de categorie Premier, la care anul trecut Halep a ajuns pînă în semifinale. De asemenea, în aceeaşi perioadă există varianta turneul WTA International de la Istanbul, tot pe suprafaţa roşie.

CV - Simona Halep

  • 24 de ani
  • Numărul 3 WTA
  • Cel mai bun loc al carierei: 2
  • 11 titluri cucerite
  • Turnee de Mare Şlem: finalistă la Roland Garros 2014, semifinalistă la Wimbledon 2014 şi US Open 2015, sfertfinalistă la Australian Open 2014 şi 2015
  • Între 2014 şi 2015 a încheiat sezonul în Top 10
  • Cîştiguri în carieră: 11,1 milioane de dolari

Halep contra germancelor

  • Angelique Kerber    3-0
  • Andrea Petkovic    5-1
  • Sabine Lisicki    4-1
  • Annika Beck    3-1
  • Julia Goerges    1-1

CV - Angelique Kerber

  • 28 de ani
  • Numărul 2 WTA
  • Cel mai bun loc al carierei: 2
  • 8 titluri cucerite
  • Turnee de Mare Şlem: campioană la Australian Open 2016, semifinalistă la US Open 2011 şi Wimbledon 2012, sfertfinalistă la Roland Garros 2012
  • Între 2012 şi 2015, a încheiat sezonul în Top 10
  • Cîştiguri în carieră: 11,8 milioane de dolari

Kerber contra româncelor

  • Simona Halep    0-3
  • Monica Niculescu    3-1
  • Irina Begu    2-2
  • Alexandra Dulgheru    3-0
  • Andreea Mitu    0-0

Cele mai recente rezultate:

România-Cehia 2-3 (la Cluj)
Simona Halep-Karolina Pliskova 7-6 (4), 4-6, 2-6
Monica Niculescu-Petra Kvitova 6-3, 6-4
Simona Halep- Petra Kvitova 6-4, 3-6, 6-3
Monica Niculescu- Karolina Pliskova 4-6, 6-4, 3-6
Mitu, Olaru-Pliskova, Strycova 2-6, 3-6

Germania-Elveţia 2-3 (la Leipzig)
Andrea Petkovic-Belinda Bencic 3-6, 4-6
Angelique Kerber-Timea Bacsinszky 6-1, 6-3
Angelique Kerber- Belinda Bencic 6-7 (4), 3-6
Annika Beck- Timea Bacsinszky 7-5, 6-4
Groenefeld, Petkovic-Bencic, Hingis 3-6, 2-6

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali a intrat în direct la GSP Live, după FCSB - Olympiakos: „Deja am răspunsul dacă suntem echipă mare sau nu”
Europa League
Gigi Becali a intrat în direct la GSP Live, după FCSB - Olympiakos: „Deja am răspunsul dacă suntem echipă mare sau nu”
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
Europa League
CALCULE: FCSB e ca și calificată în primăvara Europa League: 99% șanse + Cum ajunge în „optimi”
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”
Stiri extrasport
România divizată! Proteste și contramanifestații în Capitală, ultrașii radicali au avut propria țintă: „Străzile sunt naționaliste, lor le pute ce e românesc!”

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (1)
catalynn
catalynn  •  10 Februarie 2016, 12:43

Daca te uiți la rezultatele directe iti dai seama cat de "nemeritat" a fost si este Simona pe podiumul mondial. Kvitova nu o învins-o niciodata, nici Pliskova pana Sâmbăta, iar pe nemțoaice le-a umilit mereu, tin minte si acum ca la turneul din vara trecută de la Toronto a trimis-o pe Keber acasa plângând :-) Desigur are palmares negativ cu Serena (cine n-are?!) si deocamdată cu Sharapova care e ditamai prajina. Pt iubitorii de tenis din Romania ar fi extraordinara o întâlnire intre Halep si Keber insa am mari dubii ca se va realiza, deja nu mai e o știre faptul ca jucatoarele de top nu vin la FedCup decat rar, chiar daca nu pt a juca la alt turneu ci pur si simplu pt a se odihni, programul WTA fiind unul extrem de încărcat, si ca pt oricare dintre noi propria sănătate si avere fiind înainte de "patriotism", asta daca nu suntem ipocriți ... In plus, dupa ce vi, faci cat poti, câștigi puncte, mai iti iei si flegme atunci chiar ca iti blestemi a mia oară faptul ca ai avut ghinionul sa te naști in Romania. Ma mir sincer ca Simona nu a procedat ca marea majoritate schimbându-și rezidenta intr-un paradis fiscal, preferând sa plătesca impozite unei tari care n-a avut practic nicio contribuție la cariera ei. Spre deosebire de noi Cehia si Serbia investesc serios in sport si asta se vede, dar uite ca Ivanovici si Kviotova si-au schimbat demult rezidenta pt a nu plati impozite.

Vezi toate comentariile (1)
Comentează