GSP SPECIAL  »  DIVERSE  »  RECORD

Reportaj la Londra » Cât de eficienți sunt englezii la un eveniment cu asistență record pe Wembley: 98.000 de spectatori!

foto: Cristina Negrilă +10   FOTO
foto: Cristina Negrilă

Articol de - Publicat vineri, 07 iulie 2017 13:15

Wembley, stadionul pe care englezii îl numesc "acasă", e cel mai mare din Anglia (90.000 de locuri) și al doilea din Europa (după Camp Nou: 99,354 locuri).

Totuși, din 2007, anul inaugurării "noului Wembley", pe locul vechii arene (demolată în 2003) până în prezent, nimeni nu reușise să adune mai mult de 92.000 de oameni (câți au fost la concertul U2 în 2009) pe stadionul cu o acustică impresionantă.

A făcut-o, la final de iunie 2017, cântăreața britanică Adele (98.000 de spectatori) care și-a încheiat turneul mondial (The Finale) cu două concerte ce au bătut vechiul record de asistență, ambele reprezentații aducând 98.000 de fani în tribune.

20170629 175437

Britanicii s-au organizat ireproșabil în cele două seri de gală și au trecut cu brio, din nou, testul pregătirii unui eveniment de mare anvergură.

Ce ar trebui să preluăm de la englezi în materie de organizare a unui eveniment cu zeci de mii de oameni în tribune, ținând cont de faptul ca vom găzdui 4 meciuri la EURO 2020?

Din experiențele avute la meciurile de fotbal din țară și după aventura londoneză, câteva lucruri mi-au atras în mod deosebit atenția și n-ar strica să le preluăm pentru partidele care se vor disputa la București peste 3 ani.

  1. Felul în care interacționează stewarzii cu plătitorii de bilete. Calmi, zâmbitori și gata să ajute spectatorii și să le facă plăcută așteptarea. E arhicunoscută ospitalitatea românească, dar n-am auzit în toți anii de când merg pe stadioane, fie că e vorba de un meci sau de un concert în Romania atâția "te rog" și "mulțumesc" cât am auzit pe Wembley.
  2. Orientați și informați, o adevărată binecuvântare chiar și pentru cei mai dezorientați dintre noi. Mi s-a întâmplat de multe ori, pe stadioanele din România, să cer informații stewarzilor despre cum aș putea să ajung într-o anume parte a arenei și să-i găsesc mai confuzi decât mine.
  3. Rapizi și eficienți, au facut ca interminabilele cozi la intrarea pe stadion să dispară în cel mai scurt timp posibil. Și nu e chiar floare la ureche, ținând cont de controalele riguroase pe care le fac. Controale care s-au desfășurat mai repede decât acasă, unde, cu legitimația de jurnalist la gât nu eram lăsată să intru cu pixul pe stadion, deși explicam că e necesar să-l am.
  4. Ieșirea de pe un stadion de 90.000 de locuri poate fi un coșmar (așa cum mi s-a întâmplat pe Olimpico, din Roma, și pe Camp Nou, din Spania), însă englezii fac ca totul să pară ușor. Strategia? Simplă și eficientă. În loc să lase zecile de mii de oameni să se îmbulzească spre stațiile de metrou/tren, stewarzii i-au împărțit pe grupuri, astfel că au evitat un haos de zile mari. Și în timp ce așteptai să plece grupul din față, stewarzii, niște oameni inventivi, au oferit și o mostră de entertainment spontan.
    După 2 ore de stat pe stadion nu vrei decât să ieși mai repede, să urci într-un mijloc de transport și să ajungi acasă. Ei bine, pentru prima dată am văzut oameni care își doreau să treacă timpul mai încet. De ce? Pentru că stewarzii aveau stofa de entertaineri. Tot ce au avut nevoie pentru a-i face pe spectatori să nu simtă că trece greu timpul a fost un telefon mobil și o portavoce. Muzică din categoria "oldies but goldies"(soundtrackul din Grease, cel din Dirty Dancing, Y.M.C.A. si nemuritorul Dancing Queen de la ABBA au fost cântate la unison de zeci de mii de oameni). Timizi la început, mult mai îndrăzneți și ambițioși dupa ce unul dintre stewarzi încuraja strigând: "Grupul dinaintea voastră s-a auzit mult mai bine, hai, stiu că puteți mai mult!". Asta în timp ce devenise un fel de șef de galerie. Totul urmat de replica instantă a oamenilor care fredonau mai apasat, aplaudau și dansau!
    5. Peste 100 de trenuri/metrouri pe oră trec prin stațiile de la stadion într-o zi cu un eveniment care are loc pe Wembley. Nici urmă de timp pierdut așteptând zeci de minute ceva care să te ducă la arenă. Pe lângă promptitudinea serviciilor, staff-ul a avut grijă ca în stații să afișeze mesaje cu versuri din piesele cântăreței. Inventivi, amuzanți și plăcuți. Ceva ce nu ne-ar strica și nouă pentru partidele pe care le vom găzdui la EURO 2020.
    message

20170629 172126 hdr

20170629 174657

Un stadion de  aproape 800 de milioane £!

Wembley găzduiește partidele naționalei Angliei și e locul unde Tottenham își va disputa partidele de "acasă" cât timp "White Hart Lane" va fi reconstruit. Pe lângă meciurile de fotbal, pe Wembley au loc meciuri de rugby, partide de box și concerte.

Pe impresionanta arenă engleză se vor juca ambele semifinale și finala de la EURO 2020. Stadionul dispune de acoperiș parțial retractabil care acoperă fiecare scaun, făcându-l cel mai mare stadion acoperit din lume, și are acces rapid la stațiile de metrou și de tren: Wembley Park Station, Wembley Central și Wembley Stadium.

Stadionul a fost ridicat cu tribune mai înalte (e de aproape 4 ori mai înalt) și mai aproape de teren decât vechea arenă, ceea ce oferă vizibilitate perfectă din orice unghi și o acustică fantastică. Și costurile construcției au fost pe măsură: aproape 800 de milioane de lire!

Wembley are 310 locuri special amenajate pentru persoanele în scaun cu rotile. În cazul concertelor sau meciurilor de box, suprafața de joc este acoperită și protejată de panouri speciale și poate aduna doar pe teren 25.000 de oameni. Wembley are 2,618 toalete, mai mult decât orice altă clădire din lume!

EVENIMENTE MARCANTE PE WEMBLEY

  • Primul concert: George Michael, 9 iunie 2007, 90.000 de spectatori;
  • Vechiul record de asistență îi aparține formației irlandeze U2, 92.000 de fani în 2009;
  • Aici au avut loc două finale ale Ligii Campionilor. Barcelona a învins-o pe Manchester United, scor 3-1, în fața a 87,695 spectatori în 2011, iar în 2013, Bayern Munchen s-a impus în fața Borussiei Dortmund, 2-1, în fața a 86,298 de oameni.
  • În 2014, în fața a 80.000 de spectatori, un adevărat record de asistență pentru un meci de box, a avut loc înfruntarea dintre Carl Froch și George Groves, pentru centurile IBF și WBA la categoria supermijlocie. Froch și-a păstrat centurile după ce l-a făcut KO pe Groves în repriza a opta.
  • În 2017, Anthony Joshua și Vladimir Klitschko au boxat la categoria grea, în fața a 90.000 de oameni. S-a impus britanicul, după ce l-a făcut KO pe ucrainean.
  • Muse, Metallica, Green Day, Foo Fighters, Madonna, Coldplay, Oasis AC/DC, Bruce Springsteen și Robbie Williams sunt doar câțiva dintre artiștii care au concertat pe arena londoneză.

Save

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali, imediat după ce l-a auzit pe Dan Șucu la Palatul Parlamentului: „Pentru ce a făcut, nu mai intră în play-off!”
Superliga
Gigi Becali, imediat după ce l-a auzit pe Dan Șucu la Palatul Parlamentului: „Pentru ce a făcut, nu mai intră în play-off!”
„Bă, l-am văzut jucând, e bombă! Adu-l la Constanța!” » Hagi și Popescu dialog deschis despre nepotism la Farul: „Du-te în altă parte!”
Superliga
„Bă, l-am văzut jucând, e bombă! Adu-l la Constanța!” » Hagi și Popescu dialog deschis despre nepotism la Farul: „Du-te în altă parte!”
Ce cote au stabilit casele de pariuri la înfruntarea Călin Georgescu vs Elena Lasconi, în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România
Pariuri sportive
Ce cote au stabilit casele de pariuri la înfruntarea Călin Georgescu vs Elena Lasconi, în turul 2 al alegerilor prezidențiale din România

Fanii îi pot aduce un ultim omagiu lui Helmuth Duckadam, azi, pe Arena Națională » Toate informațiile de la stadion

Decizia luată de Real Madrid după moartea lui Helmuth Duckadam » Gestul impresionant al spaniolilor


Comentarii (1)
xanathos
xanathos  •  07 Iulie 2017, 16:23

Bucurestiul nu va organiza meciuri la CE 2020

Vezi toate comentariile (1)
Comentează