GSP SPECIAL  »  TRAGEDIE  »  DINAMO

Verdict aspru după un an de la moartea lui Ekeng! 4 greșeli capitale ale medicilor: "Șansele de supraviețuire au scăzut de la 60-80% la 10-15%!"

foto: Alex Nicodim
foto: Alex Nicodim

Articol de - Publicat vineri, 29 septembrie 2017 09:00

Verdict aspru al unui mare cardiolog olandez: Ruud Koster a observat 4 greșeli capitale ale personalului medical în cazul Ekeng.

Moartea lui Patrick Ekeng continuă să fie un exemplu negativ pentru o intervenție de urgență, la aproape un an și jumătate de la decesul fotbalistului dinamovist. Într-un interviu acordat televiziunii publice batave, NOS, unul dintre marii specialiști în cardiologie din Țările de Jos, Ruud Koster, cardiolog la centrul medical AMC Amsterdam, a comentat greșelile făcute de staff-ul medical prezent la partida Dinamo - Viitorul 3-3 din mai 2016.

"Specialistul numărul unu pe reanimare"

Intervenția sa a fost prezentată și tradusă Gazetei de un coleg român de-ai lui Koster, medicul Ciprian Albu. "Din curiozitate m-am uitat la tot interviul, eu însumi fiind cardiolog cu activitate pe urgențe cardiace și implicat deseori în reanimări", spune doctorul. Care are cuvinte de laudă pentru Koster: "E o opinie profesională cât se poate de neutră pe acest caz, venită din partea celui care este, probabil, specialistul numărul unu pe reanimare în Olanda".

CEI PATRU PAȘI GREȘIȚI

În filmulețul publicat și pe nos.nl, de la minutul 4:58, medicul vorbește exclusiv despre cazul Ekeng, într-o emisiune legată chiar de greșelile de reanimare în cazul unui stop cardiorespirator pe terenul de sport.

Concluzia lui Koster? "Dintr-odată, șansele de supraviețuire s-au redus cu un factor 6x-8x, ajungând la 10-15% în acest caz. Asta de la 50-60-80%, în cazul în care manevrele corespunzătoare ar fi fost aplicate imediat".

1. Poziționarea lui Ekeng pe partea stângă
"Vedeți că, fără să i se facă absolut nimic, jucătorul cade brusc la pământ și nu se mai mișcă deloc. Este întors pe o parte, asta e eroarea numărul 1, în felul acesta nu poți aplica compresii toracale". Acesta confirmă că Ekeng trebuia lăsat pe spate.

2. Nerecunoașterea stopului cardiovascular
Medicul spune și că staff-ul medical nu a recunoscut problemele lui Ekeng. "Aici sigur s-au gândit la probleme de respirație sau ceva de genul acesta", afirmă batavul.

3. Transportul direct la ambulanță
Continuă: "Mai departe, vedeți că, fără să se facă nimic altceva, jucătorul este dus la Ambulanță. Pentru recunoașterea un stop cardiorespirator există două criterii fundamentale: starea de inconștiență și lipsa respirației normale. Trebuie aplicate pe loc masajul cardiac, respirația artificială și conectarea la un defibrilator extern".

4. Fără reanimare pentru 6-8 minute
Koster nici măcar nu a luat în considere timpul de transport la spital. A conchis cu ultima greșeală: "Probabil că această persoană, timp de 5-6-8 minute, nu a primit defel tratamentul corespunzător în cazul unui stop cardiorespirator!".

Șansele la tineri sub cele la adulți

Emisiunea a avut parte și de o cifră bizară la prima vedere.
Prezentatoare TV: Dintr-un studiu publicat de dumneavoastră, reiese că șansele de supraviețuire în cazul unui stop cardiac al unei persoane de peste 35 ani este de 48%, iar pentru cineva sub 35 ani este de 18%. Cum explicați asta?
RK: Motivul este recunoașterea tardivă a cauzei colapsului. De multe ori, diagnosticul greșit este de criză epileptică sau probleme pur respiratorii!

8.000 de stopuri cardiorespiratorii se petrec anual în Olanda, dintre care doar 15-20 la tineri sportivi, "dar cu un impact mare, având în vedere intenția media", spune cardiologul

"Dacă cineva strigă de durere, nu e vorba de un stop cardiac. Însă, dacă cineva își pierde brusc cunoștința și cade din picioare fără motiv, cauza este aproape 100% un stop cardiac"
Dr. Ruud Koster, medic AMC Amsterdam

Cum a murit Patrick

Camerunezul Patrick Ekeng s-a prăbușit în minutul 70 al partidei Dinamo - Viitorul 3-3, 6 mai 2016. Decesul a fost declarat după aproximativ o oră și jumătate. Ekeng venise la Dinamo la începutul returului sezonului 2015-16 de la Cordoba și avea două selecții în naționala Camerunului. z

Cazul e încă la procuror

Parchetul de pe lângă Tribunalul București a deschis imediat un dosar penal. La finalul lunii iunie 2016 a început urmărirea penală a medicului de pe Ambulanța Puls, Mihaela Duță, iar procurorul de caz a audiat, până acum, zeci de persoane. În acest moment, afirmă avocatul familiei Ekeng, Vlad Hosu, "așteptăm, de pe o zi pe alta, expertiza făcută de o comisie complexă a INML, formată dintr-un cardiolog, un medic legist și un specialist în medicină de urgenţă". 

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
Europa League
Gigi Becali pregătește un transfer stelar » Anunț la GSP Live: „M-a sunat. I-am zis că-l aștept la FCSB”
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Europa League
CALCULE: Cum trece FCSB de grupa de Europa League, după victoria cu Midtjylland
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”
Europa League
Ce au scris danezii imediat după FCSB - Midtjylland 2-0: „A fost jenant”

EXCLUSIV „Îmi vine să-mi dau pumni în cap” » Leonard Doroftei, despre marea greșeală pe care și-acum o regretă: „Am vândut-o pe nimic!”

Antrenorul care a descoperit-o pe Simona Halep trăiește o dramă, fiindu-i amputat un picior: „Nu am cum să îi cer ajutorul, cred că tatăl Simonei e supărat”


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează