Articol de Ionuţ Coman, Răzvan Luţac - Publicat luni, 13 noiembrie 2017 13:54
Naționala de tineret propune o nouă generație de talente, cea mai interesantă formație de la epoca lui Chivu, a lui Mutu și a lui Pancu. Seriozitatea românilor crescuți în străinătate și omogenitatea dată de ”sursa Hagi” sunt armele principale ale lui Isăilă și ale lui Boingiu, selecționerul de la lotul U19.
România a mai avut o națională de calitate după "Generația Hagi". Mutu, Chivu, Pancu, Lobonț, Cernat au alcătuit o formație care juca frumos, domina și conducea Danemarca la ea acasă în 2003, într-un meci care a definit-o drept generația ghinionistă, cea care a ratat calificarea la Euro în ultima secundă din cauza unui gol primit pe contraatac.
În deșertul instalat post-Mutu și Chivu, reprezentativele de tineret oferă zilele astea o lumină, speranța că s-ar putea crea în patru-cinci ani o nouă echipă de seniori capabilă să joace de la egal la egal cu oricine din Europa. Așa cum erau în stare Hagi, Popescu, Răducioiu.
Naționala U21 e lider în grupa de calificare la Euro 2019, peste Portugalia, Elveția, Țara Galilor, Bosnia. Juniorii mari, U19, sunt calificați la turneul de elită după victorii cu Grecia și cu Rusia.
De unde au apărut rezultatele acestea? Și de ce tocmai acum, când Răzvan Burleanu se plângea că nu se poate face mai mult după două decenii în care n-au existat investiții în juniori? Doar n-au apărut sute de școlii de fotbal pe care nimeni din România nu le-a observat, laboratoare care au furnizat pe ascuns jucători talentați! Ele nu există.
Câteva explicații pentru succesul echipelor de tineret există, secrete ale unor succese care au venit pe nepusă masă, dar nu întâmplător.
Invazia "străinilor"
Avellino, Leicester, Swansea, Bury, Benevento, Esbjerg. Sunt cluburi de la care provin internaționali români de tineret. Lotul pe care îl conduce Daniel Isăilă e primul din istoria reprezentativei sub 21 de ani care conține atât de mulți români din străinătate.
Jucătorii noi, necunoscuți de publicul din țară, pentru că cei mai mulți dintre ei nici nu au vreun meci în Liga 1. Valoarea acestor fotbaliști "importați" ridică echipa în mod surprinzător. Campania aceasta e ca o revelație: Ionuț Radu, Pașcanu, Dobre chiar sunt buni.
Pușcaș era mai cunoscut, el e la a doua serie preliminară cu formația U21. La 21 de ani, el se află de cinci sezoane în Italia. A crescut la Inter Milano, la fel ca portarul Ionuț Radu. Pașcanu, Dobre și Marco Dulca sunt formați în Anglia. Toți vin cu un background care ascunde problemele reale din România.
Explică Isăilă: "Jucătorii din străinătate au altă mentalitate, au încredere mai mare. Și sunt educați corect, în medii normale. În România, în afară de Viitorul, antrenorii de juniori sunt plătiți prost, condițiile proaste. Mulți copii români nici nu-și mai permit să facă fotbal, că trebuie plătite echipamente, deplasări la meciuri, cantonamente".
"Văd la jucătorii crescuți în străinătate o ușurință în a înțelege mesajele, în socializare. Ei se integrează mai rapid și au o stăpânire de sine mai rar văzută la tinerii români" Daniel Isăilă, selecționer U21
11 goluriare George Pușcaș în 18 prezențe la naționala de tineret. În campania asta a marcat de două ori cu Liechtenstein și câte un gol cu Bosnia și cu Elveția
8 dintre cei 14 jucători folosiți în remiza cu Portugalia, 1-1 la Ovidiu, provin din străinătate: I. Radu, Pașcanu, A. Radu, Ad. Petre, R. Marin, Hagi, Pușcaș, M. Dobre
6 oamenidin lotul U19 al lui Boingiu provin de afară: Trușescu (Roma), Dragomir (Arsenal), Merloi (Rennes), Berci (Perugia), Sântean (Slavia), Micovschi (Genoa)
Selecționer made by Lucescu
Federația a nimerit, în sfârșit!, un antrenor pentru un lot de tineret. Daniel Isăilă e un tehnician cu un CV prea bun, în mod normal, pentru nivelul U21. Are o Cupă și o Supercupă cu Astra, de fiecare dată împotriva Stelei, și i-a dus pe giurgiuveni în premieră în grupele Europa League grație unei surprize imense, eliminarea lui Lyon.
Isăilă refuzase o ofertă de la Poli Iași, FRF a profitat și l-a angajat. Rezultatele apar imediat, n-are nicio înfrângere în 5 meciuri din campania de calificare. Experiența l-a ajutat să stopeze actele de indisciplină care subminau naționala de tineret și să găsească soluțiile tactice potrivite.
Influența lui Răzvan Lucescu, căruia i-a fost și jucător, și asistent, se simte: cu Portugalia, Isăilă a operat o schimbare în minutul 90 ca să păstreze punctul, deși "tricolorii" dominaseră jocul. "Răzvan mi-a influențat cel mai tare stilul, metodele de antrenorat", admite fostul mijlocaș defensiv de la Brașov și de la Rapid.
Factorul Hagi
Naționalele de tineret ale României au ajuns să dețină un avantaj: mai toate sunt construite pe un "schelet" de la Viitorul. Ceea ce oferă o omogenitate nespecifică unei selecționate. Unii jucători se știu, joacă împreună de când erau copii.
La nivelul cel mai înalt, Spania a dominat fotbalul din 2008 până în 2012, cu două Europene și un Mondial câștigate, cu nucleul de la Barcelona: Pique, Xavi, Iniesta, Busquets, Villa, Pedro, Fabregas. Isăilă a avut contra Portugaliei 7 oameni crescuți de Hagi în lotul de 18: Manea, Marin, Cicâldău, Ianis, Coman, Ghiță, Căbuz.
Regele" crede că și prestația excelentă a lui Răzvan Marin contra lusitanilor e explicabilă datorită legăturii dintre jucători: "A acceptat să coboare de la naționala de seniori la cea de tineret și a jucat foarte bine, se vedea pe teren că el e altceva, că vine de la alt nivel. Bravo lui! A vrut să-și ajute foștii colegi, lângă care a crescut".
Marin, 21 de ani, are deja 9 meciuri și un gol la naționala mare. Va juca și împotriva Țării Galilor pentru echipa U21: "Vreau să mai contribui și la calificare, să joc și la Euro din Italia". La U19, un sfert provin de la Ovidiu, 5 din 20.
Regula U21 contează, dar puțin
Există impresia că rezultatele bune ale tineretului ar fi o consecință a introducerii regulii care obligă fiecare formație din Liga 1 să aibă pe teren în permanență un jucător sub 21 de ani. Criteriul e valabil de un an și jumătate. Cât a contribuit la rezultatele recente?
La naționala de tineret, mai mult de jumătate dintre tricolorii utilizați împotriva Portugaliei vin din străinătate, deci ei nu beneficiază de regula pentru care a insistat Federația. Din Liga 1, a fost ajutat Man de regulament. El a început sezonul ca titular la FCSB doar fiindcă nu exista alt fotbalist eligibil U21. Becali a mai adus și alții între timp: Nedelcu, Coman, Daniel Benzar.
Man demonstrase deja că e suficient de bun și a păstrat un statut important în formația lui Dică. Marin a apărut la Viitorul când nu exista regula, la fel Nedelcearu la Dinamo. Un avantaj are Isăilă grație acestui criteriu: cum cel puțin 14 jucători sub 21 de ani evoluează în fiecare etapă în prima ligă, selecționerul are un bazin de selecție mai mare decât exista în ultimii ani, acum are de unde alege.
2 titulari din partida cu Portugalia provin de la FCSB, cel mai bogat club din România: Man și Coman. Ambii participă cu roș-albaștrii în grupele Europa League, la un nivel de competiție în care puțini jucători sub 21 de ani au ocazia să apară
"Nu știu ce se va întâmpla cu generația aceasta, dacă va deveni una de succes și la nivel de seniori. Ca să confirme trebuie să se califice la Euro de tineret, să devină obișnuită cu rezultatele mari" Gheorghe Hagi