SPORTURI  »  HANDBAL  »  CM DE HANDBAL

Un fost selecționer îl ceartă pe Ambros Martin: "O rugam în genunchi pe Ungureanu să vină la echipă!"

Gheorghe Ionescu cu Mariana Tîrcă, în 2010, la un meci demonstrativ la Rm. Vîlcea FOTO Marius Ionescu
Gheorghe Ionescu cu Mariana Tîrcă, în 2010, la un meci demonstrativ la Rm. Vîlcea FOTO Marius Ionescu

Articol de - Publicat luni, 18 decembrie 2017 14:41

Gheorghe Ionescu, fost antrenor al "naţionalei" şi al Oltchimului sugerează câteva din cauzele care au dus la eşecul României la Mondialul din Germania.

Are 74 de ani şi trăieşte departe de ţară, acolo unde mai are pe cineva. Ba prin America, ba în Olanda. În România vine cam de două ori pe an, pentru că i se face dor. "Nu mai am pe nimeni din familie, dar vin să-mi văd prietenii, colegii, fostele jucătoare", explică Gheorghe Ionescu.

Ca antrenor a avut rezultate. Era un tip coleric, se agita pe marginea terenului. Tocmai de aceea a şi fost supranumit "Gică Balamuc".

Antrenor al echipei naţionale la Mondialul din 1995, Gheorghe Ionescu vorbeşte cu patos despre echipa naţională. Spune că orice rezultat favorabil îl bucură ca pe un copil care primeşte jucăria favorită. Dar şi când asistă la un eşec, suferă.

- Domnule Ionescu, aţi văzut meciurile Campionatului Mondial din Germania?
- Le-am văzut, numai eu ştiu cât m-am chinuit pe internet. Că eu sunt în Olanda şi aici dădeau numai meciurile din grupa lor. Am stat pe net, am căutat. Dacă drepturile astea nu le ia televiziunea națională...

- Şi ce impresie v-a lăsat naţionala României?
- Să se înţeleagă de la început, nu vorbesc cu patos! Nu am nimic cu nimeni. Dar nu putem avea rezultate când se iau deciziile care se iau la nivel înalt.

- Ce decizii?
- Antrenorii nu mai lucrează la nivel de juniori. De ce să mai lucreze? Ei formează jucătoare, dar acestea nu au unde să joace! Numai excepţiile mai răzbat. Că doar nu se nasc în fiecare zi handbaliste ca Mariana Tîrcă, Steluţa Lazăr Luca sau Cristina Neagu. Nu au loc de jucătoarele străine, tată! Nu se poate aşa ceva. Această lege de a lăsa la liber să vină câte jucătoare străine vor a nenorocit naţionala României.

- Vin doar jucătoare de echipă naţională, domnule Ionescu, jucătoare valoroase!
- De acord, tată, dar unde mai joacă româncele? Bazaliu, campioană mondială de junioare, cum poate ea creşte dacă nu joacă 40-50 de minute pe meci? Jucătoarele tinere unde joacă în Liga Naţională, la ultimele clasate? Restul, stau pe tuşă! Ca să poţi face faţă la echipa naţională, ascultă ce-ţi spun, trebuie să joci meci de meci în campionat, nu 5-10 minute!

"Selecţia a fost făcută greşit!"

- Cu antrenorii străini sunteţi de acord?
- Domnule, dacă stau în România, învaţă limba să le vorbească jucătorilor, să fie înţeleşi, da. Dar nu navetişti! Nu am nimic cu spaniolul, dar el nu ştiu dacă a stat două luni la echipa naţională! Ne batem joc de antrenorii români ca să facem experimente cu străini. Repet, nu am nimic cu nimeni! Selecţia a fost prost făcută. Păi eu stau toată ziua şi văd meciuri, pe Digi, ce dau ei, ştiu mai bine ca Ambros Martin jucătoarele. O schimbare de generaţie nu o poţi face la un Campionat Mondial, ci treptat, în calificări, amicale! La Gyor el antrenează o multinațională, aici să-şi arate măiestria.

- Nu mai sunt nici jucătoare, trebuie să recunoaştem!
- Cum nu mai sunt? Cine are jucătoare, Cehia? Îţi mai spun ceva. De ce au renunţat aşa uşor la Ungureanu şi la Manea? Păi eu, dacă eram antrenor, mă duceam în genunchi la Ungureanu să vină să joace la echipa naţională! Portarii ăştia doi care au fost sunt talentaţi, de viitor, dar nu au experienţa să ducă un Campionat Mondial. Ştii ce au făcut ei? Nu le-au luat pe Manea şi Ungureanu, e ca şi cum eu în 1995 le-aş fi lăsat acasă pe Drăgănescu şi pe Tîrcă!

"Le-a odihnit şi le-a scos din ritm!"

- Franţa e campioană mondială, vă aşteptaţi?
- Lasă Franţa, că pe mine nu de Franţa mă doare! Dar spun tot de Franţa. Noi, înaintea meciului cu Franţa, eram pe primul loc. Şi ce a făcut antrenorul? Le-a odihnit pe Neagu şi Buceschi! Cea mai mare greşeală. Le-a scos din ritm! Pot să mă înjure jucătoarele, dar nu aşa se procedează. Neagu a fost OK cu Cehia, dar Buceschi, abia când îşi mai revenise. Eu mor mâine-poimâine, dar lucrurile astea nu pot să le accept şi trebuie să le spun!

"Mundele" a antrenat şi în Congo

- Și dumneavoastră aţi antrenat în străinătate. Acum de ce înfieraţi antrenorii străini?
- Păi eu am învăţat limba ţărilor pe unde am antrenat. Am fost cu Congo la Mondialul din Franţa 2007. Am învăţat franceza lor de baltă ca să mă înţeleg cu ele. În Cipru, la fel, în Israel, Ungaria, Serbia. Nu am avut niciodată translator la echipele la care am activat. Acum, am văzut, jucătoarele nu-l înţeleg pe antrenor ce le spune!

- Cea mai tare experienţă bănuiesc că a fost în Congo, nu?
- Ooo, de departe. Ce să-ţi spun, că m-am îmbolnăvit de malarie, de râie... Am avut şi salariu mare. Luam 3.000 de dolari pe lună.

- Dar îi primeaţi?
- La început da! Că m-am dus acolo cu un fost student de la Cluj-Napoca. El era preşedintele şi s-a zbătut să-mi iau banii. Pe final, de asta am şi plecat, că nu-mi mai luam banii la timp. Dar nu-mi pare rău. A fost o experienţă de viaţă! Îmi spuneau "mundele", adică "Albul". Eram singurul pe acolo.

- Viaţa cum era?
- Ooo, cînd mă duceam la piaţă, mie pe o legătură de roşii îmi luau 50 de sefa, moneda lor, iar unuia de acolo 5 sefa! Păi ce faci, mă, frate? "Tu eşti, mundele!" Cu taxiurile şi cu maşinile, aoleu ce mai păţeam. Cereau o grămadă de bani să te ducă dintr-un loc în altul.

"Pe mine m-a eliminat Norvegia, nu Cehia!"

- Aţi fost la Campionatele Mondiale şi cu România şi cu Congo!
- Ce Mondial am făcut în 1995. Am câştigat grupa neînvins, am bătut Danemarca, erau campioane olimpice şi europene atunci. În sferturi am pierdut, 19-21 cu Norvegia! Au şi câştigat titlul mondial atunci! M-a eliminat campioana mondială, nu Cehia! Off, nu o să înţeleg câtă viaţă o să mai am, de ce dăm noi cu piciorul unor astfel de şanse...

- Şi aţi fost şi schimbat!
- Da domnule, am venit locul 7, am bătut atunci Cehia, Slovacia, Canada, Danemarca, Japonia şi Austria. Am pierdut cu Norvegia şi un meci de clasament cu Rusia! Şi am fost demis. Aşteptările erau mari. Acum, nu avem obiectiv auzi! Cum vine asta?

- Avem însă campionat tare! CSM Bucureşti a câştigat Liga Campionilor.
- Hai domnule, lasă-mă! De ce se mai joacă acum campionatul în România? Să le dea direct titlul CSM-ului! Cine să-i bată? Am fost şi eu la Oltchim, am cîştigat Cupa IHF în 1989, am câştigat campionate, cupe ale României. Am jucat două semifinale de Cupa Campionilor Europeni, cum era atunci. Dar cu românce. Să joace domnule 3 străine, dar patru să fie românce! Astfel să nu ne mai batem cu pumnul în piept că handbal, că sport naţional. O să ajungem ca la băieţi, reţineţi ce vă spun! Am muncit 48 de ani în handbal şi nu pot suporta aşa ceva!

Gheorghe Ionescu (74 de ani)

  • Antrenor al echipei naţionale a României în două mandate
  • A mai antrenat Mureşul Tg. Mureş, Oltchim Rm. Vîlcea, Cetate Deva, CSM Ploieşti, Steaua Bucureşti
  • A fost antrenor al naţionalei Siriei (masculin), Congo (feminin)

"Handbalul românesc a fost distrus de venirea jucătoarelor străine. Româncele nu mai au unde să joace. Şi atunci cum să mai ai echipă naţională?"

"Am renunţat la Ungureanu şi Manea de parcă nu mai aveam nevoie de ele. E ca şi cum eu nu le-aş fi luat la Mondialul din 1995 pe Tîrcă şi Drăgănescu"

"Nu vorbesc cu patimă, dar nu poţi să ai un antrenor navetist la echipa naţională. El nu ştie jucătoarele, nu ştie potenţialul României. Nu am nimic cu străinii, dar să fie doar la echipa naţională"

Gheorghe Ionescu, fost selecţioner al României

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
Handbal
Rezultat NĂUCITOR în Suedia - Ungaria, primul meci tare de la Europeanul de handbal » Fanii din Fonix Arena dădeau perplecși din umeri!
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Superliga
După Dinamo - Sepsi, Cîrjan dezvăluie ce discuție a auzit între adversari și le bate obrazul criticilor: „Râdeați de mine!”
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin
Handbal
Costică Buceschi, protagonistul unui moment istoric la Campionatul European de handbal feminin

Din halucinațiile lui Călin Georgescu: „Știu cel mai bănos sport din lume! România să profite și să bage banii, îngrijește 12 meserii”

Gică Hagi, întrebare frontală despre Călin Georgescu după imaginile apărute pe internet: „V-a cerut voie?” » „Regele” a reacționat imediat


Comentarii (9)
1420537027998097
Florentina Cristea  •  23 Decembrie 2017, 11:50

pentru calificarile Tokyo 2020,se impune numirea unui antrenor roman,cu experienta.Opinia mea este aducerea lui TADICI!

446194735563038
Cony Nick  •  19 Decembrie 2017, 21:19

gica-balamuc a fost antrenor, la baia mare si la oradea ... din auzite a fost unul din antrenori mafioti ai româniei ... f. simpatic cu arbitri, frh , conducatori de club si pasare de noapte cu jucatoarele ... si, si, si ... poate ne povesteste cineva si mai mult ...

ceaiuri
ceaiuri  •  19 Decembrie 2017, 20:23

povesti de adormit copiii..nu ai 12-14 jucatoare la un turneu care pot juca(CE,CM,JO) nu ai ce cauta(sunt 8-9 jocuri si daca nu ai un lot ok..nu faci fata fizic)iar cu 2 jucatoare in plus...rez era acelas..pb e simpla,nu avem valoare ca jucatoare..sau nu avem antrenori pregatiti incepand de jos...dar inclin sa cred ca nu avem antrenori care sa se priceapa si sa explice mai departe...pt ca avem de unde alege(muntenegru cu o populatie de ..oras mai mare are rez mai bune ca noi..in 7ani de existenta)pb nu sunt jucatoarele straine pt ca ai ce invata de la un coleg mai bun daca ai valoare...deci bazaliu tb sa fie mult mai curajoasa(sigur va juca daca are valoare)...sau o sa ramana o..speranta

Vezi toate comentariile (9)
Comentează