Articol de GSP - Publicat marti, 20 martie 2018 15:22
Alpinistul Alex Găvan, 35 de ani, plănuiește să stabilească un nou record pentru România în acest an.
Alex Găvan vrea să devină primul român care escaladează vârfurile Dhaulagiri, 8167 de metri, și Nanga Parbat, 8125 de metri, din munții Himalaya. Găvan va face aceste expediții în perioadele aprilie - mai și iar iunie - iulie pentru Nanga Parbat. Alex va escalada cele două vârfuri fără oxigen suplimentar. Românul va face pereche cu Pawel Michalski pentru vârful Dhaulagiri și cu Tunc Findik pentru vâfrul Nanga Parbat.
"Voi încerca să realizez în această expediție ceea ce noi numim un „hat-trick”: două vârfuri de peste opt mii de metri, unul dupa altul. Pentru aceasta, mă voi folosi de aclimatizarea reziduală rămasă în urma ascensiunii pe Dhaulagiri, pentru a realiza o ascensiune rapidă pe Nanga Parbat, eventual dintr-o singură bucată și fără a reveni în tabăra de bază înainte de atingerea vârfului.
Pentru a reuși asta, echipa joacă un rol determinant și faptul că mă voi lega în coardă cu Pawel și Tunc. Îmi dă multă încredere” Alex Găvan înainte de a începe escaladările.
Până acum, Alex a urcat 6 din cele 14 vârfuri cu altitudine de peste 8.000 de metri. Trei vârfuri atinse de Alex Găvan au reprezentat premiere româneşti: Shisha Pangma (8.027m) în 2013, Makalu (8.463m) în 2008 şi Gasherbrum I (8.068m) în 2007. A primit o mulţime de distincţii de la instituţii de afară, dar şi din ţară.
"Vârful e important pentru orice alpinist. Din afară suntem priviţi ca nişte nebuni care-şi riscă viaţa inutil. Pentru mine este însă mult mai important cum urc muntele. Nu mă caţăr pentru a demonstra ceva cuiva, ci o fac în primul rând pentru mine. Vreau performanţă, dar vârful nu e un scop final, ci o consecinţă.
Începând cu 7.500 metri, aclimatizarea organismului încetează. Chiar dacă stai la această altitudine o lună, două, organismul nu se mai obişnuieşte, are o limită şi încet, încet, începe să moară. Dacă recurgi la oxigen, corpul îşi revine, dar aşa nu mai poţi experimenta mentalul. Pentru mine, alpinismul e mai mult decât sport. Prin escaladarea culmilor exterioare îmi caut înălţimile interioare. Este riscant pentru cei care privesc din afară şi se uită doar la statistici. Din cele 6.000 de ascensiuni pe optmiari, mai puţin de 200 au fost realizate fără oxigen şi şerpaşi şi nu sună bine. Eu cred că în astfel de expediţii e vorba de cum administrezi riscul.
Vreau să urc toţi optmiarii, fără oxigen suplimentar. Procentul mediu al reuşitelor în expediţii este de 50 la 50. Marelui alpinist Reinhold Messner i-au trebuit 29 de expediţii ca să urce toate cele 14 vârfuri. O rată de reuşită de doi la unu" Alex Găvan în 2015 pentru Gazeta Sporturilor
A scăpat de avalanșele de pe Everest
În 2015, Alex Găvan a fost surprins pe munte de cutremurul de 7,9 grade din Nepal. în timp ce se afla în cort. El a transmis în ţară primele informaţii despre dezastrul de pe munte, dar şi despre colegii săi. Găvan, care-şi propusese să ajungă pe vârful Lhotse, vecin cu Everestul, s-a transformat fără să vrea în corespondentul postului american de ştiri CNN, care a relalat pe tot parcursul zilei despre situaţia alpiniştilor aflaţi acolo.
Ulterior, a inițiat campania "Bucurie pentru Nepal", în cadrul căreia peste 36.000 de oameni au donat și au contribuit la construcţia a trei şcoli.
Presa internațională vuiește după ce România - Kosovo a fost abandonat: „Haos!”