Articol de Luminiţa Paul - Publicat vineri, 30 martie 2018 16:07
Americanca Danielle Rose Collins, 24 de ani, semifinalistă la Miami, a terminat întâi facultatea, abia apoi a intrat în circuitul WTA. Danielle, locul 93 WTA, are un joc complet, cu toate loviturile, tărie mentală și logică pe teren.
Visul frumos s-a încheiat în penultimul act de la Miami, în fața campioanei de la Roland Garros, Jelena Ostapenko, 6-7 (1), 3-6. Sau, mai degrabă, visul frumos, cel al carierei, e abia la început pentru Danielle. Are 24 de ani și până la startul acestui an abia disputase 18 meciuri la nivel de circuit WTA, inclusiv calificările, câștigând doar două. Traseul ei a fost diferit de al multor alte jucătoare, însă acum se poate dedica în întregime sportului.
Trofeul de luni
Tatăl ei jucase tenis până la un anumit nivel, el a învățat-o primele lucruri, cele de bază. Dar declicul s-a produs din cauza unui băiețel, coleg de școală. "În zilele de luni aducea câte un trofeu în clasă. Și mă întrebam: de unde le ia? Tata mi-a spus că dacă voi juca tenis, la fel ca el, voi avea propriile mele cupe", a povestit ea pentru WTA Insider.
Părinții ei nu aveau suficiente resurse pentru a-i plăti lecții de tenis, așa că mergea pe terenurile publice din Tampa și juca împotriva oricui era disponibil. I s-a întâmplat, la 8 ani, să facă dublu cu cineva de 80. La 12, participa la turnee locale și o învingeau, logic, adversare de 40 de ani. Alteori, pur și simplu bătea mingea la perete, în timp ce mama ei făcea jogging pe alei. "Nu am venit dintr-o familie superbogată, nu eram toată ziua la club, alături de copiii de acolo. Dimpotrivă. De multe ori, chiar mă rugam de câte cineva să joace cu mine", a povestit ea.
Tenis și studii
Era însă talentată și încăpățânată. A câștigat titlul național la categoria 12 ani, învingând în finală o fetiță despre care se spunea că va fi "următoarea Maria Sharapova". "Am bătut-o și le-am spus părinților: Eu voi fi următoarea Maria Sharapova", își amintea Danielle, printre râsete. În liceu, nu a putut participa la turnee internaționale din cauza restricțiilor financiare. Juca însă peste tot în țară, iar la 16 ani era deja numărul unu în categoria sub 18 ani. Atunci a decis că ar fi bine să nu se bazeze exclusiv pe tenis, ci să urmeze facultatea în paralel.
S-a înscris la University of Florida, dar în primul an nu a jucat prea mult. "Practic, eram dintre cei care încălzeau banca de rezerve", spune Danielle. De aceea, s-a transferta la University of Virginia, "ceea ce a fost decizia ideală fiindcă acolo am găsit antrenori care au lucrat cu mine și au avut încredere în mine". Un an a jucat cu un fragment osos rupt la încheietura mâinii drepte pentru că, dacă s-ar fi oprit, ar fi însemnat să irosească încă un sezon.
Surprinzător, chiar și pentru ea, a câștigat titlul în campionatul național al colegiilor, NCAA, deși fusese printre ultimele admise pe tablou. Tot atunci, se întreba deseori dacă visul ei era cu adevărat acela de a intra în circuitul profesionist. "Am fost la facultate cu un scop. Sunt inteligentă și am aspirații de a-mi rotunji educația după ce termin cu tenisul. În același timp, dacă n-aș pune mâna pe rachetă și o singură zi, aș înnebuni. M-aș plictisi teribil", a istorisit Collins.
Întâlnirea cu Simona
După ce a cucerit titlul NCAA, a primit un wild card pentru tabloul principal de la US Open 2014, unde a întâlnit-o în primul tur pe Simona Halep. Pe atunci numărul 2 mondial, venind după finală la Roland Garros și semifinale la Wimbledon. Collins nici măcar nu avea clasament, dar a jucat curajos și i-a smuls româncei un set.
Premiul pentru înfrângerea în runda inaugurală era 45.000 de dolari, o adevărată avere pentru americancă, însă ea nu l-a acceptat. Ar fi însemnat să renunțe la statutul de amatoare și ar fi pierdut avantajele de la universitate. "În Virginia, taxele de școlarizare pentru un an sunt 50.000 de dolari, dar o bursă îți asigură lucruri echivalente cu un sfert de milion de dolari", a explicat Danielle.
Doi ani mai târziu, câștiga un nou titlu NCAA și primea diploma în Comunicare. Și putea să pună tenisul pe primul loc pe lista de priorități. Începând, firește, cu cele mai mici turnee. Călătorind deseori cu autobuzul și petrecând nopțile în hosteluri. Până când, în martie 2017, a venit ajutorul. Ceva ce i-a deblocat temerile financiare: ea și Mackie McDonald erau primele beneficiare ale Oracle US Tennis Award, în valoare de 100.000 de dolari. Collins i-a folosit pentru antrenori, fizioterapeut, psiholog. A primit și un wild card pentru Indian Wells, dar emoțiile au copleșit-o. A smuls doar un game în înfrângerea din primul tur la Monica Puig.
Primăvara promițătoare
Așa că s-a întors în turnee challenger, "unde uneori nu e absolut nimeni. Sunt singură și joc împotriva cuiva care este, de asemenea, pe cont propriu". Au fost concursuri de la care pleca doar cu 180 de dolari. "Mi s-a întâmplat de vreo 6-7 ori anul trecut. Nu e plăcut, dar face parte din proces".
Un nou wild card la Indian Wells, în 2018, pe care l-a onorat cu calificarea în optimi de finală. Victorii la Taylor Townsend, Madison Keys și Sofia Juk, înfrângere la Carla Suarez Navarro. La Miami, venind din calificări, a atins semifinalele eliminându-le, pe rând, pe Irina Begu, CoCo Vandeweghe, Donna Vekici, Monica Puig și Venus Williams, pe ultima pentru prima ei victorie de Top 10. La 24 de ani, e abia la început.
"Nu vreau să fiu doar o jucătoare de tenis. Vreau să fiu pregătită pentru viață. Nu-mi doresc să depind doar de tenis" Danielle Collins
327.965 $de dolari e premiul primit pentru semifinalele de la Miami, mai mult decât a adunat în întreaga carieră de până acum, 305.385 de dolari
53
e locul pe care va urca luni, după ce începuse turneul din Florida de pe poziția 93 WTA
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”