Articol de Cristian Geambașu - Publicat joi, 10 mai 2018 09:00
Răzvan Burleanu spune că a remarcat doar pozele mari din programul lui Ionuţ Lupescu şi că "interferența politică" a lui Liviu Dragnea nu i-a răpit decât maximum 15-16 voturi. Știe că a fost ironizat de lumea fotbalului și neagă vehement că ar fi emanația vreunei structuri de putere.
Biroul preşedintelui Federaţiei Române de Fotbal se află la etajul al doilea al Casei Fotbalului, la câţiva metri distanţă de sala unde au fost făcute faimoasele înregistrări ale şedinţei din 15 aprilie. "Uitați, de aici provin stenogramele colegilor dumneavoastră, dacă vreţi puteţi să fotografiaţi!", îmi spune Răzvan Burleanu. Centrul de comandă al şefului fotbalului românesc este un loc auster. Mobilier simplu, funcţional. Pe peretele din faţa mesei de lucru un televizor LED, nu de ultimă generaţie. Vizavi, un grafic cu termene şi obiective. Intrăm direct în subiect, că despre vreme ce să mai discutăm?
- Ultima oară am vorbit în ziua în care Ionuţ Lupescu şi-a anunţat decizia de a candida.
- Îmi amintesc, eram în teritoriu, la o întâlnire cu membrii afiliaţi.
- Vă amintiţi, domnule Burleanu, şi ce v-am întrebat?
- Despre cum schimba raportul de forţe intrarea în joc a lui Lupescu.
- Exact. Şi ați adăugat că nu se schimbă nimic, că şansele dumneavoastră rămân intacte. V-am întrebat şi atunci pe ce vă bazaţi.
- V-am mai spus atunci că ne doream ca el să candideze. Exista astfel posibilitatea ca membrii federaţiei să facă o comparaţie între cei 4 ani ai noştri, perioada 2014-2018, şi mandatul lui Mircea Sandu. Pe parcursul căruia Lupescu fusese director general. Deci, să facă o comparaţie între ce am reuşit noi, în oglindă cu ce am găsit în 2014.
- Ce ştiaţi dumneavoastră şi nu ştiam noi când m-aţi asigurat că veţi câştiga între 60 şi 70% din voturi?
- Tocmai ce v-am spus mai devreme, faptul că membrii afiliaţi avuseseră şansa să simtă efectele schimbării.
Efectul Dragnea şi profesorul de înot de la Bacău
- Când Gazeta a publicat interviul cu Liviu Dragnea, în care acesta îşi afirma sprijinul pentru Ionuţ Lupescu, nu v-aţi temut că o parte semnificativă a electoratului dumneavoastră va vira către contracandidat?
- În niciun caz. Dar cu siguranţă că la aceste alegeri am avut o interferenţă politică, interferenţa partidelor politice. Şi, ce este ciudat, asta s-a întâmplat la solicitarea unuia dintre candidaţi.
- A lui Lupescu?
- Da. Deşi se ştie, iar el ştia foarte bine asta, la nivel de UEFA şi de FIFA interferenţa politică nu este permisă.
- Totuşi, ce efect au avut declaraţiile lui Liviu Dragnea?
- După acel moment am pierdut între 15 şi 17 voturi, nu mai mult. Ne-am dat seama şi cine nu mai mergea cu noi.
- Cum?
- Acolo unde au fost schimbaţi delegaţii care au venit la Adunarea Generală din 18 aprilie. De exemplu, de la LPS Bacău nu a mai venit şeful de la catedra de fotbal, ci un profesor de înot care nici nu ştia unde este clădirea FRF. Lucruri similare s-au mai întâmplat cu delegaţii de la Alexandria, de la Caransebeş.
O replică spontană
- "Nu a fost chiar un fleac, dar i-am ciuruit" a fost o replică spontană sau pregătită dinainte?
- Spontană. Una pe care nu o regret.
- Aţi văzut ce reacţii a stârnit? Foarte mulţi s-au simţit oripilaţi!
- Dar eu, ce mi-a păţit pielea timp de 3 luni de zile înainte de alegeri, eu ce să mai zic? Păi, dacă e să facem o comparaţie, chiar a fost un fleac ce am spus eu.
- Bun, am înţeles, a fost o replică spontană.
- Mesajul a vrut să sintetizeze trăirile pe care le-am avut eu şi echipa mea. Şi noi ne-am simţit nu o dată jigniţi. Mai bine că am transmis eu, poate dacă era altcineva în locul meu mesajul era mai dur. Dar cine a interpretat că mesajul era adresat lui Mircea Lucescu ori lui Cristi Chivu greşeşte. De altfel, cu domnul Lucescu am avut o discuţie telefonică în care i-am explicat că nu era vizat.
- Apropo de colaboratori. Au fost şi deservicii pe care vi le-au adus aceştia în primul mandat?
- Într-o echipă mai sunt şi momente în care rotiţele nu funcţionează aşa cum trebuie şi cum îmi doresc eu. Dar sunt convins că oamenii cu care lucrez şi-au mai cizelat comportamentul în ultimii ani. Eu pot impune nişte principii, dar nu pot fi mereu în spatele unei persoane, să o controlez sau să o cenzurez.
"Nu câştigi alegerile cu o campanie de trei zile!"
- Sunteţi confortabil cu conţinutul stenogramelor Comitetului Executiv dinaintea alegerilor?
- Da, nicio problemă. Şi o precizare, nu a fost un Comitet Executiv, ci o şedinţă de campanie.
- Cu participarea covârşitoare a membrilor CEx.
- Au participat membrii Comitetului Executiv care urmau să candideze. Toţi oamenii aceştia făceau parte din echipa mea şi fiecare trebuia să se asigure că urma să fie ales sau reales. Tot aşa s-a întâmplat şi în tabăra cealaltă. Şi adversarii noştri au încercat să îi ademenească pe candidaţii noştri. Bunăoară, Cristi Sava de la AJF Bacău, care candida pentru postul de vicepreşedinte, a fost un actor important pentru echipa lui Lupescu.
- Bun, încă o dată, sunteţi confortabil cu conţinutul şi cu limbajul folosit acolo?
- Stenogramele trebuie înţelese în următorul registru. Ca să câştigi o campanie, una de altfel foarte dură, trebuie să te organizezi foarte bine.
- Şi să ştii şi ce potenţial are adversarul?
- Da. Atunci când întâlneşti o echipă cu jucători foarte buni, foarte talentaţi.
- Cum erau ei, adică?
- Da, nu poţi să câştigi decât printr-o foarte bună organizare. Atât în teren, cât şi în afara terenului. Ceea ce trebuie reţinut este că nu câştigi alegerile cu o campanie de trei zile.
Derapaje controlate şi interceptări ambientale
- Revin la derapajele de limbaj din timpul acelei şedinţe de campanie, cum o numiţi dumneavoastră.
- Noi acum suntem în cadrul unui interviu şi fiecare este atent şi controlat asupra a ceea ce spune. Probabil că dacă am fi stat la o bere...
- ... lucru pe care nu obişnuim să îl facem...
- ... Exact, dar dacă am fi fost la o bere probabil că am fi vorbit altfel, mai liber. Exceptând cele câteva derapaje, cred că aţi remarcat însă că lucrurile s-au desfăşurat într-un cadru foarte profesionist.
- Vă aşteptaţi să transpire conţinutul acelor discuţii?
- Am conştientizat că astfel de informaţii pot apărea în spaţiul public. Şi că acele înregistrări sau interceptări ambientale vor ajunge la adversari. În fond, acele stenograme scot în evidenţă faptul că totul s-a desfăşurat în deplină legalitate. În aceeaşi ordine de idei, eu chiar mă bucur că nu s-au făcut publice întâlnirile contracandidaţilor noştri.
- Pe ei cum i-aţi simţit în perioada dinaintea alegerilor?
- Au fost şi ei bine organizaţi. Nu întâmplător, campania lor ştiu că a fost condusă de o firmă de comunicare politică. Şi mai ştiu că au intrat în posesia înregistrărilor înainte de 18 aprilie.
Cum au virat echipele de L1 spre Burleanu
- Legat de rezultatul votului, mi-aţi spus atunci când v-am sunat să vă întreb de Ionuţ Lupescu faptul că nu vă bazaţi pe voturile echipelor de la Liga 1.
- Şi am fost votat nu de 7, ci chiar de 8 cluburi din primul eşalon.
- Da, cum vă explicaţi virajul acesta? Mizaţi doar pe unu, maximum două cluburi, aşa îmi mărturisiserăţi.
- Au înţeles că tot ce s-a întâmplat în ultimii 4 ani a fost şi în interesul lor. Intervenţia în zona de licenţiere, introducerea conceptului de fair-play financiar. Care, în paranteză fie spus, nu a fost primit deloc cu aplauze de LPF şi de o parte importantă a cluburilor din prima ligă.
- Sună destul de tehnicist ce îmi spuneţi, dar daţi-mi nişte cifre, nişte date concrete!
- În 2015, datoriile la nivelul Ligii 1 erau de aproximativ 7 milioane de euro. La finalul lui 2017 au scăzut sub un milion. Foarte importantă a mai fost şi amnistia fiscală din vara lui 2015, datoriile cluburilor sprtive, cu precădere din fotbal, au fost şterse de atunci. Vă mai spun?
- Da, deşi nu mai sunteţi în campanie electorală. Sau poate o pregătiţi deja pe următoarea.
- Vorbim despre reglementări. Despre cei 10% obţinuţi din suma de transfer a unui jucător care trebuie investiţi în propria academie. Despre regula jucătorului sub 21 de ani, despre condiţia ca numărul fotbaliştilor extracomunitari să nu fie mai mare de 3 din lotul de 25, dintre care doi să fi evoluat în echipa naţională.
- Cum aţi procedat ca să obţineţi reducerea impozitelor, a amnistiei? Aţi bătut la uşa Guvernului, a Parlamentului?
- Să se înţeleagă bine, nu eu am făcut lucrurile astea, în orice caz nu singur, nu decisiv. Am colaborat cu federaţiile importante, cu handbalul, cu tenisul de câmp, cu tenisul de masă, cu baschetul. Cu COSR-ul.
"Liderul federaţiei nu e lider politic"
- Să revenim la rezultatul alegerilor, la victoria zdrobitoare. Aminteaţi că a existat o interferenţă politică. Dar în 2014 cum a fost? Nu aţi fost purtat pe val de servicii, de politic?
- Ne este specific ca atunci când nu înţelegem cum se desfăşoară anumite lucruri să intrăm în zona scenariilor.
- Negaţi că aţi fi fost sprijinit categoric atunci de vreo structură a puterii?
- Evident. Dar scenariile au funcţionat excelent. Eram o persoană foarte tânără, aveam 29 de ani, nimeni nu îmi dădea vreo şansă. Cum să nu apelezi la scenarii?
- Veneaţi de la minifotbal...
- Da, eram un minicandidat, apoi am fost şi un minipreşedinte.
- Iar acum aţi câştigat la scor sfidând clasa politică. Pe şeful celui mai puternic partid.
- În ciuda faptului că mereu mi s-a pus eticheta asta, că aş fi sprijinit politic sau de nu ştiu ce structură. Am considerat întotdeauna că un lider de federaţie nu trebuie asociat cu un lider politic. O dată pentru că nu permite regulile UEFA şi FIFA.
- Apoi?
- Dacă ai fi susţinut doar de un lider politic sau de un anumit partid, înseamnă că ulterior ar trebui să fii parte în tot felul de jocuri, ca să întorci acele servicii. Plus că liderii politici se schimbă, nu o dată în interiorul aceluiaşi partid.
- Teoretic sună minunat. Cum aţi procedat ca să vă ţineţi departe de aceste influenţe?
- Nu am avut niciun fel de întâlniri cu lideri politic nici înainte de alegerile din 2014, nici acum, în 2018.
- Înţeleg că refuzaţi dialogul cu ei şi în continuare?
- Nu, acum este altceva. De exemplu, în 2014, după ce am câştigat alegerile, m-am întâlnit cu mulţi oameni care erau în funcţii-cheie. Prin ei am deblocat investiţiile.
Poze, foarte multe poze
- Revenim la adversarul dumneavoastră principal. El a spus că va solicita de urgenţă un audit după ce va fi câştigat cursa pentru fotoliul de preşedinte FRF. O să îl comandaţi dumneavoastră acum, ca să nu mai fie vreun dubiu pentru opinia publică?
- Nu este cazul, avem deja un contract un Deloitte, o firmă din Top 4 al auditorilor. Suntem la zi cu datele auditului, nicio grijă. Să vă mai spun ceva, ca să puteţi compara cu ce se întâmpla înainte.
- Vă rog!
- Până în 2014 auditul la federaţie era în sarcina unei firme cu un sigur angajat
- Aţi răsfoit programul lui Lupescu?
- Da, dar nu l-am citit cuvânt cu cuvânt, mărturisesc!
- Aţi desprins de acolo o idee bună, ceva care ar fi valabil şi pentru echipa Burleanu?
- Nu aş vrea să par nu ştiu cum. În căutarea unei idei strălucitoare în programul lui am dat peste foarte multe poze.
- Doar atât?
- Şi peste propuneri pentru proiecte pe care noi le-am demarat deja, aprobate la nivel de Comitet Executiv. De exemplu, clasificarea centrelor de copii şi juniori era aprobată din octombrie-noiembrie 2017. Este un proiect pe care îl realizăm cu ajutorul federaţiei din Olanda.
- Altceva?
- Alt punct era un centru naţional de pregătire pentru fotbalul feminin. Proiect demarat şi acesta.
"Regret că Lupescu nu a vrut o discuţie televizată!"
- Legat de fotbalul feminin. Vi se mai reproşează că stimulaţi dezvoltarea unor zone marginale ale fotbalului şi nu stimulaţi marea performanţă.
- Dacă ar fi fost aşa, diferenţa de scor nu era atât de mare. Depindeam de un vot, ca la handbal.
- Aţi dorit într-adevăr un dialog cu Ionuţ Lupescu? Atunci când aţi publicat dezvăluirile acelea realizaţi că nu mai era posibil?
- Nu neapărat. Mi-aş fi dorit o discuţie pe proiecte, pe idei, nu pe dezvăluirile făcute. Nu aveam de gând să amestec lucrurile.
- Erau deja amestecate zic eu. Susţineţi şi acum că, de fapt, Lupescu nu îşi dăduse demisia de la UEFA, ci era doar un concediu fără plată?
- În continuare spun că indiferent dacă trăieşti la Bucureşti sau la Nyon ori la Zurich nu ai nevoie de două luni ca să închei un contract de muncă. Dacă vrei într-adevăr.
Realizări şi ratări
- Cu ce vă puteţi lăuda după 4 ani de guvernare a fotbalului românesc?
- Stabilitatea financiară, veniturile FRF la final de an 2017 faţă de cele din 2013-2014 au crescut cu peste 6 milioane de euro. Stabiliatea financiară este dată şi de depozitele bancare. Avem acum peste 4 milioane în conturi.
- Dar contestatarii dumneavoastră observă că au crescut şi cheltuielile. Că aţi mărit schema, personalul.
- Da, cheltuielile sunt mai mari pentru că s-au dezvoltat alte zone, alte servicii, alte departamente. Avem o administraţie updatată, modernă, organizăm seminarii, workshop-uri, suntem daţi drept model la UEFA
- Sună extraordinar, dar cum răspundeţi celor care contestă creşterea de personal?
- Ştiţi ce nu înţeleg ei? Obiectivul unui manager bun este că creeze noi locuri de muncă, nu să dea oameni afară şi să facă economii din asta.
- Numiţi principala nerealizare a primului dumneavoastră mandat!
- Ratarea calificării la Cupa Mondială 2018. Şi implicit faptul că nu am putut întrerupe pauza de 20 de ani de la turneul final al Mondialelor.
- Christoph Daum a fost un experiment nereuşit, sunteţi de acord?
- Trebuie să luăm şi lucrurile bune...
- Nu prea multe...
- Care au funcţionat. Trebuie întărit în continuare rolul Comisiei Tehnice. Deşi unora li se pare ceva formal, nu vă daţi seama cât de important este. Iar Mihai Stoichiţă, directorul Comisiei, chiar face o treabă deosebită.
Român, tânăr, antrenor
- Încotro veţi privi de acum încolo la alegerea selecţionerului?
- Ne vom dori mereu să avem un antrenor român la echipa naţională. Mai ales că eu văd astăzi cum lucrează Cosmin Contra. Şi avem o schimbare de generaţii la nivelul corpului de antrenori.
- Asta este de bine, nu?
- Nu pot eu să fac o comparaţie cu generaţiile anterioare, dar pe cei tineri îi văd dedicaţi şi pasionaţi de meserie.
- Şanse pentru viitorul naţionalei României?
- Primul obiectiv este desigur Euro 2020. Polarizarea extraordinară dintre Vest şi Est face lucrurile şi mai complicate. În Champions League, Vestul ia practic totul.
- Şi nouă ce ne mai rămâne?
- Să ne batem la grupele Europa League, an de an, şi nu doar cu o echipă, ci cu două sau cu trei.
- Altceva?
- În acelaşi timp să avem un număr cât mai mare de jucători în primele 5 campionate ale Europei. Doar aşa şansele noastre de participare la o viitoare cupă mondială vor fi reale. La o echipă de club mai poţi face transferuri, la naţională nu ai această posibilitate.
"Am fost ironizat şi probabil că o să mai fiu. Am fost mai întâi un minicandidat, apoi un minipreşedinte"
"Nu sunt politician, sunt manager. Iar un manager bun, creează locuri de muncă, nu dă oameni afară ca să facă economii"
"Vă imaginaţi cum arată comunicarea mea cu publicul dacă nimeresc la un meci în care pierd gazdele şi au impresia că i-a furat arbitrul!"
"De ce am câştigat? Pentru că mesajul a fost «Să nu ne mai întoarcem la ce a fost înainte de 2014»"
"Cu management de acum 30 de ani nu poţi atrage resurse din mediul privat"
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”