Articol de Roxana Fleşeru - Publicat duminica, 22 iulie 2018 18:57
Ana Maria Popescu a urcat pe treapta a doua a podiumului Campionatelor Mondiale de la Wuxi, cucerind prima medalie majoră după revenire.
La începutul lui octombrie 2017, Ana Maria Popescu avea acasă un sac de medalii dintre care strălucea cel mai mult cea olimpică de aur. Nu împlinise încă 33 de ani și se întorcea în competițiile mondiale. Cu îndoieli, cu accidentări depășite, cu lacrimi și zâmbete adunate în mulții ani în care scrima i-a definit viața. Trei dintre colegele din echipa de aur de la Rio se hotărâseră să uite de măști, de spade, de antrenamente, de dueluri.
Ana a luat și ea o pauză, dar nu a putut sta departe de sală pentru mult timp. Ce a făcut-o să se întoarcă? "Gândul că mai pot ajunge măcar o dată pe podium. Pe toată durata pauzei, oricât încercam să mă proiectez în alt loc, făcând altceva, îmi venea acest gând în minte: că mai pot face performanță și voi regreta mai târziu dacă acum aleg să închei acest capitol", spunea Ana anul trecut.
Pariul câștigat
A început mai întâi cu pregătirea fizică, apoi în august a intrat în sală, iar din octombrie a reintrat în circuitul competițiilor mondiale. Nu i-a fost ușor la început, dar pas cu pas, eliberată de presiunea medaliilor, spadasina tricoloră a avansat în clasament, iar la începutul lunii decembrie a câștigat Grand Prix-ul de la Doha.
Ana spunea după acel concurs că această revenire e un pariu pe care ea și antrenorul Dan Podeanu l-au pus. Antrenorul, care îi este ca un al doilea tată, a fost prezent la Doha, să o îmbrățișeze. A fost ultima lor competiție împreună, pentru că apoi din cauza unor probleme medicale, el n-a mai putut să o însoțească.
Ieri, la Wuxi, Ana și-a fi dorit ca glumele și sfaturile lui să îi ușureze ziua, una lungă și încărcată de lupte strânse. Spadasina a revenit la o ediție a Campionatelor Mondiale, după o pauză de doi ani. Competiția cea mai importantă care încheia anul competițional. "A fost un sezon lung, greu, cu deplasări interminabile și multe cantonamente, mi-a luat ceva timp sa-mi reintru în ritm, dar acum mă gândesc că mai am puțin și ar fi minunat să închei sezonul cu un rezultat bun. Aș minți să spun că nu mi-aș dori o medalie, dacă n-ar exista aceasta motivație, nu m-aș mai trezi în fiecare dimineață ca să merg la sală", a spus Ana înainte de plecarea spre China.
Prima finală individuală la 33 de ani
Iar ea e dovada că obiectivele nu sunt doar vorbe goale. După o săptămână de pregătire în Hong Kong, ieri a venit ziua cea mare. Dis de dimineață, românca a trecut în primul tur de Kanna Oishi din Japonia cu 15-9, apoi de italianca Rosella Fiamingo cu 15-8 și de Feybi Dzhoan Bezhura din Ucraina cu 15-9. Era la un pas de o medalie mondială și mai avea nevoie de o victorie. În trecutul spadasinei române erau deja două distincții mondiale, ambele de bronz, cucerite în 2002 și 2011.
Ea și-a asigurat-o pe a treia, după ce a învins-o pe Olena Krivițka cu 15-11.
În acel moment, Ana era pe podiumul mondial, iar pentru a mai urca o treaptă era nevoie de încă o victorie. În partea cealaltă a planșei se afla Courtney Hurley, americanca pe care o lăsase în lacrimi la Rio, după ce întorsese un deficit de trei tușe în ultimele secunde ale confruntării pe echipe din primul tur. Scenariul de la Wuxi a avut unele puncte comune cu întâmplarea din 2016. Cu 22 de secunde înainte de încheierea partidei, românca era condusă cu 13-11. Cu masca pe față, cu mâna puternică, cu mintea limpede, Ana a reușit să producă din nou miracolul, câștigând cu 14-13. O victorie sărbătorită cu un strigăt ascuțit. O achiziție nouă în partea aceasta de carieră a stângacei.
A urmat prima finală în proba individuală pentru Ana Maria Popescu. Cu privirea care înțeapă, cu masca în trei culori, Ana a pășit din întuneric în lumina reflectoarele. Pe Mara Navarria o cunoștea bine, scorul general între ele fiind de 2-2. Timp de șase minute, echilibrul s-a menținut pe planșă. Cu italianca încercând să lovească jos, la picioare. "Finețe versus putere", așa cum prezentaseră comentatorii această finală.
Mulțumirile de pe Facebook
Până la urmă, forța Marei Navarria a fost cea care a învins. S-a terminat 13-9. "Mi-aș fi dorit să fie aur. Capul m-a dus până în finală, dar fizicul a rămas puțin în urmă. Medalia aceasta este pentru domnul Podeanu, dar și pentru toți cei care au fost alături de mine în aceste zece luni. Vă mulțumesc!", a spus spadasina într-un live pe Facebook după festivitatea de premiere. A fost o zi în care și-a demonstrat că mai poate urca pe podium și că cineva acolo Sus o iubește. Iar sărutul spadei după fiecare victorie e pentru acel cineva, tatăl, care ar fi fost mândru de performanțele pe care le-a atins fata lui. Campionatele Mondiale nu s-au încheiat pentru Ana Maria Popescu, care peste două zile va concura în proba pe echipe alături de Amalia Tătăran, Raluca Sbârcia și Maria Udrea.
7medalii mondiale are în palmares Ana Maria Popescu, dintre care trei sunt cucerite în proba individuală. Iar în cea pe echipe a adunat două de aur, una de argint și una de bronz
7ani au trecut de când spadasina tricoloră era prezentă pe un podium mondial, se întâmpla în Catania, al CM 2011
2este locul pe care va încheia Ana Maria Popescu sezonul în proba individuală, ea începând anul 2018 pe poziția 71
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”