Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea - Publicat marti, 14 august 2018 09:11
Iasmin Latovlevici a revenit în Liga 1 după o experienţă ratată afară şi e al 25-lea fotbalist român de la FCSB care urmează acest traseu din 2003 şi până azi.
În 2016, când Sânmărtean şi-a arătat disponibilitatea de a se întoarce la FCSB, Mihai Stoica a oferit o explicaţie publică pentru poziţia pe care a avut-o atunci, de a refuza revenirea lui Lucian: "Mie nu-mi place ciorba reîncălzită. Acasă, am şi desfiinţat cuptorul cu microunde".
Sânmărtean, fotbalist care plecase de la FCSB în Arabia Saudită, nu a revenit la clubul lui Becali, dar tot s-a întors în Liga 1. E, de fapt, moda ultimului deceniu şi jumătate în privinţa jucătorilor români care au ajuns direct în străinătate după despărţirea de FCSB. Fie prin transfer, fie liber de contract.
Gazeta a analizat toţi aceşti jucători, iar Latovlevici e al 25-lea, cât un lot al unei echipe, care revine în campionatul din România. Nu neapărat la FCSB.
Primul fotbalist de pe această listă e Claudiu Răducanu. Era primul transfer important realizat de Becali în calitate de patron al clubului. Îl vindea în startul anului 2004 la Espanyol pentru o sumă mare la vremea aceea: 1,5 milioane de euro. A cedat repede şi în 2005 deja era în tricoul Vasluiului.
De atunci au tot urmat alţi jucători, nume mari şi foarte mari, iar unii dintre ei aveau să revină să îmbrace tricoul roş-albastru, aşa cum se întâmplă acum cu Iasmin Latovlevici. Înaintea fundaşului stânga a fost Rusescu, cel care se află la a doua reîntoarcere în Liga 1. După ce a fost cumpărat de Sevilla în 2013, a făcut cale-întoarsă la FCSB în toamna lui 2014, apoi iar a plecat şi acum e iarăşi aici.
Acord pe un sezon
Becali a anunțat ieri că FCSB va semna un contract pe un an cu Latovlevici. "Îl luăm pentru a-i asigura dublură lui Morais ca fundaş stânga. Ne folosim şi noi de Latovlevici, dar se foloseşte şi el de noi", a declarat Gigi.
Latovlevici, 32 de ani, a evoluat în ultimii 3 ani în Turcia, la Genclerbirligi, Karabukspor şi Galatasaray. El se întoarce la FCSB, unde a jucat între 2010 şi 2015, perioadă în care a câştigat 7 trofee, a evoluat în grupele Champions League şi a bifat şi o optime de finală în Europa League.
Primul "11" al repatriaţilor plecați de la FCSB
V. Cojocaru - Ogăraru, Ghionea, Gardoş, Latovlevici - Bourceanu, Sânmărtean - Nicoliţă, N. Dică, Cr. Tănase - Rusescu
Rezerve: Neaga, Pintilii, S. Paraschiv, V. Iacob, Pleşan, Ov. Petre, Bicfalvi, Bilaşco, Prepeliţă, G. Iancu, I. Neagu, Cl. Răducanu, Trică, I. Rada
18 jucători dintre cei 25 care au revenit în Liga 1 au fost vânduţi pe sume de transfer de FCSB în momentul în care au plecat, ceea ce înseamnă un procent de peste 70%
26.250.000 €a încasat FCSB pe toţi cei 25 de jucători români care au plecat direct în străinătate şi care au revenit sub o formă sau alta în Liga 1
S-au molipsit şi unii străini
Nu doar români sunt pe lista repatriaţilor plecaţi de la FCSB. Există şi străini care după ce au mers în străinătate au revenit, fie tot la clubul patronat de Becali, fie în altă parte în Liga 1. Arlauskis e unul dintre ei, a plecat după titlul din 2015, a semnat cu Watford, după care a ajuns la CFR. Brandan a fost vândut de FCSB în China, a mers apoi în Israel, după care a revenit în Liga 1 şi a jucat la U Craiova, ASA Tg. Mureş şi Viitorul. Acum, la 35 de ani şi jumătate, evoluează în Argentina, la formația Fenix.
PREVIZIUNE
Cine ar putea urma: Popa, Toşca
Şi în momentul de faţă sunt fotbalişti care au plecat de curând de la FCSB şi care nu se simt foarte bine. Adi Popa, vândut în liga a doua din Anglia, la Reading, chiar a fost aproape de o revenire în roş-albastru. Nu s-a adaptat în Anglia, a jucat puţin, iar la începutul acestui an a fost cedat sub formă de împrumut în Arabia Saudită, la Al-Taawon, unde a bifat numai 5 jocuri ca titular.
Ultimul său meci oficial datează de 4 luni, din 12 aprilie! Un alt fotbalist într-o situaţie asemănătoare e Toşca. N-a convins la Betis, a fost împrumutat la Benevento, unde deşi a jucat 13 jocuri ca titular, a retrogradat în Serie B.
5 repatriaţi în lot
În prezent, Nicolae Dică are sub comandă 4 fotbalişti care au evoluat şi în străinătate, dar au ales să revină în Liga 1. Pintilii, Rusescu şi Latovlevici au fost vânduţi afară chiar de FCSB, în timp ce Bălaşa a evoluat în Serie B, la Crotone şi Trapani, în timp ce Teixeira a plecat în Emirate după ce a evoluat la Braşov şi Rapid, dar apoi tot în Liga 1 a ajuns.
Puţini FCSB-işti au reuşit
În ultimii 15 ani sunt extrem de puţine cazurile în care un fotbalist român plecat de la FCSB direct în străinătate, care şi-a încheiat deja cariera, să nu se mai fi întors deloc în Liga 1. Două nume sunt în pole-position: Dorin Goian şi Mirel Rădoi. Ambii au bifat câte 7 ani afară, primul în Occident, al doilea în zona Golfului, însă nu au mai revenit să joace în România. Neşu avea deja 4 ani la Utrecht în momentul în care acel accident nefericit l-a scos din fotbal! Există un fotbalist care s-a descurcat fantastic în străinătate de când a plecat de la FCSB.
Numai că el nu este român şi încă nu şi-a încheiat activitatea de jucător. Numele: Cyril Thereau. Are 35 de ani, a fost vândut de Becali la Anderlecht în 2007, pentru 3 milioane de euro, şi de atunci a bifat, pe lângă gruparea din capitala Belgiei şi apoi Charleroi, doar echipe de Serie A: Chievo, Udinese, Fiorentina, iar acum e ofertat de nou-promovata Parma.
Foto: Guliver/GettyImages
7 ani şi jumătate are Bogdan Stancu în Turcia, exclusiv în prima divizie, fotbalist care a fost vândut de FCSB la Galatasaray pentru 5 milioane de euro
Sunt rateuri şi în anii '90...
Reîntoarcerea jucătorilor care plecaseră afară de la FCSB a devenit o obişnuinţă în ultimii ani, însă au existat cazuri asemănătoare şi la Steaua anilor '90. Lista cuprinde chiar câţiva jucători de mare calitate, care, nereuşind să se impună la cluburile din străinătate, au ales să revină în Liga 1. Fie la Steaua, fie la altă grupare. Lăcătuş, Belodedici şi Ilie Dumitrescu sunt, probabil, cazurile cele mai răsunătoare, dar pe listă sunt şi alţi jucători cu nume mare: Rotariu, Iovan, Stelea, Prodan, Cătălin Munteanu!
Primul "11" al repatriaţilor plecați de la Steaua în anii '90
Aşezare: 4-4-2
Stelea - Iovan, Belodedici, Prodan, I. Rotariu - D. Şerban, I. Stan, C. Munteanu, I. Dumitrescu - Lăcătuş, Vlădoiu
... dar Steaua a şi confirmat!
De plecat în străinătate, legal şi pe sume de transfer, a început să se plece în masă după Revoluţia din 1989. De la Steaua au plecat sute de fotbalişti, în perioada 1990-2003, şi, printre ei, se regăsesc câteva nume extrem de importante care nu au mai revenit niciodată şi şi-au încheiat cariera la un club de afară. În frunte cu Hagi şi Adrian Ilie, această formaţie inedită mai conţine şi alţi superfotbalişti precum Boloni, Gâlcă, Panduru, Balint.
Primul "11" al confirmărilor de la Steaua
Aşezare: 3-4-1-2
Stângaciu (6 ani) - Panait (5), Doboş (4), Filipescu (11) - Panduru (5), Boloni (5), Gâlcă (10), L. Roşu (9) - Hagi (11) - Balint (3), Ad. Ilie (9)
* în paranteză, numărul anilor jucaţi în străinătate după plecarea de la Steaua
Situaţia celor 14 jucători care au jucat în FCSB - Chelsea 1-0, "optimi" Europa League, 2013
- Tătăruşanu: e titular la Nantes
- Râpă: la Cracovia în prima ligă din Polonia
- Chiricheş: e rezervă la Napoli
- Szukala: are 10 meciuri jucate în ultimii 2 ani la Osmanlispor şi Ankaragucu
- Gardoş: a revenit în Liga 1, la Craiova
- Latovlevici: a revenit în Liga 1, la FCSB
- Pintilii: a revenit în Liga 1, la FCSB
- Prepeliţă: a revenit în Liga 1, la Chiajna
- Bourceanu: după ce a revenit în Liga 1 a plecat în Rusia, la Arsenal Tula, s-a accidentat grav în decembrie 2017
- Chipciu: titular la Sparta Praga
- Leandro Tatu: după ce a plecat de la FCSB a ajuns în Thailanda
- Ad. Popa: aparţine de Reading, ultima dată a jucat în Arabia Saudită
- Cr. Tănase: după ce a revenit la FCSB, a plecat din nou în Turcia, la Eskisehirspor
- Rusescu: a revenit a două oară la FCSB