Articol de GSP - Publicat miercuri, 14 noiembrie 2018 11:21
Anvelopele de iarnă sunt esențiale dacă vrei să fii în siguranță la volan pe durata sezonului rece, așa ca dacă nu ți-ai cumpărat încă unele pentru mașina ta, te sfătuim să o faci foarte repede. Este o perioadă excelentă ca să-ți iei anvelope de iarnă pentru autoturismul tău, în condițiile în care unii dintre cei mai importanți retaileri din țară sunt în plină campanie de Black Friday, unul dintre cele mai importante evenimente de cumpărături din an. Altex, de exemplu, derulează, până pe 5 decembrie, „Blec Fraidei”, o campanie specială de reduceri, pe durata căreia poți să-ți cumperi, la prețuri foarte bune, anvelopele de iarnă cu care să-ți echipezi mașina. Pe altex.ro vei găsi sute de modele de anvelope, de la cauciucuri de iarnă Continental, până la produse Nokian sau Michelin. Toate anvelopele de iarnă din campania Blec Fraidei au fost atent alese, avand drept criterii principale calitatea și performanța.
Profită la maximum de Black Friday și, pe lângă anvelopele de iarnă, cumpără-ți și toate obiectele și produsele indispensabile în lunile friguroase: lichid de parbriz (care să reziste până la minime de -40 de grade Celsius), racletă, lopată de zăpadă, lanțuri pentru cauciucuri și soluții anti îngheț.
Anvelopele de iarnă sunt obligatorii
Anvelopele de iarnă sunt unele dintre cele mai expuse obiecte la „mituri”. Unul dintre miturile care circulă de ceva timp pe Internet arată că anvelopele de iarnă nu sunt obligatorii în România. Nimic mai fals! Codul Rutier din România menționează, foarte clar, că anvelopele de iarnă sunt obligatorii la noi în țară. Tot Codul Rutier spulberă un alt mit despre cauciucurile de iarnă. Mitul în cauză sugerează că anvelopele de iarnă sunt obligatorii de la 1 noiembrie. Din nou, mitul este fals! Conform legislației în vigoare, orice mașină care circulă pe drumuri publice acoperite cu zăpadă, gheață sau polei trebuie să fie echipată cu anvelope de iarnă, indiferent de luna din an. În ceea ce privește autovehiculele de transport marfă cu o masă totală maximă autorizată de peste 3,5 tone și vehiculele destinate transportului de persoane (cu mai mult de nouă locuri pe scaune, inclusiv cel al șoferului), ele trebuie să aibă anvelope de iarnă pe roțile axei/axelor de tracțiune. Sau să aibă montate, pe roțile respective, lanțuri ori alte echipamente antiderapante certificate.
În cazul în care afară ninge și mașina pe care o conduci nu are montate cauciucurile de iarnă, riști să iei amendă și, totodată, să rămâi fără certificatul de înmatriculare.
Dacă vrei să te afli în siguranță pe timp de toamnă, iarnă sau primăvară, deși drumurile pe care circuli cu mașina nu sunt acoperite cu zăpadă, gheață sau polei, ar fi indicat să-ți echipezi autoturismul cu anvelope de iarnă, atâta vreme cât temperaturile sunt, constant, mai mici de 7 grade Celsius. Cel puțin așa ne sfătuiesc specialiștii în domeniul auto. De ce? Pentru că, în condiții de temperaturi scăzute, anvelopele de vară sunt mai puțin elastice și au o aderență mai slabă comparativ cu cauciucurile de iarnă.
Tot experții din sectorul auto ne recomandă ca, iarna, să ne dotăm mașinile cu anvelope destinate sezonului rece și nu cu cauciucuri all season. Asta în ciuda faptului că legislația rutieră din România permite folosirea anvelopelor all season pe timp de iarnă, atâta vreme cât sunt prevăzute cu următoarele marcaje: M.S., M&S sau M+S. În cazul în care te întrebi, literele M și S provin de la cuvintele englezești „mud” și „snow”. În limba română, cele două înseamnă „noroi”, respectiv „zăpadă”. La fel ca în cazul anvelopelor de vară, cele all season se comportă mai puțin bine decât anvelopele de iarnă în timpul rulării autoturismului pe asfalt, în condiții specifice sezonului rece.
Nu contează doar anvelopele de iarnă
Anvelopele de iarnă sunt extrem de importante pentru ca tu, pasagerii din mașină, pietonii și ceilalți șoferi să nu aveți de suferit din cauza drumurile acoperite cu zăpadă, gheață sau polei. Însă nu contează doar ele. Esențial este ca mașina ta să fie pregătită, din toate punctele de vedere, pentru condițiile vitrege din perioada iernii. Ca să te asiguri că mașina este pregătită așa cum trebuie pentru iarnă, este capital să vizitezi un service auto, pentru un control de rutină. Roagă-i pe angajații service-ului auto să-ți înlocuiască anvelopele de vară cu cele de iarnă și, de asemenea, să verifice dacă bateria funcționează în regulă și în ce stare se află instalația electrică, sistemul de frânare și instalația de climatizare. Totodată, nu ar fi rău ca salariații service-ului auto să îți evalueze și situația în care se află toate filtrele existente în autovehiculul tău.