Articol de Roxana Fleşeru - Publicat vineri, 29 martie 2019 13:08
În luna aprilie se dă startul perioadei de calificare pentru scrimeri, iar federația care a venit cu medalii de la ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice se bazează pe sportivii cu experiență.
Anul preolimpic este unul extrem de agitat pentru sportivi pentru că acum se împart biletele de Tokyo. Pentru scrimerii din întreaga lume lupta începe pe 3 aprilie 2019 și se va încheia pe 4 aprilie 2020. „O să fie o luptă foarte grea, foarte aspră, şi sperăm să ajutăm cât mai mult sportivii să se califice la JO”, a spus Marius Florea, președintele Federației Române.
Un for care s-a întors de la ultimele trei ediții ale JO cu medalii. La Rio, în 2016, echipa feminină de spadă a adus singurul aur al delegației tricolore. Dintre cele patru fete doar Ana Maria Popescu privește spre Tokyo, restul s-au retras.
În 2020, la Tokyo, scrima va avea întreceri la individual și la echipe la toate armele, lucru care nu s-a mai întâmplat până acum. Conform unei rotații se stabilea cine rămâne pe margine: în 2016 au fost echipele de sabie masculin și floretă feminin, în 2012 cele de sabie feminin și spada masculin, în timp ce în 2008 au fost spada feminin și floreta masculin. După mai multe discuții, Federația Internațională a reușit să fie prezentă în programul JO cu toate probele sale.
„Ar fi păcat să rămână acasă campioana olimpică”
Principalul criteriu de calificare este poziția din clasament, la fiecare armă, pe 4 aprilie 2020. În această ierarhie punctează competițiile din această perioadă. „Toți își doresc, indiferent că au o șansă mai mică sau mai mare. Sunt acolo, or să facă tot ce e omenește posibil să-şi câștige biletele, iar noi nu ne vom lăsa mai prejos, cu siguranță. Oricine din primele 30 de sportive poate câștiga o competiție, nu mai există acea scară valorică atât de bine definită, oricine poate produce surpriza, nu ai nicio garanție”, a spus Ana Maria Popescu. Spadasina în vârstă de 34 de ani începe campania de calificare la JO 2020 de pe poziția a treia a clasamentului mondial.
Echipa de spadă, campioană olimpică en titre, nu stă atât de bine. Pentru a fi la Tokyo e nevoie o clasare între primele patru, iar România este în acest moment pe poziția a 12-a, la 118 puncte de China, a patra clasată. "Asta e realitatea cu care ne confruntăm în acest moment, dar avem o șansă atât timp cât suntem acolo. Nouă încă ne lipsește experiența şi curajul de a aplica ce facem la antrenament, dar fiecare competiție poate veni cu o surpriză, noi vom fi acolo şi voi încerca să-mi motivez şi colegele, pentru că ar fi păcat să rămână acasă campioana olimpică'', a spus Ana Maria Popescu.
Lucrurile vor fi puțin mai clare după Campionatele Mondiale de la Budapesta, 15-23 iulie 2019, competiția care oferă cele mai multe puncte în toată această perioadă de calificare.
16medalii are în palmares Federatia Română de Scrimă la Jocurile Olimpice de-a lungul istoriei, dintre acestea patru sunt de aur
4 participări la JO are Ana Maria Popescu în carieră, începând cu Atena 2004
Medaliile scrimei la ultimele trei ediții ale Jocurilor Olimpice
2016 aur echipa feminină de spadă
2012 argint echipa masculină de sabie
2008 argint Ana Maria Popescu (spadă)
bronz Mihai Covaliu (sabie)
Criterii de calificare la JO
Perioadă: 3 aprilie 2019-4 aprilie 2020
Probele pe echipe
Participanți: 8 echipe a câte trei componenți pentru fiecare armă (sabie, spadă, floretă) masculin și feminin
- se califică primele patru din clasamentul din 4 aprilie 2020, indiferent de zona geografică
- apoi cel mai bine clasate echipe din fiecare zonă geografică (Africa, Americi, Asia-Oceania, Europa) în intervalul 5-16. Dacă o echipă din aceste zone nu este în primele 16, următoarea echipă din clasament se va califica, indiferent de zona geografică
Probe individuale
Participanți: 24 de sportivi pentru fiecare armă (sabie, spadă, floretă) masculin și feminin
- sportivii care s-au calificat cu echipa nu se iau în calcul rezultând un clasament mondial ajustat, se păstrează doar cel mai bun scrimer din fiecare țară, zonă
- primii șase din clasamentul ajustat din fiecare zonă geografică se califică direct (2 din Europa, 2 din Asia-Oceania, 1 din Americi, 1 din Africa)
- plus turnee de calificare zonale, cel care le câștigă merge mai departe, câte unul pentru fiecare zonă geografică
Cei mai bine clasați scrimeri în ierarhia mondială la începutul perioadei de calficare
Ana Maria Popescu: spadă locul 3
Bianca Pascu: sabie locul 8
Tiberiu Dolniceanu: sabie locul 21
Tiberiu Dolniceanu, în revenire
Tiberiu Dolniceanu a avut parte de o perioadă grea, cu accidentări, cu îndoieli, însă weekend-ul trecut a urcat din nou pe podiumul unui concurs de Cupă Mondială, după o pauză de patru ani.
„Mă bucur că în ultimul timp îmi merge foarte bine, chiar am prins încredere şi sper ca la următoarele două concursuri să revin în primii 16 din lume. De asta aveam nevoie pentru psihicul meu, să fac un podium şi de acolo să încep. Am stat doi ani de zile şi am vorbit cu mine, ce se întâmplă de nu mai scot rezultate, dar fac același lucru, şi mă bucur că am trecut peste chestia asta”, a spus sabrerul în vârstă de 30 de ani și cu două participări la JO în trecut.
Echipa masculină de sabie pornește calificarea de pe poziția a zecea, la 43 de puncte în spatele Rusiei, care ocupă poziția a patra. La feminin, Bianca Pascu, 30 de ani, e foarte bine poziționată și speră să bifeze a doua ediție a JO, după cea din 2012.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”