Articol de Cătălin Tolontan - Publicat sambata, 15 iunie 2019 16:43
O problemă de care nu ne vindecăm din comunism, falsificarea rezultatelor antidoping, pune sub semnul întrebării un caz de deces subit.
WADA, agenția mondială antidoping, a cercetat abuzurile petrecute în ultimii ani la laboratorul Antidoping din București, instituție autonomă, aflată în coordonarea Secretariatului General al Guvernului.
G4Media a publicat ieri informația potrivit căreia siteul Sports Integrity Initiative a obținut raportul integral al WADA, document care nu e destinat publicității. Cei care au expus raportul insistă pe implicarea Grațielei Vâjială, fosta șefă a laboratorului de la București, în mușamalizarea unor cazuri de dopaj la sportivi. Cei prinși și inițial scăpați erau halterofili, inclusiv Gabriel Sîncrăian, medaliatul cu bronz de la Olimpiada de la Rio, deja prins dopat și descalificat la momentul în care Bucureștiul încerca să-i acopere încă o probă pozitivă.
Dar mai există în raport un episod neașteptat, scos cu greu la iveală.
Până când Vâjială n-a plecat din fruntea laboratorului, spune WADA, nimeni n-a avut curajul să vorbească. După retragerea ei, mai mulți oameni din interior au colaborat cu investigatorii WADA, arată documentul, citându-le pe Cristiana Stan și Ani Toboc, ambele specialiste ale laboratorului.
Printre acest mărturii este una care se referă la moartea fulgerătoare a fotbalistului Patrick Ekeng, jucătorul de 26 de ani al lui Dinamo, mort pe gazon pe 6 mai 2016 din cauza unui atac de cord.
Când mostrele de sînge ale unui fotbalist au ajuns la laboratorul antidoping, Grațiela Vâjială i-a cerut Cristianei Stan să folosească o metodă nevalidată ca să o analizeze! WADA nu spune cu certitudine că sîngele era al lui Ekeng, dar moartea acestuia a fost folosită ca argument de șefa laboratorului când i-a cerut subordonatei să nu facă o analiză conformă. Cristiana Stan s-a opus, însă a spus celor de la WADA că Vâjială a continuat s-o preseze ca totuși să facă analiza nevalidată.
Moartea fotbalistului camerunez care juca la Dinamo a fost subiectul mai multor controverse. Gazeta Sporturilor a dezvăluit că asistentul de pe salvare a încercat să acopere moartea: „Bag p**a în fața lui de negru și în gura lui, mă doare în p**ă că a murit”, a discutat asistentul de pe ambulanță la telefon, deranjat de amploarea luată de caz în presă și expunerea echipajului PULS.
Discuțiile au fost surprinse de procurori, care au trimis mai mulți oameni în fața instanței, inclusiv pe medicul lui Dinamo.
Noile date apărute pe Sports Integrity Initiative readuc tragedia în prim plan și pun într-o nouă lumină decesul. Nu este prima oară când între morțile subite de pe terenurile din România și dopajul administrat fotbaliștilor de cluburi sau de medici apare o legătură. Cazurile lui Ștefan Vrăbioru, fotbalistul de 23 de ani al Astrei, mort în 1999, sau cel al lui Cătălin Hîldan, de la Dinamo, decedat în 2000 la 24 de ani, au ridicat semne de întrebare privind comportamentul medical al cluburilor, dar la vremea respectivă laboratorul ANAD de la București a pretins că rezultatele au fost, ca și în situația lui Ekeng, negative.
Grațiela Vâjială, fosta șefă a laboratorului antidoping, nu a răspuns apelurilor ziarului.
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”