INTERNATIONAL  »  CAMPIONATE  »  BARCELONA

OPINIE // Andrei Niculescu despre „copilul” Ansu Fati și tinerii noștri bătrâni: „De ce oare la noi ești considerat un tânăr de perspectivă și la 23 de ani?”

Articol de GSP - Publicat luni, 16 septembrie 2019 14:17

La 16 ani și un pic, Ansu Fati e deja un fenomen. Dă goluri, dă pase decisive, stabilește recorduri, devine subiect de primă pagină în cotidianele din Catalunya (”De pe ce planetă ai venit” este titlul, ușor bombastic, dar specialitatea casei, din ”Sport”) și chiar face lucruri pe care nici măcar Messi n-a izbutit să le facă. Gol și pasă decisivă în primele 7 minute ale primului său meci ca titular pe ”Camp Nou”. 

La 16 ani și un pic, fie, aproape 17 pe care-i va împlini în octombrie, Ansu Fati este încă un copil care joacă alături de staruri de zeci sau sute de milioane de euro, e aclamat de 80.000 de oameni atunci când e scos și face toate astea natural, pentru că cineva i-a simțit potențialul și a avut curaj să meargă pe mâna lui.

Iar tânărul cu origini în Guinea-Bissau, care e de la 10 ani în academia Barcelonei, nu e un exemplu izolat. Pe repede înainte îmi vin în minte alte cazuri și încerc să fac un exercițiu de imaginație și să văd unde s-ar putea întâmpla pe la noi o asemenea situație. 

Poate doar la Viitorul, dar nici acolo nu-s așa de sigur că Gică Hagi ar miza pe un copil de 16 ani ca titular într-un meci de genul celui pe care l-a avut Barcelona cu Valencia, echipă de Champions League totuși. ”Valoarea nu ține cont de numărul anilor” e o teorie foarte fumoasă, dar care la noi se aplică decât forțat.

 Îmi aduc aminte și-acum ce reacții violente a stârnit regula cu jucătorul sub 21 de ani, ce reacții au unii chiar și-acum după Europeanul de tineret încât aș pune pariu că dacă această regulă ar fi scoasă foarte mulți dintre acești tineri sub 21 de ani n-ar mai avea aceleași șanse.

Apropo de această vârstă. 21 de ani. În Barcelona-Valencia, Ansu Fati a dat primul gol din pasa lui De Jong, apoi i-a întors serviciul olandezului pentru 2-0. De Jong abia a făcut 22 de ani și s-au dat pe el vreo 80 de milioane de euro.

Revin la teoria de mai sus. De ce oare la noi ești considerat un tânăr de perspectivă și la 23 de ani? 

De ce suntem prizonierii acelor concepţii conform cărora tinerii şi foarte tinerii noştri jucători trebuie să se mai „coacă”, pentru a putea fi folosiți la prima echipă. ”Să se mai coacă”, o expresie la fel de idioată ca și cea cu ”propria pepinieră”, două rămășițe din limbajul de lemn al vremurilor trecute. Ce legătură o exista între o pepinieră şi un centru de copii şi juniori şi cam care e procesul de „coacere” al unui fotbalist? Iată nişte mistere ce se perpetuează în timp pe tărâmurile noastre. 

Cred că vina e a tuturor și ține de felul nostru de a privi tinereţea. Încrederea noastră în juniori e limitată, mergem în continuare pe ideea că experienţa e mai importantă decât talentul, ambiţia şi dorinţa de a reuşi a copiilor din ziua de azi. 

Uităm că vremurile s-au schimbat, timpul n-are răbdare, copiii de câţiva ani deschid acum mult mai uşor o tabletă sau un telefon mobil decât noi, la vârsta lor, o cutie de bomboane.

A şti să-i responsabilizezi, a-i face să înţeleagă care le sunt priorităţile, a-i determina să priceapă că profesionismul şi profesionalismul pot conlucra foarte bine cu cheful de viaţă specific vârstei, iată un demers pe care noi îl cam ocolim, pe undeva şi din teama asumării răspunderilor.

Și nu facem bine. Când vom învăţa să ne învăţăm tinerii vom progresa, în fotbal şi nu numai. Cât timp vom aştepta ca ei să „se coacă”, dar o vom face doar privind la acest proces, vom rămâne la stadiul de azi, o pepinieră bătrână.

VEZI ȘI:

DORTMUND - BARCELONA // Ovidiu Hațegan, an de an cu Barça în Liga Campionilor! A patra oară la rând » Îl va regăsi pe Messi?

AICI ai cele mai interesante statistici + clasamente în timp real din fotbalul intern și internațional!

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Revenire spectaculoasă la CFR Cluj! Neplătit la noua echipă, se întoarce direct în lupta la titlu din Superligă
Superliga
Revenire spectaculoasă la CFR Cluj! Neplătit la noua echipă, se întoarce direct în lupta la titlu din Superligă
Dan Șucu negociază preluarea unui club de tradiție din Serie A! Sursele GSP confirmă: „Este o oportunitate!” » Și Ion Țiriac ar fi implicat în afacere
Campionate
Dan Șucu negociază preluarea unui club de tradiție din Serie A! Sursele GSP confirmă: „Este o oportunitate!” » Și Ion Țiriac ar fi implicat în afacere
Simona Halep revine la un turneu de Grand Slam! Veste senzațională de la Australian Open
Tenis
Simona Halep revine la un turneu de Grand Slam! Veste senzațională de la Australian Open

Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!

Din cei 5 se alege! Vezi lista scurtă cu nominalizați pentru Fotbalistul, Antrenorul și Sportivul anului 2024, precum și pentru cel mai bun Jucător Străin! Miercuri sunt Superlativele GSP


Comentarii (12)
nelutugirlonta
nelutugirlonta  •  17 Septembrie 2019, 09:10

Asa zici..., teoria se aplica decat fortat. Felicitari domnul jurnalist!!

110286907003113
Marcello Kazan  •  17 Septembrie 2019, 04:02

Pentru ca la noi Mediul Nociv si lipsa de profesionalism a celor care decid BLOCHEAZA progresul... Uitati-va la Denis Man, Florinel Coman sau Ovidiu Morutan si veti intelege... Cum pot progresa acesti copii cind puterea "absoluta" e detinuta de un CIOBAN care e invatat sa dialogheze numai CU OILE SI BERBECII nu si cu oameni... Deja tot Globul Pamintesc RIDE de noi pentru ca acceptam ca asemenea *** sa-si bata joc de noi...

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

visinu
visinu  •  17 Septembrie 2019, 01:53

Am avut si noi pe Dobrin, pe Balaci, pe Hagi Sr. care au fost de nivelul ala. In generatia asta il avem pe Radu portar. Nu avem mai multi pentru ca suntem o societate putreda, unde conteaza numai banii si pilele. In fatza blocului aveam cel putin doi copii care le-ar fi dat clasa lui Ianis si Razvan Marin, dar din pacate pentru fotbalul romanesc, parintii lor n-au avut nici bani nici pile la clubul local. Cel mai tanar debutant al nostru era Dobrin, acum e Roberto Malaele, nepotul lui Horatiu Malaele :))) Singura cale spre succes a fotbalistilor nostri este sa plece din copilarie in pribegie prin vest, ca de exemplu Radu, Andone, Puscas, sau Bianca la tenis.

Vezi toate comentariile (12)
Comentează
Close