Articol de Marian Ursescu - Publicat marti, 19 noiembrie 2019 22:25
Sunt suspiciuni legate de o persoană de la un club rival. Există și variantă că pozele postate chiar de jucătoare pe conturile de socializare au dus la declanșarea scandalului
- CONTEXT: GSP.ro a dezvăluit luni seară în exclusivitate că lotul Coronei Brașov este suspectat de DOPAJ de ANAD. 3 jucătoare, Cristina Laslo (23 de ani), Bianca Bazaliu (22) și Daciana Hosu (21), au fost deja notificate oficial că ar fi apelat la terapia cu laser intravenos, practică interzisă de WADA! Primele două jucătoare sunt în lotul României pentru Campionatul Mondial, care începe pe 30 noiembrie (Detalii pe larg AICI)
- Primele reacții oficiale: Alexandru Dedu, președintele FRH - AICI, și Ionuț Stroe, ministrul Tineretului și Sportului - AICI
- Pe cine convoacă Tomas Ryde în locul celor trei jucătoare: AICI
Toată lumea handbalului se întreabă cum a ajuns Corona Brașov în scandalul tratamentului cu laseroterapie intravenoasă? Asta în condițiile în care dacă un sportiv care a urmat acest tratament este testat doping, prin sânge sau prin urină, nu se poate descoperi nimic, valorile nesuferind modificări. Cu alte cuvinte, poți descoperi un astfel de caz numai dacă ai materiale video, poze sau documente care să ateste tratamentul respectiv. Și atunci, cum s-a ajuns aici?
Surse din handbalul românesc vorbesc de faptul că în sistemul WADA (Organizația Mondială Anti-Doping), unde oricine poate să sesizeze autoritatea despre cazuri de dopaj, a apărut o avertizare directă din România în care se specifica faptul că jucătoarele de la Corona Brașov au făcut un tratament interzis! Cu alte cuvinte, Corona Brașov a fost pârâtă pe site-ul WADA de o persoană rămasă necunoscută.
WADA a informat ANAD (Agenția Națională Anti-Doping) și i-a cerut să investigheze cazul, dându-i informațiile primite de la acel anonim.
Poze pe Instagram
Primele lucruri găsite de reprezentanții ANAD au fost pozele diferitelor jucătoare postate pe Instagram și Facebook. Se vorbește că există la dosar poze chiar din momentul în care jucătoarele în cauză făceau laserterapia intravenoasă la clinica din Brașov!
E o dovadă că jucătoarele au crezut că procedura este una normală și nu este interzisă, fiind considerată doping! Chiar cele trei jucătoare notificate de ANAD la club, federație și Comitetul Olimpic și Sportiv Român ar fi postat, se pare, fotografii pe Instagram, care ulterior au fost șterse.
La un Congres WADA, care a avut loc în Polonia, la care au participat și reprezentanți ai ANAD, se pare că s-a ajuns la un acord între cele două organisme privind procedura care trebuia urmată pentru a se afla toate detaliile. ANAD a ajuns prin Ministerul Sănătății și Direcția de Sănătate Publică Brașov la clinica amintită, de unde a ridicat documente privind procedurile urmate de fiecare jucătoare în parte.
Circulă și informații conform cărora cazul ar fi ajuns la WADA chiar de la o persoană de la un club rival Brașovului. E vorba de o persoană care, în trecut, ar fi avut relații de colaborare cu formația de sub Tâmpa.
De ce 16 jucătoare au făcut terapie și doar trei au fost notificate?
Mai există o mare dilemă legată de acest caz de la Brașov. Doctora clinicii la care sportivele brașovene au făcut terapia a recunoscut că au fost 16 jucătoare care i-au trecut pragul. Numai că ANAD a trimis notificare doar pentru trei sportive: Cristina Laslo, Daciana Hosu și Bianca Bazaliu. De ce? Se pare că Agenția Națională Anti-Doping deține dovezi clare doar legat de cele trei jucătoare, nu și de restul. Se spune despre celelalte handbaliste că sunt și ele suspecte.
În lotul lărgit al echipei naționale, de 28 de handbaliste, sunt 6 handbaliste de la Brașov, iar în lotul de 18, care va face deplasarea în Japonia, erau doar 4.