Articol de GSP - Publicat duminica, 22 martie 2020 19:52
Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, a afirmat în această seară, într-o scrisoare oficială, că o decizie privind amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo va fi luată în următoarea lună.
Ziarele din Spania, AS și Marca, s-au grăbit să anunțe în această seară amânarea Jocurilor Olimpice. Însă decizia oficială nu a mai venit. În schimb, președintele Comitetului Olimpic Internațional a admis, într-o scrisoare pe site-ul oficial al forului, că ipoteza este luată în calcul, dar că mai așteaptă pentru o decizie finală.
Scrisoarea lui Thomas Bach, președintele Comitetului Olimpic Internațional, către atleți:
„Dragi prieteni atleți,
Suntem toți uniți în această criză fără precedent. Ca și voi, suntem extrem de îngrijorați despre urmările pe care pandemia de COVID-19 le are asupra vieților oamenilor. Viața este deasupra tuturor celorlalte lucruri, inclusiv a organizării Jocurilor. Comitetul Olimpic Internațional vrea să fie parte a soluției. Principiul pe care ni l-am stabilit este ca toți cei implicați să fie sănătoși. Vrem să contribuim la oprirea răspândirii virusului. Vreau să vă asigur că vom ține cont de toate astea în luare tuturor deciziilor legate de Jocurile Olimpice de la Toyko 2020.
Drumul spre Tokyo e foarte diferit pentru fiecare dintre voi. Mulți nu vă puteți antrena în modul în care erați obișnuiți din cauza măsurilor luate împotriva COVID-19 în țările voastre. Unii vă pregătiți normal și așteptați să vă îndepliniți visul Olimpic. Mulți v-ați calificat deja, dar un număr important nu.
Ce avem toți în comun este incertitudinea. Asta ne ține ca pe jar, în tensiune, și ridică întrebări despre un viitor pozitiv, distruge speranța. Unii se tem chiar pentru propria existență. Incertitudinea e alimentată din faptul că, în acest moment nimeni nu poate face estimări reale despre durata luptei împotriva acestui virus. Asta e o realitate pentru sport, știință, media, politică și pentru întreaga societate. Din păcate, nici Comitetul Olimpic nu poate răspunde la această întrebare. De asta ne bazăm pe sfaturile primite de la Organizațiile de forță, inclusiv Organizația Mondială a Sănătății.
Ca atleți de succes, știți că nu trebuie să vă dați niciodată bătuți, chiar dacă șansa de reușită este foarte mică. Pe asta ne bazăm când ne gândim la Jocurile Olimpice de la Toyko. E vorba de experiența noastră de atleți, de faptul că ne putem adapta la orice situație. Din acest motiv, așa cum am mai spus, ne gândim la mai multe scenarii, unele pe care le adaptăm de la o zi la alta. Pe o parte, există îmbunătățiri semnificative în Japonia, unde oamenii primesc cu căldură Flacăra Olimpică. Asta ne dă speranțe că putem organiza competiția, cu restricții de siguranță, respectând principiul sănătății celor implicați. Pe de cealaltă parte, au văzut o creștere dramatică a cazurilor în unele țări europene. De asta trebuie să ne gândim la un următor pas în scenariilor naostre.
Cred că îi pot înțelege pe cei care consideră situația una nesatisfăcătoare. S-a mai întâmplat asta și în 1980, la Moscova. Nu eram siguri unde se vor ține Jocurile și dacă ni se va permite să participăm.
Ar fi prematur să luăm o decizie despre data de organizare a Jocurilor Olimpice de la Toyko pe baza informațiilor pe care le avem în acest moment. La fel ca voi, și noi avem o dilemă: să anulăm Jocurile Olimpice și să distrugem visul a 11.000 de atleți din 206 Comitete Sportive Naționale, de la cei din echipa refugiaților Olimpici, la atleții paralimici, la cei care îi sprijină, antrenori, doctori, oficiali, familie?
Anularea nu ar rezolva nicio problemă și nu ar ajuta pe nimeni. O decizie luată astăzi despre o eventuală anulare nu ar determina data viitoare a Jocurilor din cauza incertitudinii mondiale.
Spre deosebire de alte evenimente sportive, anularea Jocurilor Olimpice este o provocare extrem de complexă. Să vă dau câteva exemple. Un număr mare de arene nu ar mai fi disponibile la o dată ulterioară. Ar trebui să avem implicarea totală și cooperare din parte Comitetului de Organizare și al autorităților japoneze, al Federațiilor Internaționale, al Comitetelor Olimpice Naționale.
În lumina deteriorării constante a situației la nivel mondial, conducerea Comitetului Olimpic Internațional a inițiat următorul pas în scenarii. Împreună cu părțile implicate, am demarat discuții detaliate pentru a completa evaluarea stării de sănătate a planetei și impactul pe care îl are asupra Jocurilor Olimpice. Includem inclusiv scenariul amânării. Muncim din greu și suntem încrezători că vom finaliza discuțiile în mai puțin de 4 săptămâni.
Știu că această situație fără precedent lasă multe întrebări fără răspuns. Știu că abordarea rațională nu este pe aceeași lungime de undă cu emoțiile prin care trecem. Vă invităm să fiți cu ochii pe updateurile de pe Athlete365, pentru a fi la curent cu situația antrenamentelor, cu sistem de calificare și cu participarea la Jocuri. Stați în contact cu Federațiile Naționale și cu Comitetelele Olimpice din fiecare țară.
Îmi doresc, și toți muncim pentru asta, ca dorința atletiților, a Comitetelor Olimpice Naționale și a Federațiilor Internaționale de pe toate continentele să fie îndeplinite: ca la finalul unui tunel întunecat prin care trecem, nu se știe pentru cât timp, să găsim lumina Flăcării Olimpice.
Ca un prieten Olimic, sper că înțelegeți provocare ți că acceptați și sprijiniți principiile noastre prin care vrem să asigurăm siguranța voastră, a familiilor voastre și a tuturor celor implicați, și să menținem Olimpiada în viață”.
AS și Marca: „Jocurile Olimpice vor fi anulate”
Potrivit celor de la AS, astăzi s-ar fi ajuns la o decizie radicală: amânarea competiției. Decizia ar fi fost luată în această dimineață, dar nu a fost deocamdată comunicată oficial. Noua dată de desfășurare ar urma să fie anunțată în decursul următoarelor săptămâni, mai scrie sursa citată.
Alte publicații din Europa susțin însă că ar fi vorba în acest moment despre o lună de grație în care Comitetul va trebui să ia decizia finală.
Jocurile Olimpice ar fi trebuit să se desfășoare la Tokyo, Japonia, în perioada 24 iulie - 9 august. Pandemia de coronavirus a dat complet peste cap sportul mondial. Mai multe evenimente de calificare nu s-au putut desfășura, iar Federații Naționale din întreaga lume, cum ar fi cele de Atletism și Natație din SUA, au făcut presiuni pentru amânarea competiției. Oficialii japonezi și șefii Comitetului Olimpic Internațional s-au ținut tare pe poziție, afirmând că totul se va organiza cum a fost stabilit.
VIDEO // 17 scrimeri și 6 tehnicieni români au fost anunțați că sportivii de la competiția la care au participat la Budapesta aveau COVID-19
Citește și alte știri despre Jocurile Olimpice:
Americanii cer amânarea Jocurilor Olimpice de la Tokyo » Mesajul transmis de aceștia
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”