FOTBAL  »  Superliga  »  CONTRACTE

Bogdan Apostu răspunde celor mai arzătoare întrebări din Liga 1: e posibilă o micșorare salarială unilaterală? Pot jucătorii refuza actele adiționale?

Jucătorii de la FCSB au acceptat deja scăderea salariilor
Jucătorii de la FCSB au acceptat deja scăderea salariilor

Articol de GSP - Publicat marti, 31 martie 2020 11:13

Bogdan Apostu, unul dintre agenții de jucători importanți de la noi, a răspuns câtorva întrebări care circulă în fotbalul românesc după instaurarea stării de urgență, cauzată de pandemia cu COVID-19, care afectează și Liga 1.

Pe fotbalul din toată lumea plutește un nor de incertitudine, apar de la zi la zi tot mai multe întrebări, justificate de cele mai multe ori. La mijloc sunt prinși agenții, care trebuie să-i liniștească pe jucători și să discute echitabil cu cluburile pentru a ajunge la un consens. Bogdan Apostu a răspuns întrebărilor Gazetei Sporturilor și a încercat să dea o imagine mai clară a situației din fotbalul românesc.

Ce întreabă jucătorii?

Fost fotbalist în Liga 1 și nu numai, Apostu a dezvăluit care-s întrebările cele mai frecvente pe care le primește în perioada asta de la cei pe care îi reprezintă.

„E normal să existe o situație de neliniște, atât pentru jucători, cât și pentru antrenori. Cea mai uzuală întrebare pe care o primesc e legată de plata salariilor. Evident! Când și dacă își vor primi banii restanți. Mulți sunt îngrijorați, dar nu speriați de situația actuală. E o ipostază nouă pentru fiecare dintre noi, la care e nevoie să ne adaptăm cât mai bine și pe care trebuie să o gestionăm corect".

Surpriză în contracte! Clauza trecută de Gigi Becali în noile acorduri cu salarii înjumătățite

Bogdan Apostu răspunde: e posibilă o micșorare salarială unilaterală?

Un alt aspect abordat de Bogdan Apostu e legat de micșorarea salarială pe care tot încearcă formațiile să o impună jucătorilor, cu sau fără voia acestora: E posibilă o micșorare salarială unilaterală? 

„Sunt două aspecte importante. Am văzut mai multe interpretări contradictorii vizavi de acest subiect, privitor la accesarea indemnizației de șomaj tehnic, care după publicarea noii OUG nr 32/2020 nu mai este valabilă și ne e foarte clar că nu vorbim de șomaj tehnic în cazul C.A.S., ci de o indemnizație specială, de ajutor social. Legea e una singură, iar datoria cluburilor este să se updateze noilor reglementări în domeniu. Am fost surprins să observ că mulți nu știu sau nu vor să o interpreteze corect. Așadar, dacă o societate alege să suspende temporar contractul de activitate sportivă pentru angajații săi, o poate face. Dar nu preferențial, atenție, nu discriminatoriu, ci în mod egal pentru toată lumea! Și nici retroactiv! 

Am constatat cu surprindere că unii conducători s-au grăbit să trimită notificări jucătorilor prin care îi înștiințează, spre exemplu, în data de 20 martie, că au suspendat C.A.S încă din data de 16 martie, din cauza stării de urgență. Însă ordonanța de urgență a fost publicată abia sâmbătă, în data de 21 martie. Ceea ce face ca acest act să devină nul de drept, neputând să producă efecte înainte ca legea să fie publicată în Monitorul Oficial.

Și încă ceva, dacă este stare de urgență, se presupune că e pentru toată lumea, atât pentru cluburi, cât și pentru jucători! Vi se pare normal, moral și firesc ca un club de fotbal din Liga a 2-a, spre exemplu, să suspende C.A.S. fără a avea o discuție cu jucătorii în prealabil? Iar în felul acesta, statul le plătește toți banii tuturor angajaților pe toată perioada asta (nu mai mult de 2340 RON net), iar clubul respectiv nu mai suportă nici măcar cheltuielile normale, care includ transportul, masa, cazarea, primele jucătorilor. În acest caz, starea de urgență este numai pentru jucători. Numai ei au de suferit, iar clubul, din contră, ia o gură mare de oxigen financiar. 

Conform noii ordonanțe, cluburile au posibilitatea de a completa veniturile fotbaliștilor din fonduri proprii, însă acest lucru rămâne la latitudinea fiecăruia. Asta suplimentar față de sumele pe care statul le acordă (maxim 75% din echivalentul salariului mediu brut). Căți jucători credeți că stăpânesc procedura prin care să formuleze singuri cereri către Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială? De aceea cred că orice micșorare de acest gen trebuie realizată prin acordul părților, jucătorii sunt înțelegători cât timp există bun-simț și realism de ambele părți".

Pot jucătorii refuza actele adiționale?

Teama multor cluburi este că, dacă sezonul se va prelungi mai departe de luna iunie, lucru foarte posibil la această oră, vor pierde mulți fotbaliști cărora le expiră contractele la finalul lunii iunie.

 Apostu crede că va fi nevoie de o schimbare de regulament, altfel situația este delicată pentru cluburi: „E prematur să discutăm, atât timp cât nu există o lege clară despre aceste acte adiționale. Toată lumea așteaptă o modificare a regulamentului actual, raportat la situația curentă. Până atunci însă, toate contractele care vor expira la 30 iunie nu pot fi prelungite pe o perioadă atât de scurtă. Regulamentul actual nu permite asta, să semnezi pe o lună sau două, tocmai de asta e imperios necesar ca organele competente să aducă modificări ale actualului regulament".

Vor scădea salariile după această perioadă?

Agentul român e de părere că România nu va putea „dribla" perioada de criză și că se va alinia celorlalte campionate, iar scăderile salarile vor afecta inclusiv Liga 1.

„Fotbalul românesc e parte integrată din mecanismul mondial, deci e clar că vom avea de suferit. Liga 1 depinde în mare măsură de drepturile TV, iar dacă aceste sume nu vor fi micșorate, atunci nu vor fi probleme. Dacă, în schimb, acești bani nu vor mai ajunge la cluburi ca până acum, cel puțin 10 echipe nu pot supraviețui în prima ligă fără acei bani". 

„E clar că va exista o estompare a sumelor de transfer, însă nimeni nu poate previziona cuantumul lor. Însă e cert că nu vor mai fi aceleași ca înainte de această criză"Bogdan Apostu"Toate sumele de transfer vor fi mai mici decât înainte. Asta e clar. Dacă cel mai scump jucător vândut vreodată de Liga 1 nu a depășit 10 milioane, e greu de crezut că vor mai putea pleca acum pentru 20 de milioane sau mai mult. E mai degrabă o utopie, decât o realitate"
Bogdan Apostu

Citește mai multe știri din Liga 1: 

Contracte suspendate! Primul club din Liga 1 care anunță această măsură pe site-ul oficial

Gigi Becali a numit cei doi fotbaliști care nu au semnat înjumătățirile și a transmis un nou mesaj de adio fotbal: „De mine să uitați!”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Handbal
Încă o dovadă că Elizabeth Omoregie, starul lui CSM București, iubește România! Imaginea care a „dat-o de gol”
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Campionate
Schema prin care Dan Șucu va pune stăpânire pe Genoa: „Tranzacție în mediu ostil” » GSP are detalii-șoc din culisele negocierilor! Când e așteptat anunțul oficial
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”
Superliga
Gazeta l-a scos la plimbare pe Zeljko Kopic, iar dinamovistul s-a „ciocnit” de candidatul Nicușor Dan în metroul din București » Imagini SHOW: „Citesc despre tine!”

Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!

Din cei 5 se alege! Vezi lista scurtă cu nominalizați pentru Fotbalistul, Antrenorul și Sportivul anului 2024, precum și pentru cel mai bun Jucător Străin! Miercuri sunt Superlativele GSP


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează