Articol de GSP - Publicat sambata, 11 aprilie 2020 18:13
Italia și Spania sunt printre cele mai lovite țări în pandemia de coronavirus, iar situația lor este comparată cu cea din Grecia, unde lucrurile stau mult mai bine.
Americanii de la bloomberg.org au analizat situația din mai multe țări europene și au evidențiat reacția grecilor, care la ora redactării articolului au 1955 de cazuri și 86 de decese, adică 188 de cazuri și 8 decese la un milion de locuitori. Comparativ, Spania are 3261 de cazuri și 326 de decese la un milion de locuitori, iar Italia 2375 de cazuri și 302 decese.
Măsurile adoptate de Grecia în pandemia de coronavirus
Un specialist a identificat câteva elemente-cheie în răspunsul Greciei la situația creată la nivel global. Atena a închis toate magazin non-esențiale la 4 zile după primul deces. Italia și Spania au făcut-o după 18, respectiv 30 de zile.
Decizia de izolare a populației a venit în Grecia la o săptămână după primul deces, mult mai rapid decât în alte țări. Aceste măsuri au protejat sistemul de sănătate precar al țării, care are doar 605 unități de terapie intensivă la 10 milioane de locuitori, dintre care doar 557 sunt funcționale, din cauza staff-ului redus. Spania are 4400 la 47 de milioane de locuitori.
Primul ministru Kyriakos Mitsotakis a fost vocea rațiunii, scriu americanii. El a luat atitudine față de declarațiile unor șefi de stat, ca brazilianul Jair Bolsonaro, care minimalizau gravitatea pandemiei și a transmis mesaje clare populației de a respecta izolarea.
Grecii sunt îngrijorați în privința economiei. După un deceniu de criză în țară, lucrurile păreau să-și revină. Au apărut investitori, bursa s-a redresat, iar credibilitatea economică era la cote semnificative. Turismul e greu încercat în această perioadă, iar afacerile mici, care au peste 80% din angajații din Grecia, au probleme cu lichiditățile și vânzările. E de așteptat însă ca țara să-și revină, având în vedere măsurile rapide, și să se ridice pe picioarele sale mai repede decât alte țări europene.
35.500de teste au făcut grecii până acum
COVID-19. Profesorul Alexandru Rafila estimează: „Mă aștept ca pandemia să dureze doi ani”