Articol de Vlad Nedelea, Cosmin Nistor (video) - Publicat luni, 25 mai 2020 17:31
Primăria Capitalei a inițiat începând de azi o campanie de testare a populației, cu teste de tip anticorpi, pentru a stabili gradul de imunizare a locuitorilor din București și pentru a afla cum a circulat virusul Covid-19 în cel mai mare oraș al țării.
Campania urmărește să testeze 10.500 de locuitori ai Bucureștiului și va avea loc la Arena Națională, cel mai mare stadion al țării. Pentru a evita o aglomerare, totul se face printr-o programare, iar primăriile de sector vor trimite scrisori acasă celor aleși pentru acest studiu, cu ora și ziua în care trebuie să meargă la stadion pentru a fi testați.
Arena Națională, reorganizată
Presa a avut acces astăzi, iar Gazeta Sporturilor a urmărit cum se vor desfășura lucrurile. Intrările de la zona VIP au fost împărțite pentru fiecare sector, iar la tribuna oficială, la primul inel, sunt mai multe birouri unde oamenii sunt așteptați pentru a fi testați. Cei care au fost testați sunt apoi duși pe locurile de la VIP 1, așteaptă 15 minute timp în care vine răspunsul, după care sunt chemați pentru a li se comunica.
7.768de bucureșteni s-au înscris în două zile pentru a fi testați în acest proiect
EȘANTIONARE / ÎNSCRIERE
- Persoanele ce vor fi testate în cadrul acestui program, în mod voluntar, sunt locuitori ai Capitalei, selectați prin metoda eșantionării într-un număr proporțional cu mărimea sectorului în care locuiesc.
- Persoanele au fost selectate aleator pentru a îndeplini criteriile de vârstă și sex necesare formării unui eșantion edificator pentru studiul care va fi elaborat, la final, de către Institutul de Boli Infecțioase ”Prof. Dr. Matei Balș”.
- Metoda de eșantionare a fost elaborată de EPIET (Programul European de Training pentru Epidemiologie Intervențională) în colaborare cu primăriile de sector din Capitală.
- Cei aproximativ 10.500 de voluntari incluși în program sunt împărțiți pe sectoare, în funcție de mărimea acestora, astfel: cei mai mulți vor fi din Sectorul 3 - circa 2.500, iar cei mai puțini din Sectorul 1 - circa 1.200.
- Fiecare persoană din eșantion va primi o scrisoare în care este detaliat proiectul și este invitat să participe ca voluntar, fiind cerut, astfel, acordul său prealabil de participare.
- După înscriere, participanții vor fi contactați de personalul medical din rețeaua școlară a PMB și vor fi programați pentru testare pe baza unui număr de înregistrare alocat fiecărui participant la testare.
- Sunt incluse în program persoanele care răspund scrisorii de invitație și care își exprimă acordul informat de participare la studiu.
"La finalul acestor teste, vom afla cum a circulat coronavirusul în municipiul București, care este numarul de persoane care au trecut deja prin infecție și s-au imunizat"
Gabriela Firea, primarul general al Bucureștiului
TESTARE / ORGANIZARE
- Testarea propriu-zisă începe la sfârșitul acestei săptămâni sau la începutul celei următoare și se va derula în spații special amenajate la Arena Națională. Estimăm un număr aproximativ de 1.500 de testări pe zi, așadar testarea tuturor voluntarilor durează undeva la 1 săptămână.
- Fiind o testare voluntară pentru identificarea anticorpilor împotriva virusului SARS-Cov-2, este utilizată metoda de testare prin teste rapide pentru identificarea anticorpilor IgM și IgG.
- Spațiul de la Arena Națională este împărțit pe 6 secțiuni, corespunzătore celor 6 sectoare, fiecare având câte 5 puncte de testare care vor funcționa în două ture, zilnic între orele 8:00 – 20:00, de luni până duminică.
- Procesul de testare este sigur, adaptat rigorilor sanitare din această perioadă - temperatura va fi verificată cu termometru non-contact și se va purta mască de protecție.
- Un medic va recolta o picătură de sânge din deget, după o dezinfectare prealabilă, cu un ac steril de unică folosință, printr-o metodă similară celei de verificare a glicemiei la pacienții diabetici. Pe locul înțepăturii se va aplica un plasture steril.
- După 15 minute de la recoltarea sângelui, medicul va comunica rezultatul testării și beneficiarul testului va primi o adeverință scrisă și semnată. În cazul în care rezultatul este pozitiv, înseamnă că persoana a avut infecția cu SARS-Cov-2 și a dobândit imunitate.
- Vor exista permanent 30 de operatori în Call Center, câte unul pentru fiecare punct de testare, pentru a nu exista suprapuneri.
- La finalul fiecărei zile de testare vor fi luate măsuri de igienizare, iar la finalul fiecărei ture se va comunica în Call Center lista persoanelor care nu s-au prezentat, în vederea reprogramării.
FOTO. Imagini surprinse în București, în timpul pandemiei de coronavirus:
Citește și alte știri de actualitate:
VIDEO+FOTO Lucrările avansează și în Giulești! A început montarea treptelor din tribune