Articol de Marian Ursescu, Ionuţ Coman, Roxana Fleşeru - Publicat joi, 12 noiembrie 2020 17:06 / Actualizat joi, 12 noiembrie 2020 17:06
Fotbalul, tenisul, handbalul, ciclismul și-au reluat pe rând întrecerile la nivel internațional, în timp ce sporturile de nișă, cum sunt scrima, tirul sau gimnastica etc încă au întrecerile suspendate de pandemie. Dacă pentru primele s-au găsit soluții, costisitoare, însă utile, peste cele din urmă încă plutește incertitudinea.
Rainer Martens, un psiholog sportiv citat în diverse studii, definește competiția drept o formă de evaluare socială care compară indivizi sau echipe între ele sau cu un standard obiectiv de excelență. În opinia sa, oamenii concurează unii împotriva altora pentru că au această nevoie de a-și măsura îndemânarea, de a avea o anumită structură și obiective.
Sportul este în mare măsură despre competiții, iar experții susțin că aceste întreceri sunt locul cel mai bun unde se formează calități precum cele de lider, se adună încredere și se dezvoltă spiritul de echipă, în timp ce alții susțin că ele produc anxietate, comportamente imorale sau agresivitate. Studiile mai recente nu mai abordează astfel problema și cad de acord că întrecerea are atât afecte pozitive, cât și negative.
Dar când competițiile dispar, ce se întâmplă? Mintea sportivilor funcționează diferit față de a oamenilor obișnuiți. Una dintre abilitățile lor este de a anticipa diferite acțiuni, însă acum se află într-o situație cu care nu s-au confruntat.
TIR » „În mintea mea mai am doar o zi până la concurs”
Laura Coman, campioană europeană în ultimii doi ani la 10 m pușcă aer comprimat, are un mod special de a face față acestei perioade.
Tirista a fost printre primii sportivi români calificați la Jocurile Olimpice de la Tokyo, urma să fie prima sa ediție. Pandemia de COVID-19 i-a schimbat puțin traseul, dar nu și modul în care abordează sportul. "Nu stau să mă gândesc, iau fiecare zi așa cum e. La antrenamente încerc să mă autodepășesc, în rest e poveste. Nu mă gândesc, nu mai fac planuri, până la urmă trebuie să acceptăm că suntem într-o situație nefavorabilă nouă, sportivilor, s-ar putea să nu se țină Jocurile, dar noi trebuie să ne adaptăm", mitraliază Laura cuvintele.
Discursul său continuă: "Noi, sportivii, ar trebui să ne gândim că noi nu valorăm o zi, suntem mulți ani de muncă, de antrenamente, de chestii care ne dau nouă valoare și nu trebuie să ne agățăm de o zi, care poate să fie bună sau nu. Trebuie să fii pregătit că mâine se poate să fie JO sau poate că vor fi peste alți patru ani, să te adaptezi situației și să tragi de bucuria a ceea ce faci, nu neapărat că ai un concurs important. Așa am încercat să fac ca să nu fiu afectată de toată această nebunie".
ATLETISM » „Sper să fac baremul anul viitor!”
Prezentă la ultimele două ediții ale Jocurilor Olimpice în proba de triplusalt, Cristina Bujin a început anul cu un obiectiv clar, calificarea la Tokyo.
Situația sanitară mondială, cauzată de noul coronavirus, i-a dat însă peste cap atletei constănțene întreg programul de pregătire. "La începutul pandemiei, am alergat în jurul blocului ca să mă mențin cât de cât. Apoi pe plajă și am revenit pe stadion abia după câteva luni. M-am antrenat cum am putut și am avut doar două concursuri, Naționalele și Internaționalele României. La cele de peste hotare, nu avea rost să merg dacă nu mă pregătisem corespunzător. Pentru că s-au amânat Jocurile Olimpice, voi încerca să fac baremul anul viitor, dar nu știu ce se va întâmpla cu sezonul de iarnă, dacă se vor desfășura concursurile în sală. La cum este situația acum, nu cred că vor fi multe șanse să concurez. Plus că nu cred că se va mai face pregătirea centralizată din iarnă", a spus atleta în vârstă de 32 de ani.
SCRIMĂ » „Viața fără competiții e lucrul cel mai rău”
Sabrerul Alin Badea, vicecampion mondial cu echipa în 2013, resimte din plin lipsa adrenalinei de concurs.
Scrima este unul dintre sporturile cele mai afectate de pandemie, la nivel internațional competițiile fiind suspendate până la finalul anului. Nu neapărat din motive financiare, ci din încercarea de a da șanse egale tuturor participanților de a ajunge la concursuri. "Viața fără competiții e lucrul cel mai rău, noi ne pregătim normal acum. La început, după ce s-a terminat cu starea de urgență, ne-am bucurat mult pentru că ne reuneam la lot, aveam din nou cantonamente, dar la un moment dat ne-am dat seama că ne antrenăm sută la sută, suntem superprofesioniști, și pentru ce?", își începe istoria Alin Badea.
Sabrerul în vârstă de 32 de ani nu a mai participat la un concurs din martie 2020, unul care a avut loc în Luxemburg și unde a ocupat poziția 55. "La un moment dat intervine dorul acesta mare de competiție, e destul de ciudat să nu știi pentru ce te pregătești. Până în februarie e totul anulat. Avem Campionatul Național în noiembrie, dar pentru noi e ca un antrenament pentru că suntem aceiași care ne luptăm și la lotul olimpic", continuă el.
TRIATLON » „Orice sport își pierde sportivii!”
Pandemia a amânat o premieră mult așteptată pentru triatlonul românesc: prima prezență la Jocurile Olimpice.
„Situația a făcut ca în 2020 să nu se mai acorde puncte pentru calificarea la Jocurile Olimpice. A fost o perioadă lungă de pauză și pentru cei doi sportivi cu șanse importante să meargă la Tokyo. Felix Duchampt a stat în izolare în Franța, dar s-a pregătit bine apoi și în ultima perioadă a reușit să ia startul la câteva concursuri importante, alături de cei mai buni triatloniști din lume, în Franța, Spania și Italia. Conform actualelor criterii de calificare, prezența sa la Jocurile Olimpice este ca și asigurată.
În cazul Antoanelei Manac, situația este un pic diferită, pentru că în această toamnă are de susținut examenul de rezidențiat la Medicină. Nu a participat la concursuri peste hotare, dar are timp să se pregătească pentru competițiile de anul viitor, când se vor acorda puncte de calificare”, a explicat Vlad Stoica, fost președinte interimar al Federației Române de Triatlon.
Halterele au trecut la online
De la începutul pandemiei, halterofilii din lotul României au participat la un singur concurs, și acela filmat, în fața calculatorului.
Halterele au avut și ele de suferit din pricina coronavirusului. Concursurile au fost anulate, iar sportivii au rămas în cantonamente, cu gândul la vremuri mai bune. Loredana Toma, fostă campioană mondială, cea mai îndreptățită să reprezinte România la JO de la Tokyo, a participat în ultimele 9 luni la un singur concurs, unul inedit, desfășurat la sfârșitul lunii august. Este vorba de "Online International Weightlifting", dedicat Zilei independenței din Uzbekistan.
Peste 120 de sportivi de pe toate continentele au fost înregistrați la această competiție neoficială, care a dorit însă să păstreze viu spiritul de concurs în aceste vremuri extrem de complicate pentru sportul de performanță.
VIDEO. Ai grijă să porți corect masca de protecție! Ce nu trebuie să faci atunci când o utilizezi
Citește și:
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!