Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat miercuri, 09 decembrie 2020 20:38 / Actualizat miercuri, 09 decembrie 2020 21:12
În preliminariile CM 1998, ultima ediție la care am fost prezenți, am câștigat detașat o grupă în care umileam Macedonia și Islanda, cărora le-am marcat 15 goluri. Astăzi, aceleași sunt creditate cu șanse mai mari sau la fel cu ale noastre pentru a merge la baraj.
- România a fost repartizată în grupa J, alături de Germania, Islanda, Macedonia de Nord, Armenia și Liechtenstein;
- Partidele din preliminarii vor avea loc în perioada martie - noiembrie 2021, iar cele din play-off în martie 2022;
- Componența tuturor grupelor din preliminariile pentru Mondialul din Qatar.
"INFERNAL" a titrat Gazeta Sporturilor în ediția de marți, comentând tragerea la sorți și, implicit, grupa din care România va face parte în preliminariile CM 2022. Infernal înseamnă astăzi, logic, Germania, dar și echipe precum Islanda și Macedonia. Celelalte două țări care vom juca sunt Armenia și Liechtenstein.
Vedem posibilitatea de a merge măcar la baraj, adică de a ocupa poziția secundă, ca pe un adevărat miracol, deși am fost în urna a doua valorică. Cu alte cuvinte, România a ajuns mai degrabă sub formații precum Islanda și Macedonia, ambele cu prezențe la ultimul Mondial sau la Europeanul de anul viitor, competiții la care România nu a fost și nu va fi.
Grupa preliminară va fi a 6-a încercare consecutivă de a reveni la un turneu final de Campionat Mondial. Ultima dată când ne-am calificat a fost în Franța 1998, iar campania s-a desfășurat în 1996 și 1997. Când, ce ironie, am fost în grupă tot cu Macedonia și Islanda, cărora li s-a adăugat, ca acum, Liechtenstein și o formație din fostul bloc sovietic, atunci Lituania, acum Armenia. Singura diferență majoră, Germania acum, Irlanda atunci.
O singură remiză, 37 de goluri
Însă, eliminând aceste două reprezentative, modul în care România a arătat în acea perioadă, comparativ cu ce anticipăm că ne va aștepta acum, oglindește probabil cel mai bine decăderea totală a naționalei noastre.
Atunci, disputele cu Islanda și Macedonia au reprezentat doar niște antrenamente. În cele 4 meciuri nu doar că am câștigat categoric, dar am marcat nu mai puțin de 15 goluri! În ziua de astăzi, Islanda ne-a surclasat ca joc în semifinalele barajului de Euro, iar Macedonia va juca pe Arena Națională la turneul final, iar noi nu.
Campania din 1996-1997 a fost atât de bună încât România a fost la un mic pas de un record uluitor: să câștige toate cele 10 meciuri din grupă. Ne-am împiedicat doar la final, la Dublin, când am făcut 1-1. În plus, am marcat nu mai puțin de 37 de goluri, o medie de aproape 4 goluri pe meci. Nicio altă echipă din preliminarii nu a atins nici măcar 30 de goluri. Următoarele clasate au fost Iugoslavia, 29, Olanda și Spania, cu câte 26 de goluri, și Germania, 23.
Grupa pentru preliminariile CM 2022
- Germania
- România
- Islanda
- Macedonia
- Armenia
- Liechtenstein
Cred că putem visa chiar și la o calificare directă, de pe primul loc
- Mihai Stoichiță, director tehnic FRF
Cine se gândește la primul loc în această grupă înseamnă că e plecat de acasă
- Basarab Panduru, la TV Telekom Sport
Cum a arătat grupa preliminară pentru CM 1998
- România 28p (37-4)
- Irlanda 18p
- Lituania 17p
- Macedonia 13p
- Islanda 9p
- Liechtenstein 0p
Rezultatele României în acea grupă
- 1-0 și 1-1 cu Irlanda
- 4-0 și 4-0 cu Islanda
- 4-2 și 3-0 cu Macedonia
- 3-0 și 1-0 cu Lituania
- 8-0 și 8-1 cu Liechtenstein
Golgeterii „tricolori" în acea campanie
- Gică Popescu: 7 goluri
- Viorel Moldovan: 6 goluri
- Gheorghe Hagi: 5 goluri
Ce echipă aveam și unde evoluau titularii la echipele de club: Stelea(Steaua/Salamanca) - D. Petrescu (Chelsea), Prodan (Steaua/Atletico Madrid), Doboș (AEK Atena), D. Munteanu (FC Koln) - Gh. Hagi (Galatasaray), G. Popescu (Barcelona/Galatasaray), Gâlcă (Mallorca/Espanyol), I. Dumitrescu (Atlante-Mexic) - V. Moldovan (Grasshoppers), Ad. Ilie (Galatasaray)
Ce echipă avem acum și unde joacă titularii la echipele de club: Fl. Niță (Sparta Praga) - Cr. Manea (CFR), Chiricheș (Sassuolo), Nedelcearu (AEK Atena), Bancu (Craiova) - Maxim (Gaziantep), R. Marin (Cagliari), N. Stanciu (Slavia Praga) - I. Hagi (Rangers), Pușcaș (Reading), Fl. Coman (FCSB)
În precedenta campanie am fost pe 4
Ultimele preliminarii de Mondial pe care România le-a disputat au fost în 2016 și 2017. Prestația a fost una dezamăgitoare. Cu Daum pe bancă, România a terminat pe locul 4 în grupă, în spatele Poloniei, Danemarcei și Muntenegrului. Singurele naționale peste care ne-am clasat au fost Armenia și Kazahstan. Daum a fost demis cu două meciuri înainte de finalul campaniei, iar în locul său a fost numit Contra.
Unde eram în 1997, în clasamentul FIFA
Țară | Loc |
România | 3 |
Macedonia | 80 |
Islanda | 83 |
Unde suntem azi
Țara | Loc |
România | 37 |
Islanda | 46 |
Macedonia | 65 |
În 2000 eram numărul 2 în Europa
După ce în anii '90 am bifat prezențe non-stop la Mondiale și Europene, naționala noastră avea un coeficient excepțional. De exemplu, la tragerea la sorți pentru stabilirea grupelor preliminare în vederea CM din 2002 am fost pe locul 2 în Europa, după Spania, fiindcă au fost luate în calcul punctele făcute în preliminariile CM 1998 și CE 2000, două campanii uluitor de bune pentru noi. Acum, am fost pe locul 20, o cădere de 18 poziții, căderi asemănătoare având naționale precum Norvegia și Cehia