Articol de GSP - Publicat miercuri, 18 august 2021 20:25 / Actualizat miercuri, 18 august 2021 20:54
Ana Maria Popescu, vicecampioană olimpică în proba de spadă la Tokyo, a fost invitată lui Ovidiu Ioanițoaia în emisiunea „Prietenii lui Ovidiu”.
- Emisiunea „Prietenii lui Ovidiu” este difuzată în fiecare miercuri, de la ora 20:00. Poate fi urmărită pe pe site-ul www.GSP.ro, pe pagina de Facebook a Gazetei (link AICI), pe contul de YouTube al Gazetei (abonează-te aici), în format podcast pe principalele platforme de distribuție a podcasturilor: Apple Podcast și Spotify.
La revenirea de la Tokyo, Ana Maria Popescu a fost protagonista unui gest pe care acum îl regretă. A refuzat să dea mâna cu ministrul Eduard Novak, în semn de protest față de o declarație inoportună a acestuia, cu privire la bugetul sportului românesc. Vicecampioana olimpică și-a prezentat scuzele, dar scoate în evidență un alt detaliu. Imaginile au fost postate intenționat pe internet, chiar pe pagina de facebook a ministrului.
VIDEO Ana Maria Popescu, la „Prietenii lui Ovidiu”: „Cineva nu a vrut să stingă conflictul cu Eduard Novak”
„Am dat mâna cu ministrul când mi-a înmânat florile și diploma, dar am făcut acel gest, să nu dau mâna când am ieșit din avion, pentru că așa am simțit. Am dat frâu liber emoțiilor. A fost un gest de revoltă. Așa am simțit să mă port în secunda aceea.
Ce mi se pare mie trist, dar faptul e consumat, este că acele imagini știu ale cui erau, presa nu a avut acces acolo și era doar cineva care le-a dat. Cineva care nu a vrut să stingă acest conflict. Pentru mine oricum faptul este consumat.
Mi-am cerut public scuze pentru acel gest, care consider că nu mă definește. Nici ca om, dar nici ca sportiv, dar asta am simțit: revoltă. A fost un gest copilăresc, dar când am intrat în Salonul Oficial am dat mâna cu dânsul. Am primit diploma și florile din partea dânsului. Nici gestul meu n-a fost politicos, dar nici ce s-a întâmplat după n-a fost politicos. Pentru mine oricum subiectul este închis”, a spus Ana Maria Popescu, la „Prietenii lui Ovidiu”.
Ana Maria Popescu n-a mai vorbit cu ministrul Eduard Novak
„N-am mai vorbit cu ministrul de atunci. Din ce știu eu urmează să ajungă la Tokyo. Sportivului Eduard Novak chiar îi țin pumnii și îmi doresc să se întoarcă cu medalie. Chiar dacă mesajul meu de atunci a sunat ironic la adresa ministrului: Să aduceți dumneavoastră aurul de la Tokyo pe care eu n-am fost în stare să-l aduc.
Dar eu știam că e în pregătire pentru Jocurile Paralimpice și chiar îi țin pumnii. M-aș bucura ca toți cei șapte sportivi calificați la Jocurile Paralimpice să se întoarcă cu rezultate foarte bune”, a povestit Ana Maria.
Ana Maria Popescu, despre problemele sportului românesc
„Sunt foarte multe motive pentru care sportul merge din rău în mai rău. Dar vreau să vă spun situația mea. În ultima perioadă la Izvorani am avut cele mai bune condiții de antrenament. Eu în perioada de pregătire pentru Jocurile Olimpice am avut ce am vrut, ce-am avut nevoie. Am avut nevoie de recuperare am mers la recuperare. Am avut de nu știu ce am primit.
Dar este vorba de un sportiv, este vorba de mine. Ce se întâmplă mai jos, resursele nu mai sunt aceleași. Ce nu putea să-mi ofere mie Federația? Parteneri de antrenament. Nu mai avem sportivi și nu mai avem antrenori. Peste 40 de antrenori români de scrimă performenază pentru alte țări! Și în alte sporturi este la fel. Nu este păcat că România a investit în formarea acelor antrenori și-acum ei performează pentru alte țări? Aici este problema...
Avem o problemă reală cu care ne confruntăm. Lista antrenorilor, infrastructura, dar eu am planuri mărețe și cât sunt în viață să văd această sală în picioare. Ecoul medaliei de aur de la Rio a adus mulți copii în sala de scrimă. Și-a fost minunat! E important cum investim în copii și cum îi ajutăm să performeze.
Să nu uităm că mediul rural a fost total dat la o parte, iar dacă ne uităm în cartea de istorie a sportului românesc mulți campioni vin din meciul rural. Acolo nu se mai face sport! Eu țin minte că în școala generală veneau antrenori să facă selecții. Toți voiam să facem și bachet și volei și handbal. Acum directorii nu le mai permit accesul în școli”, a fost analiza făcută de Ana Maria Popescu.