Articol de Dan Udrea - Publicat luni, 27 septembrie 2021 07:12 / Actualizat luni, 27 septembrie 2021 07:30
Comparația acestui sezon, FCSB fără vs FCSB cu Iordănescu, arată că noul antrenor a găsit soluțiile în ofensivă, dar a prăbușit defensiva, în ciuda faptului că a beneficiat de o linie de apărare mult superioară față de cea pe care vicecampioana a folosit-o până să vină el.
Au trecut mai bine de 5 săptămâni de când Edi Iordănescu a preluat FCSB, interval de timp în care echipa a apucat să joace aproape tot atâtea partide și minute câte avusese bifate până să fie instalat noul tehnician.
Fără el el pe bancă, FCSB a jucat 7 meciuri, dintre care unul cu prelungiri, returul cu Șahtior Karagandî. Cu Edward A1, FCSB a disputat 6 jocuri, dintre care unul a avut nevoie, de asemenea, de extra-time, confruntarea din „16-imile” Cupei României împotriva lui CS Hunedoara. Cum a transformat Edi echipa, mai ales că în campionat, comparația e chiar și mai relevantă din moment ce s-au disputat câte 5 etape în acest raport „fără Edi și cu Edi”?
Apar două mari concluzii, dar și câteva semne de întrebare privind modul în care FCSB arată acum față de perioada în care, deși în acte figura ca antrenor Dinu Todoran, de fapt, „principal” era Gigi Becali.
1. DEFENSIV, a prăbușit echipa
Se spune, în general, despre un antrenor, că intervenția lui cea mai rapidă, după ce preia o echipă, se vede în sistemul defensiv. Unde se pot regla lucrurile, din punct de vedere tactic și al organizării într-un timp mai scurt decât în ofensivă, unde e nevoie și de calitatea individuală a unui fotbalist pentru a marca goluri. Iar în defensivă, aproape inexplicabil, FCSB s-a prăbușit.
- în 7 partide până să vină Edward, FCSB a încasat doar 6 goluri, adică o medie de sub un gol pe meci, mai exact 0,85
- în 6 jocuri cu Edi, FCSB a primit nu mai puțin de 10 goluri, o medie care trece chiar de 1,6 pe meci
Schimbarea în rău a sistemului defensiv e și mai greu de explicat ținând cont de componența liniei de apărare pe care noul antrenor a avut-o la dispoziție, comparativ cu ce se întâmplase până să vină el. În general, în startul sezonului, linia de 4 apărători a arătat așa: V. Crețu, Vucur (I. Cristea), Al. Crețu, S. Șerban.
Alex Crețu era reprofilat de Becali stoper, deși el e mijlocaș central defensiv, puștiul Șerban era forțat de același patron, iar Vucur abia venise la echipă. Iordănescu a schimbat aproape tot. Și a adus jucători mult mai importanți, în primul rând ca experiență, dar și ca nivel. Au apărut Vinicius și Radunovici, iar în ultima vreme și Miron. Linia lui defensivă: V. Crețu, Vinicius, A. Miron (I. Cristea), Radunovici.
Poate cel mai șocant și mai relevant meci din perspectiva modului în care noul tehnician a ratat, cel puțin până acum, să pună la punct defensiva, a fost jocul cu CS Hunedoara. O formație de Liga a 3-a a reușit să revină de la 0-3 și să trimită confruntarea în prelungiri în ultimele 30 de minute. Lucru care l-a determinat până și pe Iordănescu jr. să spună după meci:
„E inadmisibil, eu așa ceva nu pot accepta! O formație cu pretențiile noastre, care are 3-0 și joacă împotriva unui adversar de ligă inferioară, trebuie să știe să gestioneze finalul și dacă îi pleacă antrenorul de pe bancă. Voi lua măsuri”. După numai 3 zile, împotriva celei mai slabe grupări din Liga 1, FCSB a arătat aproape la fel, a încasat două goluri și a tremurat serios în ultimele minute.
În plus, noul antrenor n-a reușit să găsească o soluție stabilă pentru un post-cheie în structura unei echipe: cel de închizător. În cele 6 jocuri a folosit 3 fotbaliști: Ovidiu Popescu, Iulian Cristea și Adrian Șut. Și în acest sezon, FCSB va avea în CFR principala rivală pentru ocuparea primului loc. Iar în precedentele 4 sezoane, gruparea din Gruia a câștigat titlul în primul rând datorită defensivei.
Nu s-a întâmplat în nici unul dintre aceste sezoane ca formația clujeană să aibă, după 10 etape, atât de multe goluri încasate cum are acum FCSB, nu mai puțin de 11.
CFR, goluri primite după 10 runde
Sezon | Goluri încasate |
2017-2018 | 6 |
2018-2019 | 7 |
2019-2020 | 8 |
2020-2021 | 5 |
2. OFENSIV, a adus un plus
În schimb, echipa s-a comportat foarte bine de la mijloc în sus. Chiar dacă a suferit trei pierderi majore față de start. Moruțan a fost vândut la Galatasaray, iar Tănase și Florinel Coman s-au accidentat grav. Schimbarea în bine e relevantă:
- fără Edi, FCSB a marcat doar 9 goluri în 7 jocuri: ceea ce înseamnă o medie de sub 1,3 pe meci
- cu Iordănescu, echipa a reușit să înscrie nu mai puțin de 17 goluri, ceea ce ridică media aproape de 3 pe partidă Și aici însă, sunt lucruri care pot explica saltul formidabil. În primul rând, Gigi Becali a completat lotul cu 3 jucători de mare calitate: Keșeru, Budescu și Vali Gheorghe. În afara lui Budescu, ceilalți doi au și produs mai mult de o treime din golurile din această perioadă.
În al doilea rând, marea majoritate a acestor reușite au venit în fața unor adversari extrem de modești. Împotriva lui Dinamo s-au înscris 5 goluri în superioritate, iar alte 5 goluri au fost în poarta unei formații din Liga a 3-a.
3. PUNCTELE DIN CAMPIONAT: ceva mai multe, dar cu program mult mai ușor
În primele 5 etape, cu Becali antrenor, FCSB a adunat 8 puncte. În ultimele 5 runde, cu Iordănescu pe bancă, echipa a strâns 10 puncte. Totuși, programul a fost un pic mai greu în startul sezonului, astfel că diferența e, practic, inexistentă.
FCSB FĂRĂ IORDĂNESCU:
- 0-0 FC Botoșani - echipa adversă foarte bună
- 4-1 CSU Craiova - foarte bună
- 1-1 UTA - bună
- 2-1 GAZ Metan - foarte slabă
- 0-1 Rapid - bună
FCSB CU IORDĂNESCU:
- 1-1 Sepsi - bună
- 1-4 CFR - foarte bună
- 6-0 Dinamo - foarte slabă
- 1-0 FCU Craiova - slabă
- 3-2 Clinceni - foarte slabă
În primele 5 etape, FCSB a avut un singur adversar foarte slab, raportat la lotul pe care îl deține și la forma din acest sezon. În schimb, a jucat cu nu mai puțin de 3 echipe care se aflau pe poziție virtuală de play-off înaintea acestei runde. În schimb, Iordănescu a bifat cele 3 victorii cu formații aflate pe ultimele 4 locuri în clasament. În plus, există o foarte mare diferență.
În disputele cu contracandidatele la titlul de campioană, FCSB a fost entuziasmantă fără Edi pe bancă, 4-1 cu CSU Craiova, în vreme ce cu el a fost călcată în picioare în Gruia, 1-4 cu CFR
11șuturi la poartă a avut FCSB, în medie pe meci, cu Iordănescu antrenor. Până să vină acesta, media era de 10,6
3,3șuturi pe poartă au avut, în medie pe meci, adversarii FCSB cu Iordănescu pe bancă, însă până la venirea acestuia, media era mai mică, 2,5
Indexul InStat: Edi a adus doar 2% în plus :)
Un parametru care oferă, per ansamblu, o imagine și mai edificatoare privind exprimarea echipei e dat de indexul InStat. Cel care înseamnă o medie, calculată după un anumit algoritm, a tuturor reușitelor și nereușitelor de pe parcursul celor 90 sau 120 de minute. În primele 7 meciuri oficiale, fără Iordănescu, FCSB are o medie de 236. Cu el "principal" are mai mult, dar aproape nesemnificativ, doar 241.
Ceea ce înseamnă un surplus de numai 2%. Cel mai slab meci al sezonului a fost bifat sub comanda lui Edward, derby-ul cu CFR, în care indexul InStat a fost de numai 210, în vreme, conform aceleiași firme de monitorizare a partidelor, cel mai bun nivel a fost atins cu Hunedoara, 261, meci la finalul căruia Iordănescu jr. s-a declarat șocat de modul negativ în care s-a prezentat formația lui
CE VA URMA
În defensivă nu apar jucători....
În privința sistemului de apărare, FCSB nu va beneficia de alți fotbaliști față de ceea ce are acum. Singurul indisponibil e Panțâru, care oricum a avut parte de o accidentare extrem de gravă și va mai lipsi o perioadă importantă. În rest, actualul antrenor va trebui să rezolve hibele defensive cu jucătorii pe care îi are la dispoziție. Tot linia Crețu - Vinicius - Miron - Radunovici va fi cea de bază și cea care trebuie să aducă primul titlu de campioană după o pauză de 7 ani.
... în atac, va fi concurență mare
Cu totul și cu totul altfel vor sta lucrurile în atac. După ce vor fi recuperați Coman, Tănase și Octavian Popescu, Edi Iordănescu va avea o sarcină extrem de complicată, de a alege cine să intre din primul minut. Va avea la nivel de bancă soluții excelente. Fotbaști precum Cordea, Octavian Popescu, Vali Gheorghe ar putea să piardă statutul de titulari. Oricum, în momentul în care va avea la dispoziție întregul lot, FCSB va putea alcătui două formații care, cel puțin pe hârtie, arată bine și foarte bine.
FCSB 1: A. Vlad - V. Crețu, Vinicius, A. Miron, Radunovici - Șut - Oct. Popescu, Fl. Tănase, Fl. Coman - Budescu, Keșeru
FCSB 2: C. Straton - Haruț, I. Cristea, Ov. Popescu, S. Șerban - Olaru, Perianu, Oaidă - Cordea, I. Stoica, V. Gheorghe
3trofee are în palmares Edi Iordănescu ca antrenor, toate reușite cu CFR: titlul și două Supercupe
Citește alte știri din Liga 1:
Un nou transfer la FCSB! Gigi Becali, pentru GSP: „Luni dăm banii. Merge în cantonament”
Dinamo a ajuns în Antalya » Din Turcia, „câinii” anunță categoric: „Locul nostru e în play-off!”