FOTBAL  »  Superliga  »  FRF

FRF face investiții din fondul de rezervă » Două milioane de euro, scoase din depozite! Șefii explică: „Nu afectăm fluxul operațional”

Șefii Federației Române de Fotbal
Șefii Federației Române de Fotbal

Articol de , - Publicat marti, 09 noiembrie 2021 09:03 / Actualizat marti, 09 noiembrie 2021 15:37

Administrația Burleanu a decis ca în jur de 2 milioane de euro, o parte din fondul de rezervă al FRF, să nu mai fie ținut în depozite la banca parteneră, Banca Transilvania, din cauza dobânzilor extrem de mici, 0,01%, care nu produc nimic, ci să cumpere obligațiuni. Cei din FRF susțin că riscul este zero, iar dobânzile pot ajunge chiar și la peste 5-6% din sumă.

În ultimul Comitet Executiv al FRF, cel de săptămâna trecută, au fost votate mai multe decizii, după care acestea au fost prezentate pe site-ul forului prezidat de Răzvan Burleanu.

FRF investește în obligațiuni 

Mai puțin una dintre ele, dezvăluită de unul dintre membrii acestui organism decizional. Și anume, acceptul ca Federația să poată să investească în obligațiuni financiare o sumă mare din ceea ce reprezintă în momentul de față fondul de rezervă de la Casa Fotbalului.

Surse din interiorul Federației au confirmat pentru GSP faptul că această inițiativă a trecut de votul CEx și în perioada următoare se va demara proiectul financiar gândit de Burleanu și de colaboratorii săi pe zonă financiară.

Nedumerirea de la FRF: „De ce să stăm cu banii în stare latentă?”

Cei din FRF explică demersul: „Am decis să acționăm așa tocmai pentru a nu mai păstra anumite sume de bani în stare latentă în conturile sau depozitele băncii cu care avem colaborare. În momentul de față, dobânzile la depozitele în valută sunt, practic, fără niciun fel de dobândă. 

Aceasta e de 0,01% și atunci ne-am gândit cum am putea să acționăm, ce investiție financiară am putea realiza pentru a ne aduce un beneficiu. Și am ajuns la concluzia că obligațiunile la Banca Transilvania, care ne este parteneră, reprezintă cea mai bună decizie”.

Cei care se ocupă de zona financiară de la Casa Fotbalului dezvăluie că e vorba despre o sumă mare. „Pentru a simți că ai un randament bun și ți se întoarce ceva e nevoie de cel puțin un milion de euro pentru a investi în astfel de obligațiuni. Suma, în cazul nostru, din acel fond de rezervă, pe care o vom putea aloca, ar putea să atingă în jur de două milioane de euro. 

Dobânzile, spre deosebire de cele de la depozite, unde sunt 0,01, aici pot să plece de la 3-4% și să ajungă chiar și la 8-9%. E un altfel de randament. În plus, gradul de risc este zero. Chiar și dacă retragem acești bani înainte de perioada de scadență a investiției, nu pierdem nimic nici din suma investită, dar nici din dobânda aferentă, care se calculează în timp real, la zi”, susțin cei din FRF.

Câștig de peste 100.000 de euro pe an

În condițiile în care FRF își permite să investească două milioane de euro, întrebarea e: de ce fond de rezervă dispune în acest moment forul prezidat de Răzvan Burleanu?

„Tot ce vom aloca pentru investiția în obligațiuni va privi doar sumele care se află peste cele care îndeplinesc nivelul de siguranță. Adică să nu afectăm cash flow-ul, să nu aibă de suferit fluxul operațional, adică să fie disponibile sumele care să acopere cheltuielile pentru loturile naționale, pentru salariile angajaților și pentru celelalte cheltuieli curente”, spun șefii Federației.

Dacă FRF ar investi astăzi 2 milioane de euro într-un astfel de plasament financiar, atunci, peste un an, la o dobândă, să zicem, de 4%, media a ceea ce oferă un astfel de business, forul lui Burleanu s-ar alege cu un surplus de 100.000 de euro.

Dacă randamentul ar ajunge la ceea ce susțin cei din FRF, de 8-9%, atunci suma s-ar ridica la cel puțin 160.000 de euro anual. „Da, riscul este, practic, zero. Fiindcă pierzi acești bani doar dacă banca intră în faliment, ceea ce e exclus, mai ales în cazul celei cu care colaborează FRF, fiindcă e, poate, principalul jucător pe piața din România în acest moment. 

Ca să înțeleagă oamenii ce înseamnă o obligațiune: e, practic, un împrumut pe care cineva, aici de față e vorba despre FRF, îl acordă băncii respective, care se obligă ca peste un timp anume să-l răscumpere plătind o dobândă”, a declarat pentru GSP un analist financiar.

Cum a arătat anul financiar 2020 pentru FRF

  • 17,6 milioane de euro au reprezentat veniturile totale 
  • 1,9 milioane de euro a fost profitul realizat 
  • 3,6 milioane de euro era datoria care trebuia plătită în următorul an, adică până la 31 decembrie 2021 
  • 0 euro erau datoriile ce trebuiau stinse într-o perioadă mai mare de un an 
  • 102 angajați avea FRF la finalul anului trecut

COMPARAȚIE 2020 vs 2019: Cheltuieli cu 20% mai mici, profit cu 110% mai mare!

Capitol/an2019 (euro)2020 (euro)Creștere/scădere
Venituri20.700.00017.600.000-15%
Cheltuieli19.800.00015.700.000-20%
Profit900.0001.900.000+110%
Număr angajați161102-37%

Banca parteneră a FRF e banca numărul 1 în România

Ziarul Financiar a publicat, în vară, topul celor mai mari și mai solide bănci care activează în România. Primul loc, chiar confortabil, e ocupat de Banca Transilvania, cu care lucrează și FRF. Are o cotă de piață în țara noastră de 18,5%, cu 30% mai mult decât a doua clasată în acest clasament, BCR, și mai mult decât dublu față de Raiffeisen.

Topul băncilor în 2020

BancăCotă de piață
1. Banca Transilvania18,5%
2. BCR14,2%
3. BRD11%
4. ING9,55%
5. Raiffeisen9,16%
6. Unicredit8,11%

25 de milioane de euroau fost veniturile FRF în 2015, cel mai mare nivel, iar în acel an s-a raportat un profit imens, de peste 5 milioane de euro

22,5 milioane de euroau fost cheltuielile FRF în anul 2016, record absolut în mandatul de aproape 8 ani al lui Burleanu, în acel an echipa națională fiind prezentă la Euro 2016

Citește și: 

Academiile vor decide licenţele de Liga 1 » FRF schimbă regulamentul!

Revoltă înainte de România – Islanda: „De ce nu am fost căpoși și exigenți în vară? Am făcut Untold, Costinești, congrese...”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Stranieri
Antrenorul lui Rangers răspunde, după ce Lucescu și Hagi au cerut ca Ianis să joace mai des: „Ultima oară a fost pierdere de timp”
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Handbal
Tensiuni înaintea unui nou duel Kosovo – România, programat diseară » Îndemnul căpitanului echipei kosovare: „Haideți să îi primim așa pe români!”
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei
Stiri extrasport
Cum arată la 50 de ani fosta soție a lui Gabi Balint » Mesaj emoționant primit de fostul manechin de ziua ei

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (7)
gopo1.
gopo1.  •  09 Noiembrie 2021, 22:06
Postat de alexpreda pe 09 Noiembrie 2021, 17:48

Dupa cati ani si-au dat seama ca 0.01% dobanda nu inseamna ceva?

Condusa de stoichita si girata de burla gasca de 42 de asa zisi referenti zonali cica

gopo1.
gopo1.  •  09 Noiembrie 2021, 22:04

Sa mai scoata burla ceva lovele pentru oamenii din teritoriu, aia care aduc voturi si care tocmai s-au ocupat de "selectia" la U14, cica asa-zisa viitoare nationala U15, viitorul si cresterea valorica a "folbalului" din Romania, niste jăguri de oameni care si-au batut joc de copii doar de dragul voturilor si a prieteniilor, scoateti meleoanele dragi tovarasi ai lui burla ca *** din teritoriu muncesc pentru cresterea valorica a fotbalului prin selectiile astea juvenile, vezi rezultatele si expertiza acestor specialiști reflectate in Romania-Haiti de acum 2 ani, asa ca burla si gasca lui de profitori dati-i inainte cu investitiile, sa vina meleoanele

Acest comentariu a fost moderat deoarece continea limbaj vulgar sau jignitor.

dumitru82drugan
dumitru82drugan  •  09 Noiembrie 2021, 19:51

O tacma de infractori condusa de Stoichita !

Vezi toate comentariile (7)
Comentează