SPORTURI  »  CICLISM  »  KAZAHSTAN

SPECIAL GSP Cum se „machiază” o tiranie » Legătura dintre revolta sângeroasă din Kazahstan și ciclismul de top din Europa

Articol de - Publicat vineri, 28 ianuarie 2022 15:38 / Actualizat vineri, 28 ianuarie 2022 15:56

Astana Qazaqstan, echipa finanțată de un regim acuzat că a deschis focul împotriva cetățenilor care protestau pentru o viață mai bună, aleargă anul acesta într-un nou sezon ciclist în marile curse urmărite de milioane de fani. Nu este singura echipă care a devenit ținta unor critici pe criterii morale.

În momentul în care vor îmbrăca tricourile Astana Qazaqstan în prima lor cursă din acest sezon, sportivi precum Vincenzo Nibali - câștigătorul tuturor celor trei mari tururi, sau Miguel Angel Lopez, cățărătorul columbian, vor pedala oficial în echipa sponsorizată de un regim acuzat că a zdrobit cu forța armelor o revoltă populară izbucnită în ianuarie.

Revolta cu pricina a izbucnit acum câteva săptămâni în Kazahstan, după creșterea prețului la carburant.

Cum se „machiază” o tiranie » Legătura dintre revolta sângeroasă din Kazahstan și ciclismul de top din Europa
O mașină arsă în revolta dură din Almaty, Kazahstan, foto: Imago

Primele manifestații s-au transformat rapid într-un protest general față de problemele economice ale populației și lipsa de reforme politice din statul autoritarist, condus de la obținerea independenței și până acum de un regim cu mână de fier.

În scurt timp, revolta s-a transformat într-o baie de sânge, Președintele Kassim-Jomart Tokaev a acuzat protestatarii de terorism, a invocat un complot al unor forțe externe și a ordonat forțelor de securitate să tragă în oameni, în vreme ce a chemat în ajutor și trupele ruse, pentru a-și propti regimul.

În vreme ce unii analiști au văzut în tulburările din țară și un conflict intern între Tokaev și fostul său mentor, Nursultan Nazarbaev, consensul experților este că revolta a avut în mare parte o dimensiune populară, alimentată de nemulțumirile sincere ale cetățenilor.

Bilanțul în urma ciocnirilor cu forțele de ordine a fost sumbru: sute de morți, numeroși răniți și mii de oameni arestați. ONU a cerut eliberarea acestora din urmă, dar soarta lor este încă neclară, iar publicații cu o excelentă acoperire regională, precum EurasiaNet, au documentat cazuri de manifestanți uciși de forțele de ordine, inclusiv în custodie. 

Ce este Qazaqstan? Un nou brand de țară

Echipa Astana Qazaqstan a fost prezentată oficial cu doar o lună înainte de revoltă, la începutul lunii decembrie, în capitala țării, Nur-Sultan, fostă Astana, redenumită după fostul lider autoritar.

Printre sportivi se află Vincenzo Nibali, Miguel Angel Lopez, dar și alți sportivi de top precum Gianni Moscon, David De La Cruz sau kazahul Alexei Lutsenko.

Echipa este condusă de Alexander Vinokourov, care în trecut a candidat în alegerile parlamentare din Kazahstan - un simulacru de democrație, potrivit organizațiilor internaționale - și este colonel onorific în armata țării. 

Cum se „machiază” o tiranie » Legătura dintre revolta sângeroasă din Kazahstan și ciclismul de top din Europa
Alexander Vinokourov, liderul celor de la Astana, foto: Imago

În vreme ce este limpede că fiecare sportiv aleargă pentru propria glorie, la fel de clar este că echipa Astana Qazaqstan există cu scopul de a promova statul central-asiatic.

„Qazaqstan”, spune site-ul echipei, „este un nou brand al statului pe scena internațională, care combină tradițiile vechi de secole, limba, cultura și strategia dezvoltării țării în lumea de azi”.

Este și motivul pentru care sponsorul principal al echipei este fondul suveran Samruk-Kazyna, al statului kazah, care deține un număr de companii majore ale țării.

Cum să îți speli imaginea prin sport

Evenimentele sângeroase petrecute în urmă cu câteva săptămâni în Kazahstan au alimentat dezbaterea din ciclism privind folosirea sportului cu scopul de a „spăla” imaginea unor regimuri criticate pentru încălcarea drepturilor omului.

Conceptul - în engleză cunoscut drept „sportswashing”, a fost enunțat de organizația Amnesty International. 

„E un mod prin care aceste țări încearcă să schimbe subiectul, încearcă să mute orice conversație privind abuzurile lor asupra drepturilor omului și să genereze în schimb presă pe tema evenimentelor sportive”, a explicat un oficial al organizației Human Rights Watch pentru site-ul Fair Planet

Într-un text publicat recent, site-ul The Inner Ring, dedicat ciclismului, întreabă cum mai poate fi ignorată situația din Kazahstan, o țară condusă de un regim autoritarist, în special în lumina noilor evenimente.

„Sunt valorile echipei împărtășite de co-sponsorii săi, firme precum Wilier sau Giordana?”, se întreabă jurnaliștii.

Întrebarea a fost pusă și de jurnaliștii altui site, Cycling News, care au vorbit chiar cu Uniunea Ciclistă Internațională (UCI) pentru a afla care este poziția oficială în acest caz.

Poziția cu pricina a fost una „apolitică”. 

„Subiectul drepturilor omului are o importanță majoră pentru UCI. Totuși, nu jucăm niciun rol în politică și nu ne angajăm în dezbaterea politică. Credem ferm că sportul și politica nu ar trebui amestecate și de aceea nu vom comenta pe tema situației actuale din Kazahstan”, a spus UCI.

Dincolo de problemele morale, Astana s-ar putea găsi, posibil, și în altfel de dificultăți, unele financiare, cu care s-a mai confruntat în trecutul recent. 

Omul care l-a readus pe Vinokourov în fruntea echipei anul trecut, fostul premier kazah Askar Mamin - demonstrând implicit implicarea politicului în această echipă - a fost demis din fruntea guvernului de președintele Tokaev, chiar în toiul revoltelor.

Rămâne de văzut dacă noul guvern va oferi echipei de ciclism atenția și sprijinul financiar necesar pentru a întreține vedete de talia lui Nibali. 

Alte echipe, alte acuzații

În centrul dezbaterii pe teme morale din ciclism, alături de Astana se află și alte echipe precum Bahrain Victorious.

În 2019, mai mulți activiști pentru drepturile omului au scris UCI un mesaj în care au avertizat că echipa, pe atunci numită Bahrain Merida, este folosită ca un vehicul pentru spălarea imaginii guvernului din Bahrain, acuzat de abuzuri asupra drepturilor omului.

„Guvernul din Bahrain are reputația că folosește evenimente sportive pentru a distrage atenția internațională de la abuzurile îngrozitoare asupra drepturilor omului”, a precizat scrisoarea, ”și ne temem că participarea Bahrain Merida în competițiile UCI este parte a acestor scopuri”.

Printre acuzațiile menționate de organizațiile pentru drepturile omului la adresa regimului din Bahrain se numără măsurile luate pentru reprimarea protestelor izbucnite în timpul „Primăverii Arabe”, în 2011, când 28 de civili au murit, inclusiv cinci oameni care ar fi fost torturați pe când se aflau în custodia forțelor de securitate.

Bahrain Merida a respins acuzațiile, spunând că sunt ilogice și că echipa este oricum complet distinctă și separată de guvernul din Bahrain.

Potrivit site-ului echipei, Bahrain Victorious, așa cum se numește acum echipa, se bucură de sprijinul Bahrain Economic Development Board (o agenție publică care se ocupă cu atragerea de investiții), și al mai multor companii printre care Bapco (compania petrolieră din Bahrain), Batelco (compania de telecomunicații din Bahrain) și altele asemenea.

UAE Team Emirates, echipa care îl angajează pe unul dintre cei mai buni cicliști ai momentului, slovenul Tadej Pogacar, câștigător al ultimelor ediții ale Turului Franței, s-a lovit și ea de critici în trecut.

Ultimele au venit în urmă cu câteva luni, când Amnesty International i-a criticat decizia de a cumpăra licența Alé BTC Ljubljana, cu intenția de a-și lansa propria echipă de feminină.

„Acest pas pare o altă tentativă a Emiratelor de a-și cumpăra intrarea în lumea prestigioasă a sportului, pentru a-și îmbunătăți imaginea, ascunzând abuzurile împotriva drepturilor omului”, a spus Amnesty, subliniind că drepturile femeilor sunt deseori cele care au de suferit.

„Spălarea imaginii prin sport nu e ceva nou pentru UAE - de la investițiile sale de succes în cluburi de fotbal precum Manchester City sau Melbourne City la găzduirea unor turnee majore de golf și a grand prix-ului din Abu Dhabi”, a continuat comunicatul organizației.

De la balene la SUV-uri

În ultimii ani, în colimatorul criticilor din lumea ciclismului s-au mai aflat și alte echipe, printre care Bike Exchange, acuzată că a acceptat un sponsor saudit. Competițiile cicliste organizate în Orientul Mijlociu au fost și ele criticate. 

Dar un articol din cotidianul The Guardian a atras atenția că și echipa Israel-Premier Tech - fostă Israel Start-Up Nation ar trebui să beneficieze de un tratament critic, deoarece încearcă să îmbunătățească imaginea țării, în contextul criticilor primite pentru tratamentul aplicat palestinienilor. 

Cum se „machiază” o tiranie » Legătura dintre revolta sângeroasă din Kazahstan și ciclismul de top din Europa
Una dintre uzinele Ineos, foto: Imago

Patronul echipei este omul de afaceri israeliano-canadian Sylvan Adams, cel care s-a dovedit instrumental în organizarea startului Giro 2018 în Israel. El a insistat că proiectul este unul apolitic și sponsorizat în mare parte din fonduri private - primind doar o mică sumă din partea biroului israelian pentru turism.  

Iar alții au arătat cu degetul spre Ineos. Într-adevăr, după ce au făcut apel la salvarea balenelor, pe vremea când alergau sub culorile Sky, aceiași cicliști s-au trezit că promovează un SUV - dușmanul natural al bicicletelor, ar spune unii - și o companie criticată de organizațiile pentru protecția mediului.

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Echipa României, eliminată de la primul duel: Niculescu și Ruse au cedat la dublu
Tenis
România – Japonia 1-2, în turneul final al BJK Cup » Echipa României, eliminată de la primul duel: Niculescu și Ruse au cedat la dublu
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Nationala
Mircea Lucescu a ales între Bîrligea și Drăguș » A anunțat titularul cu Kosovo
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!
Liga 2
Fostul patron din Liga 1 se implică la Corvinul Hunedoara!

Dan Negru, interviu EXCLUSIV: „Femeia avea coșciugul copilului pregătit, nu uit niciodată ce a făcut Becali” » De la Hagi la Iosif Sava sau o ofertă politică: „Mi-au propus Primăria Timișoarei, mă uitam după camere TV”

Daniel Oprița, singurul antrenor invincibil din primele două ligi, s-a destăinuit în Gazeta: „Dacă tot n-avem drept de promovare, le-am spus un lucru” + „Sportiv, Steaua a mers cu același nucleu până în Liga 1”


Comentarii (2)
1481130088847024
Constantin Vaetus  •  29 Ianuarie 2022, 06:59

Când a fost atacat Capitoliul de ce oare au intervenit forțele de ordine? Unde se spune că este democrație pură?

7kay
7kay  •  28 Ianuarie 2022, 16:52

Chiar așa. Nu este nevoie să fim in Kazahstan. Au scumpit benzina și motorina de zici că România este o țară de bancheri. N-ar fi rău să le dăm și noi foc guvernanților

Vezi toate comentariile (2)
Comentează