SPORTURI  »  ALTELE  »  ȘAH

INTERVIU-EVENIMENT De la Karpov la Putin » Legendarul șahist Garry Kasparov, interviu eveniment în GSP: „Comunismul e o otravă”

Garry Kasparov: „Iubesc șahul, dar sunt atâtea altele de făcut în viață +10   FOTO
Garry Kasparov: „Iubesc șahul, dar sunt atâtea altele de făcut în viață"

Articol de , - Publicat vineri, 06 mai 2022 09:54 / Actualizat vineri, 06 mai 2022 10:09

Garry Kasparov este imaginea șahului proiectată în sistem 4K asupra lumii. Clară, limpede, atrăgătoare și interesantă. Ca orice personalitate veritabilă, nu ține să îți arate cât de sus este el și câte pilde de viață are în portofoliu. 

  • Cine e Garry Kasparov? Născut la Baku în 1963, fiul Klarei Gasparian și al lui Kim Moiseevici Weinstein, Garry Kasparov a început să practice șahul în mod organizat de la vârsta de 7 ani.
  • De la 10 ani a început pregătirea specializată la școala fostului campion mondial Mihail Botvinnik.
  • A devenit mare maestru în 1980, la vârsta de 17 ani, iar în 1985 îl învinge pe Anatoly Karpov și cucerește titlul mondial, pe care îl păstrează până în 2000.
  • Din 1993 începe opoziția față de federația internațională, FIDE, care îl deposedează de titlu. În același an înființează alternativa Professional Chess Association și se încoronează campion mondial și al acestei versiuni.
  • Personalitate puternică, implicată politic și social, Kasparov este unul dintre cei mai mari adversari și contestatari ai regimului Putin.
  • Kasparov se află în București cu ocazia etapei inaugurale a turneului internațional Grand Chess Tour, găzduit de capitala României.

Slalomează printre obligații contractuale, conferințe de presă și interviuri. Suportă cu stoicism întrebările (prea) insistente despre război și despre Vladimir Putin, dar răspunde cu o răbdare de șahist obișnuit cu tertipurile adversarilor. Vorbește clar, nu se pierde în amintiri, iar în amănunte nici atât. 

Are o inteligență care sintetizează idei și emite lucruri nespuse. Este natural, păstrează însă o distanță profilactică față de interlocutor. Gazeta Sporturilor a supraviețuit pe lista de pe care marele campion a tăiat o mulțime de nume de instituții media. Gazdele evenimentului ne previn că știe foarte bine cu cine urmează să vorbească. Să fim atenți deci.

- Nu ți se întâmplă des să poți vorbi cu o legendă a șahului. Știu că nu avem timp foarte mult, așa că aș trece direct la prima întrebare.
- Nu este niciodată de ajuns timp. Timpul este întotdeauna cel mai mare adversar al nostru. Inclusiv în șah. Dar putem vorbi liniștiți atât timp cât este nevoie.

- Ați deținut titlul de campion mondial timp de 15 ani neîntrerupt. Ați fost cel mai tânăr campion mondial, de la 22 de ani. Ați deținut ani în șir cel mai bun coeficient ELO, sunteți deținătorul a 11 Oscaruri ale șahului. Atunci când v-ați retras din activitatea competițională, în 2005, aveați doar 42 de ani neîmpliniți. De ce? Simțeați că e prea mult, că sunteți obosit, că nu mai aveați dorința de a câștiga?
- Nu este vorba neapărat despre oboseală și dorința de a câștiga, ci de contribuția pe care o poți aduce jocului de șah. Asta am învățat de la mama mea încă din perioada cea mai timpurie a carierei mele. Că șahul nu este doar despre a câștiga, ci despre cum poți contribui la frumusețea lui.

- Să ai o viziune originală?
- Exact, să deschizi capitole noi, orizonturi noi. Să fii nu doar campion, ci și vizionar. Eu voiam ca la orice meci să aduc ceva nou șahului. Or, de la un punct încolo am simțit că dorința de a câștiga era tot acolo, dar îmi pierdusem cumva apetitul pentru noul din jocul meu.

Garry Kasparov: „Iubesc șahul, dar sunt atâtea altele de făcut în viață"

- Mai era și altceva?
- Da, pentru personalitatea mea era bine să-mi concentrez atenția și energia și în alte direcții, să mă orientez și către altceva. Să fac și alte lucruri. De exemplu, să citesc și cărți-cărți, nu numai cărți de șah. Dar se întâmpla că Rusia avea în continuare nevoie de mine, era perioada de început a dictaturii lui Putin.

- Erați unul dintre instrumentele cele mai bune de propagandă ale regimului.
- Da, și nu doream asta. Dar suntem datori față de noi înșine să punem punct și să facem schimbări. Să te îmbunătățești mereu. Ai hardware-ul, dar trebuie să dai upgrade periodic la software. Sunt îndrăgostit și acum de șah, însă sunt atâtea și atâtea alte lucruri de făcut în viață.

- Cum arată noua viață a lui Garry Kasparov?
- Așa este, practic mi-am construit o nouă viață. În anul în care am renunțat la activitatea competițională m-am căsătorit. Și îi datorez enorm soției mele pentru această nouă viață. Mi-am construit o viață nouă cu soția mea, fără șah, dar cu alte orizonturi de explorat. O viață în care am devenit independent de gloria câștigată din șah.

De la Karpov la Putin » Legendarul șahist Garry Kasparov, interviu eveniment în GSP: „Comunismul e o otravă”
Garry Kasparov // foto: Raed Krishan - GSP

„Karpov era un om al regimului. Și așa a rămas. Comunismul e o otravă”

- Ați jucat de 4 ori cu titlul pe masă împotriva lui Anatoly Karpov. O rivalitate istorică, comparabilă, de exemplu, în tenis cu rivalitatea dintre Federer și Nadal. A fost rusul cel mai puternic adversar al dumneavoastră?
- Chiar de 5 ori am jucat împotriva lui Karpov. Nu știu dacă a fost cel mai puternic adversar, dar s-a întâmplat să îl înving de fiecare dată în ceea ce a fost cea mai importantă perioadă din cariera mea. Au fost meciuri multe împotriva unui mare campion și care au adus o contribuție importantă profilului carierei mele.

- În afară de faptul că era un mare campion, l-ați perceput ca pe un om al sistemului sovietic, în vreme ce dumneavoastră erați rebelul?
- Nu l-am perceput așa, era un om al sistemului. Și așa a rămas. Pot înțelege până la un punct ce s-a întâmplat atunci și că, spre deosebire de mine, care eram un rebel, el alesese să fie un om al regimului. De neiertat este că și astăzi, în calitate de parlamentar, votează pentru crimele regimului Putin. Asta este trist, pentru că acum avea și alte opțiuni. Este un om bogat, are un renume pe care putea să nu îl păteze.

- Cum vă trata regimul sovietic? Ca pe o vedetă de dimensiuni planetare sau ca pe un cui în talpă?
- Oho! M-am găsit tot timpul într-o poziție dificilă pentru că sunt anticomunist. Am gândit întotdeauna că sistemul comunist este ca o otravă. Și nu doar pentru Rusia, ci și pentru alții din jur, cum erau țările din estul Europei, inclusiv România. Dar și mai departe, până în Indochina, de exemplu, ori în Africa și America Latină. Pe de altă parte, eram un produs al școlii sovietice de șah, un ambasador intelectual al Uniunii Sovietice. Care trebuia să arate lumii superioritatea acestui regim și decadența Occidentului. Șahul era un eficient instrument de propagandă.

Kasparov și lupta politică: „Când am deschis gura împotriva sistemului, am încetat să mai fiu campion sovietic"

- Dar nu v-ați împăcat cu această postură.
- Din momentul în care am deschis gura și am spus lucruri, am încetat să mai fiu un campion sovietic și am devenit un nedorit critic al sistemului. Care sistem recunosc că mă și ajutase să devin ce devenisem în șah. Totuși, fiind campion mondial, eram un soi de înalt prelat, intangibil. Plus că în Rusia nu mai era Stalin la putere, ci Gorbaciov.

- Șahul era un sport mai vizibil în anii '80-'90? Și de ce, dacă era așa, erau campioni de alt calibru, eventual și figuri mult mai carismatice?
- Este o iluzie optică. Acum sunt foarte multe opțiuni să îți petreci timpul, iar în tabloul cel mare șahul pare o fereastră mai mică decât înainte. De fapt, șahul acum este mult mai mare decât în anii '70 sau '80. Uitați-vă la câți copii îl practică, la câte evenimente dedicate șahului sunt în lume! Vă dați seama că atunci când am jucat împotriva lui Karpov, CNN-ul de-abia se năștea?

- Din ce știu, nu ați jucat împotriva lui Bobby Fischer. L-ați întâlnit vreodată, ați discutat cu el? V-ați regăsit în el, în spiritul lui antisistem, rebel?
- Nu am jucat împotriva lui, nu l-am întâlnit niciodată. Dar da, el a schimbat fața șahului și partidele lui m-au inspirat. Aveam 9 ani când Fischer a devenit campion mondial, începutul carierei mele a coincis cu epoca în care Fischer a dominat șahul.

- Ce este de fapt șahul, sport sau știință? Sau și, și, din moment ce se spune că șahul este sportul minții? 
- Depinde, șahul înseamnă mai multe. Șahul este și joc, și artă, și sport. De aceea a supraviețuit și continuă să atragă. Șahul are mai multe niveluri, mai multe fețe. Te poți desfăta cu jocurile marilor maeștri din trecut, dar și cu meciurile contemporanilor. Șahul este și știință și este și sport, fiindcă contează cine câștigă, cine este primul. Ați văzut care este prima întrebare, cine este campionul mondial?

2851a fost coeficientul ELO al lui Kasparov, cel mai mare atins vreodată până în 2013, când a fost întrecut de norvegianul Magnus Carlsen, care deține un ELO de 2882

„Magnus Carlsen domină de 10 ani, mă bucur că am reușit să-l ajut"

- Cine v-a influențat cel mai mult stilul de joc? Copil fiind, știu că ați început la școala lui Mihail Botvinnik?
- E foarte mult spus că am învățat șah la școala lui Botvinnik, aveam 10 ani când am ajuns acolo și eram deja candidat la titlul de maestru. Dar este adevărat că am avut prilejul să învăț de la marii maeștri ai școlii ruse. Și pentru că am învățat de la ei, întotdeauna m-am simțit dator să dau ceva înapoi. De aceea lucrez cu staruri în devenire la Kasparov Chess Foundation. Fundație care anul acesta împlinește 20 de ani și se extinde și în Europa.

- De ce a fost atât de puternică școala rusească/sovietică? Circula o anecdotă că rușii jucau șah ca să își omoare timpul în lungile și geroasele ierni siberiene.
- Asta nu știu, pentru că eu m-am născut la Baku, în Azerbaidjan. Unde nu aveam iernile siberiene. Și vorbim nu atât despre școala rusescă, cât despre cea sovietică. Dispărând Uniunea Sovietică, rușii au rămas o forță, dar nu mai sunt cei mai puternici. Acum, America produce cele mai promițătoare talente. De asemenea, India. Este foarte mult despre cine are și resurse materiale pentru a se putea dezvolta.

- În anii din urmă, cine vi se pare figura proeminentă a șahului?
- Magnus Carlsen, fără îndoială. Este omul care domină șahul de 10 ani, este un extraordinar ambasador al jocului. Și mă bucur că am reușit să îl ajut în anul în care am lucrat împreună. Și sunt mândru că am lăsat urme în șahul lui. Magnus Carlsen a învățat nu atât de la mine, cât din jocurile mele. Așa cum eu am învățat din jocurile lui Tal sau Botvinnik. 

22 de aniavea Kasparov în 1985 când a cucerit titlul mondial învingându-l pe Anatoli Karpov. Era cel mai tânăr campion mondial din istoria șahului

De ce crede Kasparov că femeile nu sunt la nivelul bărbaților în șah

- De ce femeile nu sunt la nivelul bărbaților în șah? Nu luați întrebarea ca pe o constatare discriminatorie.
- De ce femeile nu sunt cei mai mari maeștri chef în restaurante? Sau cele mai faimoase compozitoare? Nu știu, cred că sunt reminiscențele unei tradiții. Ale unor prejudecăți. Dar mi se pare că lucrurile se schimbă. Încet, dar se schimbă. Uite, unguroaica Judith Polgar, de exemplu, a ajuns în Top 10, asta este o mare performanță.

- Ați jucat împotriva șahiștilor români?
- Da, sigur. De două ori, ba nu, chiar de trei ori, împotriva lui Florin Gheorghiu, primul meci știu că a fost o remiză, pe celelalte le-am câștigat. Am mai jucat și împotriva lui Ghițescu, cu care am făcut o remiză foarte rapidă la Olimpiada din '98.

- A făcut epocă înfrângerea dumneavoastră din 1997 în fața computerului IBM. Cum a fost posibil?
- Am jucat rău în acel meci, am comis greșeli. Așa pierzi, când faci greșeli. A fost vina mea că nu am fost bine pregătit pentru acel meci. Care, iată, a rămas în istorie, căci altfel nu ați fi întrebat. Astăzi dacă instalați un program pe telefon aveți un computer mai performant decât acel Blue care m-a învins pe mine!

Serial GSP despre șah, după succesul Netflix cu „The Queen’s Gambit” » Episodul 10: Omul împotriva mașinii: Kasparov Kasparov Kasparov vs Deep Blue
SERIAL
Serial GSP despre șah, după succesul Netflix cu „The Queen’s Gambit” » Episodul 10: Omul împotriva mașinii: Kasparov Kasparov Kasparov vs Deep Blue

Ca să compari jucătorii trebuie să îi pui față în față. Or, asta e imposibil. E ca și cum te-ai întreba cine a fost mai mare, Newton sau Einstein? Iubesc la fel de tare șahul și acum. Când m-am retras am făcut pentru că simțeam că pierdusem ceva din apetitul pentru noul din jocul meu. Șahul nu este doar exercițiul de a cîștiga, ci actul de a căuta frumusețea
- Garry Kasparov

255 de săptămâniîn total a fost Kasparov lider mondial al șahului, începând cu anul 1984 până la retragerea din 2005

Putin este dictator de 20 de ani, nu de acum, cum au descoperit unii. Iar în realitatea lui este un om perfect rațional. Dictatorii spun why not, nu why. De ce nu?, nu de ce? Când va înceta războiul din Ucraina? Când va fi distrusă armata lui Putin. Nu este nicio altă posibilitate
- Garry Kasparov despre Vladimir Putin

Citește și alte articole de șah: 

Bobby Fischer - Istoria unui erou însingurat: „Povestea adevărată care a inspirat filmul. Să pornim!”

Ce ne învață șahul? 12 motive pentru a ne învăța copiii să îl joace

Confruntarea Karpov – Kasparov: epoca de glorie

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Stiri extrasport
Cine este Călin Georgescu, candidatul-surpriză care speră la accederea în turul 2 al alegerilor prezidențiale » Ce sport extrem practică
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Stiri extrasport
Momente ca în peluză, imediat după apariția exit poll-ului pentru prezidențiale: „Demisia, demisia!” » Stupoare la sediul partidului
Cum arată numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta LIVE dintre Ciolacu, Georgescu, Lasconi și Simion
Stiri extrasport
Cum arată numărătoarea parțială a voturilor de la alegerile prezidențiale: lupta LIVE dintre Ciolacu, Georgescu, Lasconi și Simion

Marea iubire a lui Ion Țiriac are o afacere de succes » Cu ce se ocupă femeia: „M-a ajutat”

Alegeri prezidențiale 2024 în România: rezultate, exit poll și toate informațiile » Planurile principalilor candidați pentru sportul românesc! Cine intră în turul 2?


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează