GSP SPECIAL  »  IDEILE GAZETEI  »  ISTORIA LA RAPORT

ISTORIA LA RAPORT Episodul 5: Finala Cupei Campionilor 1989 » Steaua a driblat mai mult la 0-4 cu AC Milan, dar a făcut doar 10 faulturi și a fost ucisă pe contraatac!

Articol de - Publicat marti, 24 mai 2022 09:14 / Actualizat marti, 24 mai 2022 16:40

Finala din 1989, Steaua - AC Milan 0-4, are parte de cifre surprinzătoare în urma monitorizării InStat.

  • CONTEXT: Gazeta Sporturilor a lansat luna trecută „Istoria la raport” - un proiect special prin intermediul căruia vom privi cu alți ochi faze celebre, vom înțelege diferit cum s-au obținut victorii memorabile și vom aprecia altfel jucători renumiți;
  • Redacția GSP a ales 10 meciuri faimoase din istoria fotbalului românesc și a finanțat analizarea lor din perspectivă modernă, cu ajutorul tehnologiei și al instrumentelor de ultimă generație;
  • Mai exact, toate aceste partide de neuitat pentru români vor fi disecate prin intermediul rapoartelor de performanță InStat, compania ce livrează statistici minuțioase din fotbalul actual către mii de cluburi și milioane de fani din întreaga lume;
  • Reinterpretarea istoriei prin filtrul acestor rapoarte este o adaptare la nevoile actuale ale fanilor, pentru care fotbalul devine mai spectaculos dacă e privit prin intermediul statisticilor detaliate;
  • Cele 10 meciuri analizate de Gazetă în proiectul „Istoria la raport” vor fi, în ordinea disputării lor: 
    » Brazilia - România 3-2 (1970)
    » România - Italia 1-0 (1983) 
    » Steaua - Anderlecht 3-0 (1986) 
    » Steaua - Barcelona 2-0 (1986) 
    » Steaua - AC Milan 0-4 (1989) 
    » Steaua - Dinamo 0-3 (1989) 
    » România - Argentina 3-2 (1994) 
    » România - Suedia 2-2 (1994) 
    » România - Anglia 3-2 (2000) 
    » România - Slovenia 1-1 (2001)

Raportul cel mai șocant e cel al agresivității: Steaua a făcut doar jumătate din faulturile comise de italieni și nu a luat niciun avertisment. Posesia n-a fost foarte dezechilibrată, 47%-53%, însă Milan a avut cu 25% mai multe dueluri câștigate în atac și de 3 ori mai puține mingi pierdute în propriul teren. Poate cea mai ciudată concluzie e cea a modului în care a arătat raportul șuturilor în urma contraatacurilor: 10-1 pentru trupa marelui Arrigo Sacchi,

Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!

EPISODUL 5: Steaua - AC Milan 0-4 (1989) » Steaua a driblat mai mult decât Milan, dar a făcut doar 10 faulturi și a fost ucisă pe contraatac!

Cu 7 luni înaintea Revoluției, Steaua disputa a doua finală în competiția principală a echipelor de club. După triumful de la Sevilla, din 1986, roș-albaștrii se aflau din nou într-un meci cu trofeul Cupei Campionilor Europeni pe masă. 

De această dată, adversară a fost AC Milan, campioana Italiei, considerată la vremea respectivă o echipă realmente fabuloasă, un adevărat monstru. 

Cu tripleta olandeză Rijkaard-Gullit-Van Basten, italienii porneau mari favoriți, mai ales după ce, cu o lună mai devreme, spulberaseră Real Madrid, în returul semifinalelor, scor 5-0, cele 5 goluri fiind marcate încă din prima oră de joc! Iar diferența dintre cele două echipe a fost confirmată de scorul finalei, 4-0 pentru italieni, după 3-0 la pauză și după ce Van Basten a marcat golul 4 în primul minut al reprizei secunde. 

Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!

Monitorizarea InStat aduce însă, la 33 de ani de la acel moment, concluzii extrem de surprinzătoare.

1. A fost bombardament la poarta lui Silviu Lung

  • Cel mai șocant raport este cel al șuturilor expediate în primele 30 de minute, perioadă în care AC Milan reușise să facă 2-0. În acest interval, italienii au tras de 11 ori către buturile lui Lung, în vreme ce Steaua a făcut-o o singură dată! 
  • De fapt, volumul total al șuturilor arată o presiune fantastică pusă de milanezi pe buturile Stelei 

27-12a fost raportul șuturilor la poartă

12-1a fost raportul șuturilor pe poartă, ambele, evident, în favorea italienilor

10 șuturiau tras Gullit și Van Basten, de peste 3 ori mai mult decât cuplul Lăcătuș (2) - Pițurcă (1

2. Steaua n-a contat pe contraatac, Milan a făcut spectacol

Deși campioana Italiei a fost cea care a controlat meciul și s-a aflat mai mult în terenul advers, Steaua a fost incapabilă să dezvolte contraatacuri prin care să producă ocazii la poarta lui Galli, deși avea în teren jucători precum Hagi, Lăcătuș, Pițurcă, iar după pauză și pe Balint. De fapt, echipa care a contat pe această fază de joc și care a produs ocazii pe contraatac a fost AC Milan.

Atacuri/cu șuturiSteaua AC Milan
Poziționale 8 12
Contraatacuri10
Faze fixe35

3. Italienii au faultat de două ori mai mult!

Este cel mai surprinzător raport al analizei. Deși s-a apărat în majoritatea timpului și a fost nevoită să alerge după minge și după adversari, Steaua a făcut doar 10 faulturi tot meciul, jumătate din cât au faultat italienii.

 De exemplu, Ruud Gullit, care a marcat două goluri, n-a fost faultat niciodată în acea finală, el fiind pe gazon timp de 60 de minute. Doar doi jucători români au suportat mai multe faulturi decât a comis întreaga echipă antrenată de Iordănescu. Lăcătuș a fost faultat de 6 ori, Minea de 5 ori. Gullit și Rijkaard deloc!!! 

Dintre titularii Stelei, numai 6 fotbaliști au faultat și doar 3 au comis cel puțin două faulturi. AC Milan a fost mult mai agresivă și implicată: 9 dintre jucătorii de câmp au faultat, singurul care n-a făcut-o a fost Tassotti, și nu mai puțin de 6 dintre ei au comis mai mult de un fault.

0cartonașe galbene a încasat Steaua în finala cu AC Milan, de la italieni a fost avertizat Baresi

4cartonașe galbene a primit Steaua în finala cu Barcelona, din 1986, spaniolii luând doar două avertismente

25-25a fost raportul faulturilor în finala Steaua - Barcelona din '86, în vreme ce același parametru a avut scorul 10-20 în finala Steaua - AC Milan

4. Paradoxul posesiei

Raportul total al celor 90 de minute a fost 53%-47% pentru AC Milan. Pasele complete au arătat un echilibru și mai mare: 415 pase reușite de italieni și 411 reușite de Steaua. Iar procentul de pase bune din totalul celor încercate, perfect egal: 87%. 

Totuși, problema mare a fost că acolo unde a contat cu adevărat, în zonele terenului și în acțiunile de joc care produc ocazii, AC Milan a strivit-o pe campioana României:

Zona de joc/PaseSteauaMilan
În ultima treime50131
În careul advers819
Pase din centrări18

Topul celor mai buni pasatori în acea finală

STEAUAAC MILAN
Iovan 94%Costacurta 100%
Ungureanu 91%Ancelotti 94%
Bumbescu 88%Tassotti 91%
+10 FOTO

5. 23-10 pentru Milan la acțiunile în careul advers

Aproape la toate capitolele, cu excepția unuia, Milan a fost net superioară. Dominarea e oglindită perfect și de acțiunile reușite de cele două formații în zonele din jumătatea adversarei.

Zona de acțiune/AcțiuniSteauaAC MilanSurplusul italienilor
Jumătatea adversă6380+27%
Ultima treime2446+92%
În careul advers1023+130%

6. Diferență uriașă și la duelurile aeriene

Capitolul dueluri a fost, de asemenea, dominat de Milan, însă diferența a fost foarte mare în ceea ce privește duelurile aeriene.

Au existat 33 de astfel de momente ale jocului, iar italienii au câștigat de două ori mai multe: scor 21-12. Totalul duelurilor a adus un surplus pentru Milan de peste 20%, iar în privința celor din atac, italienii au fost peste români cu 25%.

Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Marea surpriză a finalei Cupei Campionilor din '89: Daniel Minea, cel mai bun stelist de pe teren!
ISTORIA LA RAPORT
Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Marea surpriză a finalei Cupei Campionilor din '89: Daniel Minea, cel mai bun stelist de pe teren!

Diferențe importante au fost și în privința altor parametri de joc:

  • Steaua a pierdut de 3 ori mai multe baloane în propria jumătate, scor 7-21, cele mai multe Lăcătuș și Tudorel Stoica (ambii câte 4) 
  • Milan a reușit un număr dublu de deposedări, 30-15, italianul cu cele mai multe fiind Maldini (7), respectiv Dan Petrescu (4)
  •  Italienii au avut de peste două ori mai multe recuperări în terenul advers, 25-12: cei mai buni la acest capitol fiind Acelotti (7), respectiv T. Stoica (2)

14dueluri aeriene au câștigat împreună Maldini și Van Basten, cel mai bun stelist la acest capitol a fost Iovan, 4 din 4

7. Surpriza finalei: Steaua a driblat mai mult

Goluri, șuturi, posesie, dueluri, recuperări, deposedări, faulturi, absolut totul a fost de partea lui AC Milan, mai puțin un singur parametru: driblingurile. Steaua a câștigat acest capitol:

26-25a fost raportul driblingurilor în favoarea Stelei

Surprizele nu se opresc aici. Fotbalistul care a driblat cel mai mult n-a fost nici Hagi, nici Van Basten, dar nici Ancelotti sau Donadoni, ci Daniel Minea. Acesta a avut nu mai puțin de 8 driblinguri. De aproape 3 ori cât Hagi!

Topul driblingurilor

1. D. Minea8
2-3. Donadoni5
       Lăcătuș5

Steaua - AC Milan 0-4

  • Au marcat: Gullit (18, 38), Van Basten (28, 46)

Steaua: S. Lung - D. Petrescu, Bumbescu, Iovan, Ungureanu - Minea, T. Stoica, Hagi, I. Rotariu (46 Balint) - Lăcătuș, Pițurcă
Antrenor: Anghel Iordănescu 
Rezerve neutilizate: Liliac, Bunaciu, L. Bălan, Negrău 

AC Milan: G. Galli - Tassotti, Costacurta (75 F. Galli), Baresi, Maldini - Colombo, Rijkaard, Acelotti, Donadoni - Gullit (60 Virdis), V. Basten
Antrenor: Arrigo Sacchi 
Rezerve neutilizate: Pinato, Evani, Mussi

Stadion: Camp Nou (Barcelona) 
Spectatori: 97.000
Arbitru: Karl-Heinz Tritschler (RFG)

Episodul 5: Finala Cupei Campionilor 1989 » Hagi subordonat de Ancelotti, Pițurcă strivit de Van Basten, Bumbescu umilit de Costacurta!

Episodul 5: Steaua - AC Milan 0-4 » Surpriza finalei Cupei Campionilor: un jucător care bifase doar 30 de minute în acea campanie

Citește toate episoadele din proiectul „Istoria la raport”

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
Superliga
Gigi Becali face afaceri cu fotbalistul favorit de la FCSB: „Are cel mai tare pământ!”
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
Liga 2
NEVEROSIMIL! Adrian Mititelu a intrat pe teren, a vrut să scoată echipa și a urlat la arbitru: „Nemernicule! Tu să ieși afară, tu!”
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”
Superliga
A fost și el mătrășit de Mihai Rotaru și acum dă din casă: „Brusc, a intervenit o răceală. A încetat să mă mai sune”

Singurul antrenor care are INTERZIS la Craiova! Război deschis cu Mihai Rotaru: „Nu doar că ne-a fost propus, ne-a fost impus!” + Reacția tehnicianului

Ultimele detalii de la Universitatea Craiova: suma de reziliere oferită de Mihai Rotaru lui Costel Gâlcă + cine va sta pe bancă împotriva lui FCSB


Comentarii (11)
pacione28
pacione28  •  24 Mai 2022, 12:25
Postat de 19sevilla86 pe 24 Mai 2022, 11:41

1. Steaua a fost indiscutabil cea mai buna echipa din CCE in anii 1986-1989, cu doua finale si o semifinala, cu o cupa castigata in 1986 si o supercupa in 1987. 2. Din pacate rivalitatea interna intre echipa armatei (Steaua) si echipa militiei si securitatii (Dinamo) a ajuns la paroxism dupa instalarea lui M Lucescu la Dinamo, acesta cu o ambitie nemasurata si cu sprijinul generalilor, incercand sa blocheze Steaua si sa faca o echipa competitiva in cazarma militiei. 3. Steaua nu a mai reusit sa transfere nimic dupa Hagi si a fost nevoita sa faca improvizatii dupa ce i-a pierdut pe Belo, Boloni, Majaru, Barbulescu, Dukadam. 4. Toti jucatorii doriti, cu care sigur se mai putea castiga o finala de CCE (in 1988), au fost blocati sau deturnati spre alte echipe (Sabau, Gabor, Rednic, Andone, Klein, Lupu, G Popescu). Nu s-a putut pt ca securitatea devenise mai puternica decat Valentin, decat armata. 5. Steaua a transferat jucatori mediocrii precum Weisembacker, Pistol, Minea , Mujnay, Negrau, Bunaciu, Liliac, etc. mult sub lotul avut in 1986. 6. Este regreabil ca acum in sec.XXI si in UE asistam la o revigorare a anomaliilor sportive militarizate bolsevice CSA si CS Dinamo, care mai exista exclusiv in Romania, la nivel de UE si NATO. Deci vom privi din nou la spectacolul oribil al confruntarii intre doua cazarmi sportive anacronice CSA si CS Dinamo, care inghit 50 milioane euro anual.

Gica Popescu a fost transferat de Steaua pentru semifinala cu Benfica din 88 , chiar a greșit la un gol în returul de la Lisabona .De Rednic și Andone nici nu se punea problema veniri lor la Steaua pentru ca jucau la Dinamo din 83.

ando89
ando89  •  24 Mai 2022, 12:19

Încep prin a spune că am văzut partida și am sperat sincer că Steaua va câștiga. Din păcate nu a fost un meci istoric. Cel puțin nu pentru noi. Milanezii au tras prima repriză și apoi au oprit motoarele, probabil ca scorul să nu ia proporții astronomice. Așa senzație de neputință nu am mai avut. Efectiv ne-au subordonat, ca să folosesc un termen militar.

pacione28
pacione28  •  24 Mai 2022, 12:01

În acel sezon 88-89 Ac Milan au fost favorizați de UEFA.Mai exact în dubla din optimi cu Steaua Roșie Belgrad ,după 1-1 la Milano în retur la Belgrad sârbi aveau 1-0 ..prin min 60 arbitrul oprește meciul din cauza ceții. UEFA decide ca rezultatul de 1-0 pentru sârbi sa fie anulat iar meciul sa fie reluat a 2-a zi de la început. A 2-a zi scorul se termina 1-1 iar Milan câștiga la penalty.

Vezi toate comentariile (11)
Comentează