SPORTURI  »  ALTELE  »  CM DE NATAȚIE

Corespondență din Budapesta Dragoș Luscan și secretele din spatele performanțelor lui David Popovici: „A știut mereu: o să câștig, o să dobor recordul, o să stau până târziu. El face regulile”

Dragoș Luscan, în stânga lui David Popovici +10   FOTO
Dragoș Luscan, în stânga lui David Popovici

Articol de , - Publicat vineri, 24 iunie 2022 18:08 / Actualizat vineri, 24 iunie 2022 18:08

Dublul campion mondial, la 100 și 200 m liber, David Popovici are o echipă sudată în jurul său. Preparatorul fizic Dragoș Luscan dezvăluie ce obiective a avut tânărul înotător la Budapesta, când a fost cel mai încordat și de ce nu ar vrea ca acesta să devină prea musculos.

Din echipa lui David Popovici, noua senzație a înotului mondial, fac parte oameni care se ocupă de toate aspectele necesare performanței. Unul dintre ei este Dragoș Luscan, care are grijă de pregătirea fizică, dar și de partea de kinetoterapie. S-au cunoscut în 2018, când puștiul avea o accidentare la genunchi, și de atunci construiesc împreună. 

CTP, despre fenomenul David Popovici: „Nu avem de ce să fim mândri”
CM DE NATAȚIE
CTP, despre fenomenul David Popovici: „Nu avem de ce să fim mândri”

Fost handbalist, el a înființat clinica KinetoFit și a lucrat cu mulți sportivi de top, printre care Simona Halep și Horia Tecău, dar și la naționala feminină de handbal și la CSM București. Luscan i-a fost alături lui David Popovici la Budapesta pe tot parcursul evoluției sale fantastice, încheiată cu o realizare unică în înotul românesc: două titluri mondiale la o ediție a întrecerii și primele la masculin din istorie.

VIDEO Dragoș Luscan, unul dintre artizanii performanțelor lui David Popovici

- Dragoș, felicitări, în primul rând, care e atmosfera acum în tabăra Popovici, la două zile după ultima sa probă la CM? 
- Vă mulțumim, în momentul acesta deja am început să facem antrenamente, chiar de ieri. Este esențial ca în perioada aceasta David să se miște, să nu stea, ne-am și plimbat, încercăm să facem activități care să fie utile pentru organism, să ne relaxăm, dar și să pregătim competițiile care urmează. Bineînțeles că atmosfera este foarte bună, ne bucurăm de această performanță, trăim momentul, dar privim și spre ce avem de făcut pe mai departe.

- Care sunt, din punctul tău de vedere, concluziile evoluției lui David? 
- Am făcut mai mult decât ne propuseserăm în ceea ce privește rezultatul, dar am avut de fiecare dată un ochi către titlul mondial, către medalie. Pot spune că sunt surprins, dar ne bucurăm de ce s-a întâmplat, de acest moment.

- Când l-ai simțit pe David cel mai relaxat, dar și cel mai încordat? 
- Cel mai încordat cred că a fost la finala de 100 de metri. Din punct de vedere muscular l-am simțit pregătit, dar în același timp se simțea faptul că este tensionat și aștepta să arate lumii că poate să câștige și în această probă. În ce privește atmosfera din cadrul grupului, el este cel care ne-a liniștit de fiecare dată prin încrederea de care dă dovadă, cam mereu a știut ce va face: o să câștig, o să dobor recordul, pregătiți-vă că iar o să am test anti-doping, o să stau până târziu. El face regulile.

- A povestit că vizualizează cursa înainte, a vizualizat întreaga zi atunci? 
- Exact, vizualizează, e cu picioarele pe pământ și e foarte încrezător, cu siguranță o să facă lucruri mărețe și pe viitor.

Dragoș Luscan: „David Popovici a crescut mult pentru că ascultă"

- Cât de mult a evoluat de când lucrezi tu cu el? 
- Avem statistici, avem cifre care arată că a progresat foarte mult, rezultatul final este cel care vorbește, dar în același timp e foarte important că el nu are accidentări, se simte bine, că din punct de vedere muscular face față. Este un tip care nu va fi niciodată cel mai musculos dintre sportivi, în momentul acesta are exact ce îi trebuie, are flexibilitate, mobilitate, dezvoltă o putere foarte mare cu ceea ce are. A crescut foarte mult pentru că ne ascultă, respectă o anumită rutină, protocoale de exerciții. Are un program foarte bine stabilit, face partea de refacere la cabinet, face pregătirea fizică la noi, ba la clinică, ba la bazin.

+5 FOTO

- Sunteți relaxați având în vedere că știți ce poate? 
- (râde) Se simte și la noi destul de puternic. Chiar tremuram la ultima cursă, era destul de greu să ne controlăm emoțiile. Știm că este pregătit, suntem conștienți că poate să scoată timpi foarte buni, dar și de faptul că pot exista zile mai rele, ne asumăm orice, însă încercăm să dam maximum în ceea ce facem în fiecare zi.

Vârsta la care re reface repede

- Urmează o vară foarte plină, cum negociați această situație ca să nu obosească? 
- Aici apare măiestria antrenorului, feedback-ul pe care ni-l oferă David și analizele pe care o să le tot facem de-a lungul acestei perioade. O să vedem cum stă situația și suntem pregătiți să acționăm de fiecare dată, fie că e vorba de un antrenament mai greu, fie că e vorba de mai multă refacere. Suntem pregătiți să ne adaptăm la orice urmează.

- Corpul lui e pregătit să ducă aceste competiții? 
- Da, este la vârsta la care se poate reface mult mai repede față de un sportiv de un sportiv de 30 de ani, îi ascultăm corpul. Iar aici stă foarte bine, are o capacitate foarte bună de a comunica și în felul acesta ne adaptăm și unii, și alții ca totul să fie perfect.

- E un adolescent încă, se vor mai schimba lucruri în corpul lui? 
- Din punct de vedere fiziologic în continuare se mai pot schimba lucruri, conform teoriei. Se vor mai schimba din punctul de vedere al compoziției corporale, poate o să mai pună pe el, poate nu o să mai pună, nu forțăm lucrurile. Nu vreau, de exemplu, să se facă foarte musculos și să aibă mai multe kilograme de tras după el.

foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
foto: Instagram David Popovici @chlorinedaddy
+17 FOTO

„Nu are nevoie de mușchi de fitness”

- Asta spunea și Adrian Rădulescu, antrenorul lui David, că e momentul să se schimbe ceva în proba de 100 de metri... 
- Da, am văzut mulți înotători la acest CM, sunt sportivi care se nasc cu o altă conformație, mai mari, mai musculoși, dar e ca și cum l-aș pune pe David să înoate cu un sac de cinci kilograme pe el, va fi destul de greu și nu are nevoie de mușchii aceia de fitness, de body building, nu are nevoie de mușchi care să arate bine din punct de vedere estetic. Cu toții ne-am dori să avem pătrățele, toată lumea îl vede într-un anumit fel, el trebuie să aibă dozarea potrivită pentru sportul pe care-l practică și pentru probele pe care le face.

- De cât timp faceți măsurarea acidului lactic și la ce vă ajută? 
- De multă vreme. Ne ajută să vedem gradul de oboseală și în același timp să vedem cât este nevoie de refacere.

- Antrenorul Vali Tomescu făcea acest lucru cu campioana olimpică la maraton Constantina Diță... 
- Da, ei măsurau lactatul în permanență. Aici a fost o situație specială pentru că după fiecare cursă fugea, nici nu stătea la interviuri, făceam testul de lactat și pentru că e măsurătoarea cea mai rapidă pe care o putem face. Într-adevăr, sunt și alte metode, dar nu avem acces la ele în competiție, ci acasă. Se fac analize de laborator, mai multe teste.

Nu se poate fără cifre

- E multă știință..
- Da, fără știință, fără cifre, fără feedback potrivit, calitatea umană, mentalul, unde stă foarte bine, nu se poate. M-ai întrebat mai devreme despre schimbările acestea din adolescență, o să apară și la acest nivel al minții, pentru că asta este vârsta. E foarte echilibrat din acest punct de vedere pentru că fără mental nu și-ar fi găsit motivația să se trezească în fiecare zi la cinci, să facă antrenamente atât de grele, de epuizante. Mulți sportivi care fac înot zic gata, hai, în apă, dar, pe lângă apă, el trebuie să petreacă o perioadă egală sau poate chiar mai mare în afara bazinului la pregătire fizică, la cabinet, la refacere, toate procedurile de care are nevoie.

- Apropo de obiective, tu și ceilalți din echipa lui David v-ați propus unele la început de an? 
- Se lucrează, aici poți să pui obiectiv și în funcție de timpi, adică îmi propun ca în perioada să ajung la timpul respectiv, noi la pregătire fizică ne propunem să facă un anumit exercițiu cu o anumită greutate sau cu o anumită putere. Se lucrează pe obiectiv bineînțeles, pe termen scurt, pe termen lung, altfel nu am putea vedea progresul.

Nu știa dacă România va mai avea un sportiv mare

Ce a însemnat pentru Dragoș Luscan, personal și ca profesionist, acest succes al lui David? 

„După ce am lucrat cu Simona, chiar stăteam și mă gândeam că nu știu dacă în România va mai fi un astfel de sportiv, dacă se va mai întâmpla în curând să vină cineva cu care să pot lucra și care să aibă aceeași emulație și să mă ajute în continuare să-mi găsesc motivația de a continua în ceea ce privește sportul de performanță”, spune el. 

„Iată că s-au legat lucrurile, cu atât mai mult cu cât David este un sportiv cu care am început să lucrez cu mai mult timp în urmă. Spre deosebire de Simona, Horia, care erau deja sportivi consacrați, la David totul a început devreme și cu atât e mai mare bucuria că am contribuit la ceea ce este el în acest moment", a punctat el. Satisfacția reușitelor diferite

Satisfacția reușitelor diferite

Pentru Luscan, reușita lui Popovici de la Budapesta reprezintă „unul dintre cele mai frumoase momente, sunt fericit, fiecare a venit cu satisfacțiile lui. Mă bucur și la aceste titluri mondiale, dar în același timp, când lucrez cu o persoană care are o accidentare și văd că e bine sau când văd pe cineva că s-a pus pe picioare după o lungă perioadă de invaliditate, și asta mă face la fel de fericit”. 

Apoi adaugă: „Într-adevăr, fenomenul David Popovici a creat o emulație specială și de aceea suntem foarte mulțumiți și cu siguranță or să mai vină și alte rezultate”. 

David e un mare campion, dar cu toții știm că avem de muncă în continuare, de aceea noi, ca antrenori, mergem la cursuri de perfecționare, iar el știe acest lucru. Ne uitam la cursa de 100 de metri și parcă înotam și noi cu el

Nu are nevoie de mușchii aceia de fitness, de body building, ca să arate bine din punct de vedere estetic. Cu toții ne-am dori să avem pătrățele, toată lumea îl vede într-un anumit fel, el trebuie să aibă dozarea potrivită pentru sportul și pentru probele pe care le face
- Dragoș Luscan

Citește și alte știri despre David Popovici:

Latura neștiută a sportivului momentului: „Mi-a dat una dintre cele mai frumoase lecții de viață. David Popovici rămâne în primul rând OM”

VIDEO Nadia Comăneci și-a adus aminte de primul moment în care l-a văzut în bazin pe David Popovici + Mesajul de suflet al fostei gimnaste

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
Superliga
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
Starul lui Pep Guardiola a plecat în Ibiza cu noua iubită! E prezentatoare la Insula Iubirii
Campionate
Starul lui Pep Guardiola a plecat în Ibiza cu noua iubită! E prezentatoare la Insula Iubirii
După Dorinel, potopul! » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Superliga
După Dorinel, potopul! » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (0)

Articolul nu are încă nici un comentariu. Fii primul care comentează!

Comentează