FOTBAL  »  Superliga  »  VIDEOARBITRAJ

Lecție deschisă VAR în redacția GSP » Când decide „centralul” și când decide exclusiv arbitrul VAR + Situație specială la penalty

Lecție deschisă VAR în redacția GSP
Lecție deschisă VAR în redacția GSP

Articol de , , - Publicat joi, 30 iunie 2022 18:34 / Actualizat joi, 30 iunie 2022 22:25

Șeful proiectului "Arbitraj video în România", Alexandru Deaconu, a făcut azi o vizită în redacția ziarului, în care a prezentat conceptul VAR, dar și modul în care va fi folosit de săptămâna viitoare

În sfârșit, va exista VAR și în fotbalul românesc! Odată cu startul noului sezon, produs de Supercupa României dintre CFR și Sepsi, meci care va avea loc sâmbăta viitoare, pe 9 iulie, arbitrajul video va debuta și în țara noastră. Motiv pentru care, azi la prânz, șeful proiectului "VAR în România", Alexandru Deaconu, a venit în redacția Gazetei Sporturilor pentru a oferi detalii despre implementarea și modul în care va funcționa acest sistem. 

"Va exista un training și la echipe, primele două vor fi CFR și Sepsi, însă e foarte important să explicăm reprezentanților mass-media, pentru că voi, mai departe, sunteți cei care informați și explicați oamenilor acest sistem nou", și-a justificat Deaconu demersul.

FRF a pus în vânzare bilete la finala Supercupei României! CFR - Sepsi, primul meci cu VAR din România
SUPERCUPA ROMÂNIEI
FRF a pus în vânzare bilete la finala Supercupei României! CFR - Sepsi, primul meci cu VAR din România

În mare parte, în România lucrurile nu vor diferi cu foarte mult față de ceea ce am văzut deja în alte campionate sau competiții: Champions League, Mondial, Euro, Premier League, LaLiga, Serie A, Bundesliga etc. Există însă câteva deosebiri:

1. Nu va exista un studio central, la București, ci camera VAR va fi realizată într-o mașină, care se va deplasa de la un stadion la altul. Vor fi 3 astfel de mașini. Cel puțin până la iarnă, când sperăm să avem și a 4-a mașină, nu se pot programa mai mult de 3 partide de Liga 1 pe parcursul unei zile;

2. De regulă, în marile campionate, numărul minim de camere TV cu care se filmează e de 10-12. În România, protocolul prevede cel puțin 7 camere;

3. VAR va fi disponibi în 3 competiții: în Liga 1 la toate jocurile, la partida de Supercupă, dar și în Cupa României. La Cupă însă, nu toate partidele vor beneficia de arbitraj video. "Vor fi, probabil, meciuri pe stadioane și ale unor echipe din Liga a 3-a, unde infrastructura nu ne va permite să implementăm VAR", a explicat Deaconu.

Principiul de bază al arbitrajului video pleacă de faptul că nu intervine pentru orice situație de joc, ci doar în 4 situații extrem de bine definite:

1. Verifică orice gol marcat. Dacă e sau nu ofsaid, dacă a fost sau nu fault, dacă a fost sau nu henț;

2. Verifică penalty acordat sau neacordat;

3. Verifică toate situațiile de cartonaș roșu, acordat sau neacordat, dar doar situațiile de cartonaș roșu acordat direct, nu rezultat din două avertismente;

4. Atunci când are loc o identificare greșită a jucătorului avertizat.

Lecție deschisă VAR în redacția GSP » Când decide „centralul” și când decide exclusiv arbitrul VAR + Situație specială la penalty

"Intervenția VAR e realizată de arbitrul VAR, atunci când consideră că arbitrul de centru a comis o eroare sau n-a văzut un incident anume, dar mai există și situația în care "centralul" solicită celor din cabina VAR să verifice o fază în care a luat o anumită decizie, dar nu e foarte sigur pe ceea ce a hotărât"
Alexandru Deaconu, șef VAR România

Când decide "centralul" și când decide exclusiv arbitrul VAR

Sunt două situații în privința ultimei decizii care va fi luată după o fază controversată.

1. În marea majoritate a cazurilor, aceasta aparține "centralului". Atunci când e nevoie de interpretare, a fost sau n-a fost fault de cartonaș roșu, e sau nu henț sancționabil, atunci arbitrul de centru trebuie să revadă el faza și abia apoi oferă decizia.

2. În schimb, atunci când e o situație factuală, decizia îi aparține arbitrului VAR, care doar îi transmite "centralului" ce trebuie să decidă. Situație factuală înseamnă: dacă locul unui fault e în interiorul sau în afara suprafeței de pedeapsă, dacă mingea a depășit sau nu cu întreaga circumferință linia porții sau linia care delimitează terenul.

Când nu intervine VAR

Sunt câteva situații în care, deși un gol se înscrie teoretic în condiții neregulamentare sau care e precedat de o fază care încalcă Legile Jocului, VAR nu e mandatat să intervină:

- dacă un aut sau corner e acordat greșit, iar după executarea lui se marchează, golul e validat, VAR nu va interveni;

- dacă o echipă în atac primește eronat o lovitură liberă de la marginea careului, din care înscrie, din nou, arbitrajul video nu poate repara eroarea fiindcă situația nu face parte din protocolul de intervenție;

- dacă un jucător repune mingea în joc neregulamentar (mingea nu stă când execută o lovitură sau intră câțiva centrimetri în teren atunci când bate un aut) după care se înscrie un gol, iarăși nu e de competența VAR să intervină

SITUAȚIE SPECIALĂ LA PENALTY

Cu totul și cu totul aparte vor sta lucrurile în privința executării unui penalty. Conform Legilor Jocului, dacă în momentul executării, în suprafața de pedeapsă sunt intrați jucători de la ambele echipe, atunci arbitrul trebuie să decidă repetarea. 

VAR însă se va implica în acest caz cu o singură condiție: dacă fotbalistul pătruns în careu are impact direct după ce mingea este respinsă de portar, de exemplu, joacă balonul sau împiedică un alt jucător să-l joace. Altfel, VAR nu va interveni.

 ATENȚIE: Nu va interveni nici în situația ipotetică în care, spre exemplu, un coechipier al executantului ar fi intrat în careu până la același nivel cu acesta. Dacă "centralul" n-ar decide el repetare, atunci cabina VAR nu are în responsabilitate să schimbe decizia.

Cum se decide ofsaidul

Determinarea poziției de ofsaid se face automat, de către soft, sau manual, de către operatorul din cabina VAR, asistat de arbitrul VAR? La această întrebare există un răspuns în detaliu

- toate camerele TV care filmează meciul trebuie să fie calibrate înainte de meci, pentru a nu avea întârziere în semnalul oferit

- acest lucru e foarte important în cazurile în care nu se poate detecta cu aceeași cameră și jucătorul care pasează, și cel asupra căruia planează suspiciunea că s-ar afla în ofsaid

- conform Legilor Jocului, momentul pasei e momentul în care cel care dă pasa atinge balonul

- pentru atacant și pentru ultimul apărător, dacă partea corpului cea mai apropiată de poartă, implicit cea care e luată ca reper, e pe pământ, atunci linia e simplu de trasat. În schimb, dacă acea parte a corpului e în aer, exemplu genunchi, umăr, cap, atunci e nevoie de trasare 3D, motiv pentru care e nevoie de cel puțin două unghiuri (două camere), pentru a-i determina exact proiecția în spațiu

"Statistica spune că cele mai multe faze în care a avut loc intervenția VAR în meciurile care au beneficiat până acum de acest sistem sunt cele de posibil ofsaid la golurile marcate. Apoi, pe locul 2, sunt cele referitoare la situațiile de penalty" 
Alexandru Deaconu

Lecție deschisă VAR în redacția GSP » Când decide „centralul” și când decide exclusiv arbitrul VAR + Situație specială la penalty

5 DILEME ALE ARBITRAJULUI VIDEO

1. Un arbitru VAR îl poate ajuta în cască pe "central" și în afara celor 4 situații prevăzute de protocolul de intervenție? De exemplu, "centralul" acordă un corner greșit, i se poate transmite din cabina VAR că lovitura de colț e o eroare?

Deaconu: "Nu are voie să facă așa ceva. Toate discuțiile sunt înregistrate și dacă cineva va proceda într-un asemenea mod, va încălca protocolul VAR"

2. Un arbitru VAR îi poate transmite "centralului" ce sancțiune disciplinară să ia dacă observă deja de la prima reluare că faultul e de cartonaș roșu și "centralul" încă n-a scos niciun cartonaș, tocmai pentru că evaluează situația jucătorului accidentat?

Deaconu: "Nu, sub nicio formă. VAR trebuie să aștepte tot timpul decizia "centralului" din teren, pentru că rolul VAR-ului e de a interveni atunci când se greșește. VAR nu poate avea o primă decizie din fața televizorului, prima decizie e întotdeauna cea de pe teren"

3. Un "central" poate refuza indicația VAR și să nu meargă la monitor?

Deaconu: "În mod sigur, da, poate, pentru că arbitrul este cel care ia decizia. Voi sunteți în camera VAR, eu "central" și îmi ziceți în cască: «Alex, te rog să mergi să verifici pentru că din punctul nostru de vedere este penalty!». Iar eu am următoarea replică: «Nu! N-am ce să verific pentru că am fost foarte aproape, am controlat-o și pentru mine nu e penalty"

4. Ce se întâmplă dacă VAR nu funcționează la un meci sau funcționează parțial, doar pentru a revedea fazele, nu și detectarea ofsaidului?

Deaconu: "Dacă nu funcționează, atunci se va disputa meciul fără VAR. Dacă sistemul, să zicem, va fi activ după 15 minute de la startul meciului, atunci va fi folosit din acel moment. În plus, dacă va fi o situație în care va fi activ doar pentru reluarea de faze, nu și pentru ofsaid, atunci va fi folosit pentru ce e disponibil, nu vom renunța la el doar fiindcă e funcțional numai parțial"

5. Cum va fi notat un arbitru de centru după ce va fi ajutat de VAR?

Deaconu: "În momentul în care tu iei o decizie greșită pe terenul de joc, rămâne decizia greșită! Lucrul bun, pozitiv e că avem un sistem care te poate corecta, dar decizia ta este greșită. Nu pot să spun ce bine ai făcut dacă tu nu ai făcut bine. Vin și spun doar că această greșeală nu are consecințe"

Intervenția VAR e greșită în proporție de 10%

În clipurile de prezentare, Deaconu a arătat și două momente în care intervenția arbitrului VAR a fost eronată. Primul a fost pentru o fază dintr-un meci Inter - Slavia Praga, în care "centralul" acordase cartonaș galben pentru un fault, pe care VAR a considerat-o de roșu și l-a chemat pe arbitru să revadă faza, dar acesta nu și-a schimbat decizia. 

A doua a fost tot dintr-un joc de UCL, Lille - Wolfsburg, când lui Makkelie i s-a transmis în cască să anuleze un gol al gazdelor fiindcă în faza prealabilă, mingea ar fi depășit linia de margine. 

Pe niciuna dintre reluări însă nu s-a putut demonstra clar, evident, că balonul ieșise cu întreaga circumferință și implicarea VAR a fost eronată. "Statistic, intervenția greșită a VAR înseamnă un procent de cel mult 10% din volumul total al intervențiilor", a explicat vicepreședintele CCA.

340e numărul minim de meciuri din sezonul viitor care vor beneficia de VAR, în 3 competiții: Liga 1, Cupa României, Supercupa

Marian Ivan: „La Dinamo nu mai e timp de văicăreală!” + „Becali nu se va lăsa până când nu va fi campion din nou”
dinamo
Marian Ivan: „La Dinamo nu mai e timp de văicăreală!” + „Becali nu se va lăsa până când nu va fi campion din nou”
Helmut Duckadam, surprins de ultimul transfer încercat de Becali: „Nu știu ce ar putea să joace la FCSB!”
FCSB
Helmut Duckadam, surprins de ultimul transfer încercat de Becali: „Nu știu ce ar putea să joace la FCSB!”
Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
Superliga
E gata! Rapid a făcut primul transfer din 2025: „Mă bucur că am luat această decizie”
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
Superliga
După Dorinel, potopul » Plecări în masă la Oțelul Galați: încă 3 jucători se despart de club
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”
Superliga
„Cine e cel mai frumos bărbat din fotbalul românesc?” » Anamaria Prodan are un favorit-surpriză: „Mi-a plăcut toată viața”

Singura condiție ca Dan Negru să mai prezinte un Revelion: „Doar așa o fac, dar e imposibil să se mai întâmple”

CFR Cluj i-a adus atacant din Italia lui Dan Petrescu: „Îl vom prezenta după Revelion” » GSP știe numele și detaliile afacerii


Comentarii (5)
danielo
danielo  •  01 Iulie 2022, 11:11

L-ați întrebat pe domnul Deaconu dacă VAR-ul intervine atunci când un arbitru primește o brichetă în cap?

mihneailie030
mihneailie030  •  01 Iulie 2022, 08:47
Postat de misu50 pe 01 Iulie 2022, 07:58

Punctul 3 de la capitolul dileme mi se pare ucigator!! Sa vedeti refuzuri de a revedea fazele pe motivul "eu am fost mai aproape si am vazut mai bine"! Trebuie urgent eliminat acel punct!!

Nu cred ca se poate. Sunt reglementari internaționale. Sau facem un VAR, romanesc, neaoș? Oricum din trei mașinuțe, se vor strica musai doua, asa ca.... Vom avea scuze, ca de obicei!!!

misu50
misu50  •  01 Iulie 2022, 07:58

Punctul 3 de la capitolul dileme mi se pare ucigator!! Sa vedeti refuzuri de a revedea fazele pe motivul "eu am fost mai aproape si am vazut mai bine"! Trebuie urgent eliminat acel punct!!

Vezi toate comentariile (5)
Comentează