FOTBAL  »  Superliga  »  CRAIOVA - SEPSI

FOTO Prima decizie VAR din istoria Ligii 1: ROȘU direct, după ce Sepsi o egalase pe Craiova!

Prima intervenție VAR din istoria Ligii a avut loc în minutul 87 al meciului dintre CS Universitatea Craiova și Sepsi Sf. Gheorghe, la scorul de 2-2.
Prima intervenție VAR din istoria Ligii a avut loc în minutul 87 al meciului dintre CS Universitatea Craiova și Sepsi Sf. Gheorghe, la scorul de 2-2.

Articol de GSP - Publicat vineri, 15 iulie 2022 23:33 / Actualizat vineri, 15 iulie 2022 23:50

Prima intervenție VAR din istoria Ligii a avut loc în minutul 87 al meciului dintre CS Universitatea Craiova și Sepsi Sf. Gheorghe, la scorul de 2-2. 

CSU Craiova și Sepsi au oferit un duel incendiar pe arena „Ion Oblemenco”. Rezultatul final, 2-2, a fost stabilit în minutul 87, de Nicolae Păun, cu un șut de la marginea careului de 16 metri. Oltenii s-au grăbit să repună mingea de la centrul terenului, moment în care arbitrul Radu Petrescu a făcut semn că în camera VAR se analizează o fază. 

„Arma secretă” a Craiovei s-a accidentat și a mers direct la spital » Urmează un RMN la coloană
CSU Craiova - Sepsi
„Arma secretă” a Craiovei s-a accidentat și a mers direct la spital » Urmează un RMN la coloană

Prima decizie VAR din istoria Ligii 1

Andrei Chivulete și Andrei Constantinescu, cei doi arbitri responsabili cu videoarbitrajul, au semnalat un potențial cartonaș roșu. 

Conform protocolului, Petrescu a mers la ecranul de la marginea terenului și a confirmat că Alexandru Mateiu, mijlocașul Craiovei, s-a dus cu talpa direct pe glezna stângă a lui Păun, chiar în momentul șutului de la gol. 

I-a arătat direct cartonaș roșu, prima decizie cu VAR din istoria competițiilor interne din România. 

+3 FOTO

Cum, când și de ce intervine VAR

Principiul de bază al arbitrajului video pleacă de faptul că nu intervine pentru orice situație de joc, ci doar în 4 situații extrem de bine definite:

  1. Verifică orice gol marcat. Dacă e sau nu ofsaid, dacă a fost sau nu fault, dacă a fost sau nu henț;
  2. Verifică penalty acordat sau neacordat;
  3. Verifică toate situațiile de cartonaș roșu, acordat sau neacordat, dar doar situațiile de cartonaș roșu acordat direct, nu rezultat din două avertismente;
  4. Atunci când are loc o identificare greșită a jucătorului avertizat.

Când decide "centralul" și când decide exclusiv arbitrul VAR

Sunt două situații în privința ultimei decizii care va fi luată după o fază controversată.

1. În marea majoritate a cazurilor, aceasta aparține "centralului". Atunci când e nevoie de interpretare, a fost sau n-a fost fault de cartonaș roșu, e sau nu henț sancționabil, atunci arbitrul de centru trebuie să revadă el faza și abia apoi oferă decizia.

2. În schimb, atunci când e o situație factuală, decizia îi aparține arbitrului VAR, care doar îi transmite "centralului" ce trebuie să decidă. Situație factuală înseamnă: dacă locul unui fault e în interiorul sau în afara suprafeței de pedeapsă, dacă mingea a depășit sau nu cu întreaga circumferință linia porții sau linia care delimitează terenul.

Când nu intervine VAR

Sunt câteva situații în care, deși un gol se înscrie teoretic în condiții neregulamentare sau care e precedat de o fază care încalcă Legile Jocului, VAR nu e mandatat să intervină:

  • dacă un aut sau corner e acordat greșit, iar după executarea lui se marchează, golul e validat, VAR nu va interveni;
  • dacă o echipă în atac primește eronat o lovitură liberă de la marginea careului, din care înscrie, din nou, arbitrajul video nu poate repara eroarea fiindcă situația nu face parte din protocolul de intervenție;
  • dacă un jucător repune mingea în joc neregulamentar (mingea nu stă când execută o lovitură sau intră câțiva centrimetri în teren atunci când bate un aut) după care se înscrie un gol, iarăși nu e de competența VAR să intervină

Cum se decide ofsaidul

Determinarea poziției de ofsaid se face automat, de către soft, sau manual, de către operatorul din cabina VAR, asistat de arbitrul VAR? La această întrebare există un răspuns în detaliu:

  • toate camerele TV care filmează meciul trebuie să fie calibrate înainte de meci, pentru a nu avea întârziere în semnalul oferit
  • acest lucru e foarte important în cazurile în care nu se poate detecta cu aceeași cameră și jucătorul care pasează, și cel asupra căruia planează suspiciunea că s-ar afla în ofsaid
  • conform Legilor Jocului, momentul pasei e momentul în care cel care dă pasa atinge balonul
  • pentru atacant și pentru ultimul apărător, dacă partea corpului cea mai apropiată de poartă, implicit cea care e luată ca reper, e pe pământ, atunci linia e simplu de trasat. În schimb, dacă acea parte a corpului e în aer, exemplu genunchi, umăr, cap, atunci e nevoie de trasare 3D, motiv pentru care e nevoie de cel puțin două unghiuri (două camere), pentru a-i determina exact proiecția în spațiu

Citește și alte știri din fotbalul românesc:

VIDEO + FOTO Rareș Ilie a plecat spre Franța cu obiective mărețe: „Vreau cât mai sus! Poate chiar la PSG” + cum a aflat marea veste: „Drăghia și Săpunaru râdeau”

Surprize mari în lotul trimis de Marius Croitoru la LPF » Cine a fost lăsat afară

Flash News: cele mai importante reacții și faze video din sport
Citește și:
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Superliga
Târnovanu acuză » De ce ar fi pierdut FCSB la Botoșani
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Campionate
Kosovo se laudă cu vestea istorică primită de la FIFA: „Ni se întâmplă pentru prima dată!”
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României
Handbal
Reconstrucție dură » Eșecul cu Olanda bifează o bornă negativă în istoria naționalei de handbal feminin a României

Emil Grădinescu, apeluri cu CNA în scandalul Steaua - FCSB: „Bă, nu se mai poate” » Mesaj radical în platoul GSP: „Steaua joacă cu Recolta Săhăteni!”

Vedeta din România, cu nervii la pământ din cauza lui Neymar: „S-au dus pe lângă mine 10 milioane! Poate am noroc în dragoste... și acolo e dezastru”


Comentarii (28)
george.br
george.br  •  16 Iulie 2022, 10:15

Daca cineva mai avea indoieli, "mania persecutiei" este o stare de spirit a mogosenilor. Cat de penibili sunt in vaicareala lor!

observator_federal
observator_federal  •  16 Iulie 2022, 09:41
Postat de cirus11 pe 16 Iulie 2022, 01:04

Ce conteaza?? decizia e tot la central

Da, dar centralul a fost sesizat prin cască de cel din cabina VAR despre infracțiune. Că or mai fi fost și altele nu mai contează... Arbitri, comentatori, jurnaliști, șefi pe la ligă sau federație - toți sunt gigiști... Cum să fie altfel cei de la VAR? Cu ăștia "defilăm" spre falimentul total al fotbalului românesc...

dresko321
dresko321  •  16 Iulie 2022, 09:27

încă un meci contra sespi când un jucător al Craiovei este scos pe targă. mercenarii Sepsi au încercat să-i rupă picioarele și lui Ivan și baiaram. dar nimeni nu zice nimic, au aruncat niste bani presei și toată lumea îi laudă, îi vede campioni. jumătate din echipă sunt foști jucători ai craiovei plus antrenorul. atunci erau înjurați de presă, acum sunt lăudați

Vezi toate comentariile (28)
Comentează