Articol de Andrei Crăiţoiu, Dan Udrea, Remus Răureanu - Publicat sambata, 05 noiembrie 2022 09:02 / Actualizat sambata, 05 noiembrie 2022 09:02
CFR a atras venituri mari de la UEFA în acești cinci ani de când Varga e proprietarul clubului. Chiar și așa, societatea înregistrează pierderi mari și ar avea nevoie de o calificare în grupele Champions League pentru a ajunge „pe zero”.
Clujul a obținut cele mai bune rezultate în campionat de când echipa se află în proprietatea lui Ioan Varga și e formația românească cea mai de succes și în cupele europene, cu performanțe care le-au permis vișiniilor să atragă sume foarte mari din premiile UEFA.
CFR Cluj, doar aproape de grupele UCL
În stagiunea curentă, în care CFR și-a asigurat deja calificarea în „16”-imile Conference League, societatea a câștigat 5,2 milioane de euro. Suma poate crește dacă trupa lui Petrescu o să reușească să meargă și mai departe în competiție.
Petrescu i-a mai condus o dată pe vișinii în „primăvara” europeană, în sezonul 2018-2019. Echipa a pornit atunci în preliminariile Champions League, a retrogradat în Europa League și a continuat până în prima fază eliminatorie, în care a fost eliminată de Sevilla.
Veniturile au fost în jurul a 17 milioane de euro atunci. În ediția următoare a cupelor europene, CFR a intrat iar în calificările din Champions, a fost eliminată în turul al treilea de Dinamo Zagreb, dar a ajuns în grupele Europa League. Clubul a mai încasat aproximativ 12 milioane de euro.
CFR Cluj câștigă mult, datorează tot mai mult
În sezonul trecut, ardelenii au înregistrat rezultate de care au fost dezamăgiți, dar tot au atras cinci milioane de euro datorită parcursului european cu participarea în grupele Conference League, iar acum vor mai încasa, pe lângă cele 5,2 milioane de euro câștigați deja, și un bonus din cota de market-pool alocată formațiilor românești implicate în cupele europene.
Cu totul, rezultă venituri de 40 de milioane de euro, indiferent de rezultatele pe care echipa lui Petrescu le va înregistra în continuare în Conference.
Suma e foarte mare, raportată la nivelul economic obișnuit din Liga 1, și e uimitoare privind datele din contabilitatea campioanei.
CFR raportase datorii de 26 de milioane de euro la finalul anului 2021 și e de așteptat ca debitele să crească în bilanțul care urmează să fie depus la sfârșitul lui 2022, pentru că vișiniii au continuat să consume mai mulți bani decât au încasat! Asta pentru că au păstrat cel mai numeros lot din România, cu cele mai mari salarii.
Nelu Varga: „Acum sper că-mi voi recupera banii”
Varga a vorbit în Fanatik despre situația economică a clubului său și a avut un discurs optimist, deși a estimat că datoriile vor fi și mai mari decât erau la 31 decembrie 2021: „Până acum am băgat vreo 30-40 de milioane de euro în cinci ani.
Până la primăvară, dacă echipa merge bine, aș putea ajunge la un deficit de 20 de milioane de euro și toată suma să-mi fie îndatorată mie, societatea să nu mai înregistreze alte datorii.
Avem oferte pentru trei, patru jucători pe care încă n-am vrut să-i vindem, putem negocia în iarna aceasta și să-i vindem. Cu o calificare în grupele Europa League în sezonul următor aș ajunge pe zero. Și apoi am putea chiar să intrăm pe plus. Bine, până atunci mai avem de tras, dar nu mi se mai pare imposibil să-mi recuperez banii, așa cum mi se părea în urmă cu un an. În sezonul acesta, bugetul e în jurul a 18 milioane de euro".
Varga a anunțat și că în iarna aceasta va achiziționa „un argentinian cu vreo 15 goluri marcate în Europa League”. Descrierea nu i se potrivește niciunui fotbalist. Cel mai bun marcator argentinian din Europa League e Dybala, de la AS Roma, intangibil pentru Liga 1.
Data trecută, în Europa League, au fost bani mulți, acum cred că sunt iar bani foarte mulți și în Conference. Bravo jucătorilor, au produs bani pentru club! Sper să primească și ei un bonus din partea patronului. Eu nu vreau nicio primă, dacă le dă lor sunt cel mai fericit
- Dan Petrescu, antrenor CFR
Paszkany a încasat cu mult mai mult
Când a preluat de la Arpad Paszkany controlul clubului, Varga își propusese să investească imediat foarte mulți bani pe care spera să-i recupereze pe urmă din Champions League.
În vremea lui Paszkany, CFR s-a calificat de trei ori în grupele UCL. Premiile erau mai mici atunci decât sunt acum, dar societatea tot a încasat aproximativ 70 de milioane de euro doar datorită acelor performanțe.
O calificare acum ar valora un pic peste 20 de milioane de euro, asta fără a lua în calcul punctele din grupă, o fază în care victoria e plătită cu 2,8 milioane de euro, iar egalul e recompensat cu 900.000 de euro.
VIDEO Mario Camora: „CFR Cluj a scris istoria ultimilor ani”
Citește și:
Surpriza anului: pe cine vrea Pep Guardiola să aducă la Manchester City până se va reface Rodri!