Articol de Costi Prună - Publicat marti, 02 mai 2023 17:29 / Actualizat marti, 02 mai 2023 18:09
Robert Licu și Colin Voica, componenți ai echipei României care a jucat la CE 1996, comentează evoluția naționalei masculine în parcursul său spre turneul final european din 2024
România s-a calificat la un Campionat European după 28 de ani, precedenta participare fiind în 1996 la CE Spania, unde s-a clasat pe locul 9 din 12 participante
Într-o grupă cu Austria, Ucraina și Insulele Feroe, România a obținut 2 victorii în 6 partide și s-a calificat de pe locul 2 la EURO 2024. Tragerea la sorți pentru grupele turneului final din Germania va avea loc pe 10 mai, la Dusseldorf.
Patru puncte cu noroc!
Cu doar 4 puncte în grupă, România este singura echipă din cele 6 calificate de pe locul 2 care merge la EURO 2024 având punctaj minim. Ea a fost la egalitate de puncte, 4, cu Feroe și Ucraina, dar golaverajul superior a calificat-o după 28 de ani la un turneu final european.
Fostul internațional Robert Licu, care a jucat cu România la ultimul Campionat European, cel din Spania 1996, consideră că era de așteptat ca naționala pregătită de Xavi Pascual să se califice la EURO 2024.
„Din fericire, ne-am calificat la EURO, dar era penibil să nu o facem când sunt 24 de locuri. La istoria handbalului masculin românesc și banii care se investesc, este normal să fim la turneul final. Am avut câteva momente în meciurile din grupă în care ne-am apropiat de handbalul modern, dar mult prea puțin", crede Robert Licu.
Amintiri de la EURO 1996
Licu consideră că România este departe de eșalonul doi valoric al handbalului mondial, dar naționala când intră pe teren trebuie să aibă credința că poate să învingă selecționatele Insulelor Feroe sau Kosovo. El a rememorat și momentul calificării la ultimul EURO, cel din 1996 în Spania, când România a obținut câte două victorii cu Polonia și Islanda, iar cu Rusia și-a împărțit izbânzile.
„Condițiile nu erau nemaipomenite la lotul național în 1996, cei din administrație au făcut multe greșeli, dar încă reușeam în acea perioadă să ne batem cu cei buni, iar o clasare pe locul 9 la EURO 1996 a fost privită ca o înfrângere...", a declarat Robert Licu pentru Gazeta Sporturilor.
Alte vremuri
Colin Voica, un alt jucător din naționala prezentă la EURO 1996, i-a felicitat pe „tricolori" pentru calificarea după 28 de ani la Campionatul European și își aduce aminte că în acea perioadă la turneul final erau doar 12 echipe.
„În 1996, Campionatul European era mai tare decât turneul olimpic la handbal și noi am ieșit pe locul 9 din 12 formații. Urez succes naționalei în Germania, unde se va bate cu cele mai tari echipe din lume", spune Colin Voica.
La EURO 1996, România a bătut în grupă pe Danemarca, dar a pierdut cu Cehia, Suedia, Spania și Franța. În meciul pentru locurile 9-10, România a învins-o pe Ungaria cu 28-27. Pentru că a obținut doar locul 9, țara noastră a pierdut calificarea la JO Atlanta 1996 și la Campionatul Mondial din 1997.
2 participăriavea naționala masculină la Campionatul European în 1994 și 1996
Tragerea la sorți pentru grupele EURO 2024 va fi pe 10 mai, la Dusseldorf. România este în grupa a 4-a valorică. Turneul din Germania se dispută cu 24 de echipe, împărțite în 6 grupe de câte 4.
„Probabil ne vom clasa între locurile 20-24"
Fostul golgheter al naționalei, Vasile Stângă, crede că România s-a calificat cu noroc la EURO 2024. „Să mulțumim Austriei că a jucat corect până la final și ne-a oferit șansa unică să ne calificăm la un Campionat European cu doar două victorii în șase meciuri. În sport trebuie să ai și noroc. Acum o să avem grijă cum vom juca la EURO cu elita handbalului. La cum evoluăm acum, probabil ne vom clasa între locurile 20-24. Deocamdată aceasta este valoarea naționalei masculine", a declarat Vasile Stângă.
Lotul României la EURO 1996
- Portari: Daniel Apostu, Liviu Ianoș
- Extreme: Titel Răduță, Daniel Coman, Adi Popovici, Petru Pop
- Linia de 9 metri: Colin Voica, Ciprian Beșta, Rudi Prisăcaru, Iulian Alexandru, Cătălin Popovici, Robert Licu
- Pivoți: Alexandru Dedu, Ionel Radu
- Antrenori: Doru Simion, Nicolae Munteanu, Nicolae Nedef/consilier tehnic
Urnele valorice la tragerea la sorți pentru CE 2024
- Urna 1: Suedia, Spania, Danemarca, Franța, Norvegia, Islanda
- Urna 2: Germania, Țările de Jos, Slovenia, Ungaria, Portugalia, Austria
- Urna 3: Croația, Bosnia și Herțegovina, Polonia, Cehia, Serbia, Macedonia de Nord
- Urna 4: Elveția, România, Muntenegru, Grecia, Georgia, Insulele Feroe
Citește și:
Discurs acid al lui Xavi Pascual, după calificarea la EURO: „Nu pot să înțeleg asta la români”
Serena Williams, anunț major la Met Gala 2023: „Nu mai trebuie să mă ascund”